Холецистит – когато възпаленито достигне и жлъчния мехур

1
206
Добави коментар
borola
borola

Както се подразбира от името, холециститът е циститно заболяване, което засяга стената на жлъчния мехур. Протича като възпаление, което може да се изяви остро, а в последствие да хронифицира.
Появява се, когато жлъчни камъни запушат извеждащия жлъчния сок канал

Остър холецистит най-често се развива като усложнение на друго заболяване – холелитиазата (жлъчно-каменна болест). При нарушена обмяна на жлъчните киселини и холестерола, в жлъчния мехур се създават условия за отлагане на метаболити и образуване на твърди частици и жлъчни камъни. При нарастването си, те запушват жлъчните канали и в мехура се натрупва жлъчка, налягането се повишава, това разтяга и раздразнява стените на жлъчния мехур и създава условия за възпалението им, т.е. развитието на холецистит.

Когато се причинява от камъни, компрометиращи извеждането на жлъчния сок, холециститът се определя като калкулозен. Заболяват по-често бременните или жените в напреднала възраст и с по-светла кожа. Калкулозни са болшинството холециститни заболявания.

Все пак обаче в редки случаи холецистит може да се предизвика от състояния, несвързани с наличие на жлъчни камъни. Такива холецистити се определят като акалкулозни . Причина за появата им може да бъде нарушеното снабдяване с хранителни вещества на лигавицата на жлъчния мехур. Предразполагащи фактори са дълго гладуване, физическа травма на мехура, сепсисни и инфекциозни състояния, развитие на паразити по жлъчните пътища, както и някои по-сериозни болести като диабет, бъбречна недостатъчност. Акалкулознен холецистит развиват и лежащо болни пациенти, подложени на продължителни вливания на хранителни разтвори.

Симптоматиката на острия холецистит силно наподобява тази при други жлъчни и чернодробни заболявания. Прояви, които по-конкретно би следвало да насочват вниманието към диагностицирането й, са болки в дясното подребрие в горната коремна област, които се появяват остро нощем или след ядене, задържат се дълго, усещат се в дълбочина, може да прогресират към дясната част на гърба и променят силата си в различни пози на тялото, засилвайки се при вдишване. Тези характерни за холецистит симптоми често се допълват от повръщане, неразположение и повишаване на температурата.

Холециститите са възпалителни процеси, чието лечение често налага антибиотична терапия. Наред с тях и обезболяващите средства, уместна би била и употребата на продукти, които имат жлъчкогонен ефект и подобряват извеждането на жлъчния сок при увреждане на жлъчния мехур или запушване на жлъчните пътища. Природен продукт, който в такива ситуации осигурява безценен комфорт на жлъчната система за преодоляване на циститното състояние, е Хептен.