Дипломни и курсови работи, реферати и есета

1
197
Добави коментар
vandalisi
vandalisi

Знаем, че много от вас се объркват, когато чуят „напиши есе“ – дали защото по принцип не се чувствате уверени в боравене със словото, или защото не знаете правилата за писане в този жанр, а може би асоциирате задачата с една по-изпитна обстановка от часовете по български език и литература, докато това въобще не е силният ви предмет в училище. Ние вярваме, че в света на идеите всеки трябва да може да ги изразява, а есето е една много удобна форма за това. Ще… ви бъде интересно да знаете, че думата ЕСЕ произхожда от френската дума essayer и означава правя опит, пробвам. В следващите редове ви предлагаме няколко съвета за това как да напишете своето есе, защото чрез създаването на есе човек може не само да демонстрира колко знае, но и своята творческата нагласа.

И понеже част от процеса на всяко творческо търсене е позоваването и изследването на това, което вече е създадено, и ние се облягаме на вече казаното. В сърцевината си, текстът предложен по-долу ползва изведеното от проф. Яна Рашева-Мерджанова*.

„Есето по самото си наименование е търсене на новото: една сонда, спусната в неизвестното; един набег в „света на неясното и нерешеното“; една експедиция в далечни полярни области. (Атанас Далчев)

КАК СЕ СЪЗДАВА ЕСЕ?

I. Обобщение и синтез на инструкциите за писане на есе

Стремете се Вашето есе да започва още със заглавието, защото то: Поставя темата. Назовава проблемите или поне ги загатва.

(за да изследвате заглавието си, го „разпитайте“ добре – задайте му много въпроси, с които да го „разчепкате“ и да извадите от него максимално информация, по която после да подредите тезата си)

Формулирайте ясно и смислово цялостно Вашата теза, защото тя: Изразява личната Ви позиция. Насочва към формулирането на проблемите.

(без теза текстът няма да има смисловата нишка, която да води аргументите и да ги крепи в единно цяло)

Защитете личното си мнение чрез убедителна аргументация: Последователно формулирайте тематичните проблеми. Анализирайте. Сравнявайте. Логически обвързвайте съжденията си.

(подбирайте аргументите си така, че да можете да демонстрирате знанията си по предметната област. въздържайте се от популярни твърдения или ако ви се случи да ги използвате, сложете запетая и ги пояснете – може пък да излезе, че всъщност не са верни)

Завършете писмената си работа с извод по темата.

Стремете се към самостоятелност и оригиналност.