Финансови активи – kreditna-dejnost – Medium

1
114
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Финансови активи

От текста на действащия в момента МСС 39се разбира, че финансов актив или група от финансови активи се считат за обезценени и са възникнали загуби от обезценка, когато и само когато са налице обективни доказателства за обезценка, произхождащи от едно или повече събития, които са настъпили след първоначалното признаване на актива (събитие “загуба”) и когато това събитие загуба (или събития) има ефект върху очакваните бъдещи парични потоци от финансовия актив или от групата финансови активи, които могат да се оценят надеждно. Видно е, че този стандарт съдържа само писмена формулировка на преценката за обезценка, но не и конкретен алгоритъм или коефициент за оценяване и признаване. Действащите текстове на МСС 39, а именно, че признаването на обезценки за кредитен риск е по преценка на висшето ръководство на банката, засилват нуждата от разработване и прилагане на адекватен модел за признаване на загуби от обезценки за експозиции в неизпълнение в търговските банки. Очаква се това да се случи с въвеждането на новия МСФО 9 Финансови инструменти, който Европейската комисия прие на 22 ноември 2016 г.[2] На този етап МСФО 9 не съдържа постановки за обезценките на финансовите активи и препраща към МСС 39. Голямата роля на МСФО 9 е свързана с установяване принципите за финансово отчитане на финансовите активи и финансовите пасиви с цел предоставяне на уместна и полезна информация на ползвателите на финансови отчети във връзка тяхната оценка на размера, времевите параметри и несигурността на бъдещите парични потоци на предприятието. Също така новият стандарт има за цел да приложи нов модел за обезценката на финансовите инструменти. Предвижда се методология за обезценка, която е базирана на модел на очаквани загуби, а не както досегашната — на претърпени загуби. Очаква се очакваните загуби да отразяват оценката на риска, а тя от своя страна да отразява вероятността за неизпълнение, загубата при неизпълнение и стойността на експозицията при неизпълнение.

Новини от страната и чужбина

Fibank отбеляза 20 години в Бургас  Четирите съвета. Въвеждане и запознаване, опит и мнения по тема…  Пловдивските новини, които не трябваше да пропускате през седмицата  “Зaĸoнът зa личния фaлит — нe дaли, a ĸaĸъв”, “Maгиcтpaлa “Xeмyc” гoтoвa cлeд 3 гoдини”

Европейският парламент13 признава, че МСФО 9 представлява подобрение на МСС 39 заради преминаването от модел на обезценка с „възникнали загуби“ към модел на обезценка с „очаквани загуби“. Също така приветства текущата оценка от страна на ЕБО на въздействието на МСФО 9 върху банки в ЕС, насочена към по-добро разбиране на неговото въздействие върху изискуемите собствени средства, взаимодействието с други пруденциални изисквания и начина, по който институциите се подготвят за прилагането на МСФО 9. Европейският парламент отбелязва, че банките, които използват стандартизирания подход, вероятно ще бъдат най-силно засегнати от намаляването на базовия собствен капитал от първи ред и призовава до края на 2017 г. да се предложат подходящи мерки в пруденциалната рамка. Очаква се новият МСФО 9 да влезе в сила за годишни периоди, започващи на 1 януари 2018 г.

Оценяването на кредитния риск е тясно свързано с необходимостта от признаване на провизии (обезценки по кредити). Провизиите играят важната роля на индикатор, тъй като дават информация за банковия профил по отношение на кредитния риск (включително качеството на кредитните експозиции), а тази информация е важна и за оценката на общата сигурност и стабилност както на ниво търговска банка, така и за цялата банковата система. Поради тази причина тяхното строго законово следене, отчитане и оповестяване са от изключително значение. На фигура 5 са проследени данните за обезценка на банковата система до от 2011 г. до 2014 г.

[1] МСС 39, параграф 59, Официален вестник на Европейския съюз, L320 от 29 ноември 2008 г. Регламент (ЕО) № 1126/2008.

[2] МСФО 9, Официален вестник на Европейския съюз, L323 от 29 ноември 2016 г., Регламент (ЕС) 2016/2067 13 Резолюция на Европейския парламент относно международните стандарти за финансово отчитане: МСФО 9 от 30.09.2016 г.