От днес започват Коледните пости :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
221
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

От днес 15 ноември до 24 декември (включително) започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Те продължават 40 дни и приключват на Бъдни вечер.

Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

На православните християни се забранява консумацията на храни от животински произход и на алкохол. Изключение се прави единствено за бременни жени, малки деца, болни и възрастни хора.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Духовниците отбелязват, че постът е средство за издигане на душата над тялото и най-важното при него не е стриктното спазване на физическите ограничения, а искреното покаяние и търсене на опрощение.

Какво съветват диетолозите

При пости е задължително постепенното захранване. Добре е да се подготви предварително организмът, като постепенно се смени хранителния режим преди самите пости. Това каза пред БНТ диетологът Анна Йорданова.

Най-същественото е да се набавят необходимите протеини, тъй като от тях зависи имунната ни система. Източници на растителни протеини са бобовите храни – боб, леща, нахут, булгур, киноа.

Тя посъветва и за профилактични прегледи, за да е сигурно, че сме здрави, преди да се подложим на строг пост.

Друг важен съвет е след пост връщането към месото в менюто е това да стане постепенно.