Днес отбелязваме 60 години от изстрелването на Мечта – първият апарат, навлязъл в междупланетното пространство

1
158
Добави коментар
redbul80
redbul80

2 януари 2019 г. 18:25 ч. Датата е 2 януари 1959 година. От космодрума Тюратам (днес известен като Байконур) e изстреляна тристепенна ракета „Луна 8К72“, която е от типа на „Р7“. На борда се намира космически апарат „Е1 №4“. Както номерацията показва, това е четвъртият опит на СССР за подобна мисия. Предните три изстрелвания, на 23-ти септември, 11-ти октомври и 4-ти декември 1958 г., са завършили с провал на ракетата-носител. 

Но при полета на 2-ри януари 59-та за пръв път ракета успява да ускори космически апарат на траектория, която ще го отведе отвъд пределите на околоземна орбита. Задачата на „Е1 №4“ е проста – тя трябва да се удари в Луната (твърдо, апаратът не е екипиран със системи за меко прилуняване) и да достави на повърхността й гербове на СССР. На борда на космическия апарат има няколко научни инструмента – магнетометър, гайгеров брояч, сцинтилационен брояч, детектор за микрометеороиди. 

Въпреки успешното изстрелване, впоследствие се оказва, че поради програмна грешка „Е1 №4“ няма да удари Луната. Наместо това той прелита край нея на разстояние 5 900 километра и се отправя в междупланетното пространство. Мисията по-късно е прекръстена на „Мечта“ – като символ на поривите на човечеството към звездите. Впоследствие през 1963 г. е зададено и постфактум името „Луна 1“, за да се обозначи, че това е първата мисия от серията на съветската лунна програма.

Ще минат месеци, преди СССР пак да успее – на 12-ти септември 1959 г. е изстреляна мисията „Луна 2“, която изпълнява оригиналната цел на „Луна 1“ – попадане върху повърхността на Луната. А на 4-ти октомври 1959 г. излита „Луна 3“ – този апарат успява да обиколи Луната и да изпрати първи снимки на обратната й страна.

Днес, шест десетилетия по-късно, човечеството продължава да следва завета на мисия „Мечта“. Изминаха броени часове, откакто построен от човека апарат посети за пръв път обект отвъд орбитата на Плутон и също така остават броени часове до първото кацане върху обратната страна на Луната.  

„Луна 1“ („Мечта“) – общ изглед. Снимка: Александър Моклецов