Разчетен е част от декрет на Народното събрание на Аполония

1
177
Добави коментар

Рядък документ, свързан с древна Аполония, бе разкрит при тазгодишните проучвания на манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча“, ръководени от проф. д-р Казимир Попконстантинов.  Сред камъните, преизползвани в по-късните градежи на остров Свети Иван край Созопол, археолози се натъкнаха на мраморен отломък, съдържащ част от декрет на Народното събрание на Аполония Понтийска от III в. пр. Хр.

Официалните документи на този град  – както и на всеки друг в античността – са били хиляди, но повечето били изписвани само върху папирус и прибирани в градските архиви. Върху камък издълбавали единствено декретите, с които давали почетно гражданство и привилегии на хора с големи заслуги към града. За да могат да бъдат четени от всички, своеобразните каменни грамоти били излагани в големите светилища или по площадите, така че да прославят удостоените с почести граждани и да насърчават и останалите към подобни достойни дела. От тези, създадени преди повече от две хилядолетия документи, до наши дни са оцелели едва десетина – затова всяка находка от този вид е изключително важна.

Според епиграфа Николай Шаранков новооткритият декрет има дори още по-голяма стойност, защото хвърля светлина и върху междудържавните отношения на древна Аполония, в случая с друг много известен античен град, разположен на южния бряг на Черно море – Хераклея Понтийска (днес Ерегли в Турция). Предположения за връзки между Аполония и Хераклея са изказвани отдавна въз основа на археологическите материали, откривани в Созопол, но за пръв път те бяха изрично потвърдени и чрез писмен паметник.

В характерния за подобни документи приповдигнат тон декретът възхвалява „прекрасните и добродетелни граждани“, изпратени в Аполония от „винаги приятелски настроената и благосклонна към нашия народ Хераклея“. И след като изброява заслугите им, предлага да им бъдат оказани най-високи почести. Какви ли са били те?

Изброяването е останало в изгубената част на надписа. Все пак не е трудно да се предположи за какви знаци на уважение става дума, те са обичайни за този вид документи, коментира Николай Шаранков. Хераклейците са станали почетни представители на своя град в Аполония, получили са право да купуват имоти там и да търгуват, без да им бъдат налагани допълнителни данъци и мита, да не чакат ред при съдебни дела, да се изказват с предимство в Съвета и Народното събрание, да сядат на първите редове в театъра, и т.н. А едно копие от декрета трябвало да бъде изпратено и в родния им град.

Освен данните за връзките между двата града, новооткритият надпис ни дава и поредното доказателство, че на остров Свети Иван далеч преди създаването на раннохристиянската църква и манастир е съществувало голямо езическо светилище, вероятно посветено на главния бог на Аполония – Аполон.

Please follow and like us: