Как съдържанието влияе на оптимизацията?

1
170
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

август 2, 2018

90

Оптимизацията зависи от огромен набор от фактори, като никой не знае със сигурност колко са и с каква тежест. SEO оптимизаторите могат да контролират и променят само определени неща, с цел да направят даден сайт по-привлекателен за сложните алгоритми на Google. Но нека все пак да не забравяме, че сайтът трябва да е на първо място удобен за потребителите. С други думи, дори да си осигурите огромен брой линкове, това не ви гарантира добро позициониране. Всеки оптимизатор ще ви каже, че съдържанието на сайта ви е вероятно най-важната съставка на успеха. Но колко важно е съдържанието всъщност?

Гледната точка на машините

Google, Bing, Yahoo, Yandex и другите търсещи машини използват така наречените паяци („crawlers”). Те обикалят интернет пространството и сканират всички сайтове, които изрично не са забранили достъпа на паяците до тях. Когато един паяк разглежда конкретен сайт той оценява множество фактори като скорост на зареждане, брой вътрешни линкове, линкове от други места, които водят към конкретния сайт, текстово и визуално (основно снимки и изображения) съдържание и т.н.

Алгоритъмът може да прочете текстовете в сайта и да разбере информацията в тях. Това е важно, защото така вие можете да манипулирате резултатите (до известна степен) чрез ключовите думи и тяхното разпределение в текста.

С изображенията нещата стоят по малко по-различен начин. Тъй като паякът не вижда какво е изобразено, той се нуждае от помощ. Тази помощ е името на снимката, прилежащото ѝ описание и мета описание. Това е отговорност на този, който поддържа сайта или на този, който го оптимизира. Добре е всички изображения да са придружени от текстова информация (спокойно, голяма част от нея е видима само за паяците). Така роботите се ориентират за съдържанието на сайта и знаят как да го позиционират.

Гледната точка на потребителя

Нека си го кажем директно – повечето от нас искат всичко и го искат сега. С други думи, когато влезем в даден сайт, трябва да имаме бърз и лесен достъп до информацията, която търсим. Това трябва да го имаме предвид, когато изграждаме сайта си и когато подреждаме съдържанието в него.

Как трябва да изглежда текстът?

Освен, че информацията трябва да е добре подредена в отделни менюта и категории, тя трябва и да е лесна за четене. Тук не става въпрос само да е написана на разбираем език, а текстът да е с добре обособени абзаци. Преди да започнат да четат потребителите обикновено хвърлят един поглед на целия текст. Ако им се стори прекалено дълъг или объркващ, те просто ще се откажат да го четат. Просто казано, текст който изглежда така:

е по-труден за четене от същия текст, но разбит на парчета:

А как трябва да звучи?

Съобразете сложността на езика, който използвате с това какви потребители посещават сайта ви. Ако се занимавате със строго нишова тематика, сведете професионалния жаргон до минимум. Прекалено сложно написаните текстове отблъскват масовия потребител, а това не е вашата цел. Нали? От друга страна, ако успеете да представите една иначе сложна материя с разбираем език, то вие сте открили формулата на успеха. Разбира се, понякога термините и понятията са задължителни и не могат да бъдат избегнати. Затова се постарайте да ги обясните максимално разбираемо. Колкото по-лесно се чете един текст, толкова по-добре!

Като казваме да съобразявате тона си с аудиторията, ето какво имаме предвид. Неформалната реч може да е много удобна и в определени ситуации е в пъти по-ефективна от формалната. Но, ако не сте сигурни, че читателите ви ще ви разберат правилно, по-добре не рискувайте. Особено, ако с текста си се опитвате да продадете много скъп продукт или услуга на фирма, корпорация и т.н.

Колко трябва да са дълги текстовете ви?

Без значение дали описвате продукт, услуга или просто пускате статия в блога, пишете толкова колкото сметнете за нужно. По принцип Google предпочита текстове със средна дължина около 1800 думи, но… Всичко зависи от темата, която разисквате. Тоест, споделяйте толкова информация, колкото е реално полезно на потребителя. Не изпадайте в излишни детайли и подробности, които може да объркат или заблудят вашите посетители.

Не само, че Google позиционира по-дългите статии (тук говорим само за статии, не за продуктови описания, секция „За нас“ и т.н.)  по-напред, но и самите потребители възприемат по-дългите текстове като по качествени, ценни и полезни. Но понеже идеалната дължина варира според различните сфери, ето какво показват изследванията на различни компании (Accenture, Snap Agency и др.), които се занимават с интернет анализи:

– финанси: 2100 – 2500 думи

– производство: 1700 – 1900 думи

– продажби: 2500 – 2700 думи

– недвижими имоти: 1800 – 1900 думи

– дом и градина: 1100 – 1200 думи

– технологии: 800 – 1000 думи

– техника (телефони, хладилници и т.н.): 300 – 500 думи

Както се вижда дължината е от значение, ако искате да се позиционирате добре в Google, но по-важно е качеството. Ако изпишете 2500 думи, в които не казвате нищо ново, нищо полезно, не очаквайте положителни резултати. Общото правило е – ако нямате какво повече да кажете, не си губете времето с празни приказки.

Съдържанието в социалните мрежи

Когато споделяте в социалните мрежи статии или продукти публикувани в сайта ви, се постарайте да ги направите привлекателни. Постовете, които пускате трябва моментално да грабват вниманието на потребителя. Най-лесният начин да привлечете вниманието върху вашия пост е чрез изображение (снимка, инфографика и др.).

След като вече сте спечелили вниманието на потребителя нямате време за губене. Трябва да продължите този процес или ще загубите потенциален клиент. С едно или максимум две изречение кажете най-важното, което той ще намери, ако последва линка (който по презумпция трябва да присъства във всеки ваш пост). Ако успеете да задържите интереса на хората, то вероятността да ги вкарате във вашия сайт нараства неимоверно.

Социалните медии са страхотен и лесен начин да увеличите вашия трафик и да накарате хората несъзнателно да ви промотират, споделяйки и коментирайки вашите постове.

 

Reshenia.com е дигитална агенция. Ние сме силни в SEO оптимизацията, управление на онлайн репутация, създаване на уебсайтове, маркетинг чрез съдържание, рекламни кампании.
Може да ни пишете на [email protected] или да се свържете с нас: 0889 777 861

Recommended Posts

август 14, 2018

юли 19, 2018

юли 13, 2018