Платен отпуск при смяна на работодателя 5454

75
Добави коментар
araxan
araxan

Платен отпуск при смяна на работодателя

25.10.2009 17:08 | Крими и Право

Снимка: Зорница Любчева, Труд Архив

ВЪПРОС: Преди два месеца смених предприятието си. Не бях ползвала платен отпуск за годината. Сега, когато работя в новото предприятие, бих искала да взема платен отпуск, но от административното ръководство ми казаха да се обърна към старото предприятие и да поискам парично обезщетение за неползван отпуск за прослуженото в него време от началото на годината, а от новото ще ми разрешат платен отпуск също съответно на прослуженото време. И ако този отпуск ми е недостатъчен, биха могли да ми дадат и неплатен. Правилно ли е това?

М. Стоянова, Русе

ОТГОВОР: Правилно са ви информирали. Старото предприятие следва да ви заплати парично обезщетение за неползван платен отпуск, пропорционално на прослуженото време. А от новото трябва да ви дадат платен отпуск също пропорционално на прослуженото време. И ако администрацията е съгласна, може да ви разреши и неплатен отпуск.

Всеки работник (служител) има право на платен годишен отпуск. Размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни. Някои категории работници (служители) имат право на удължен платен годишен отпуск, както и на допълнителни платени отпуски за работа при специфични условия и рискове и за ненормиран работен ден. По-големи размери от тези отпуски могат да се уговарят в колективен трудов договор, както и между страните по трудовото правоотношение.

Когато работник (служител) с придобито право на отпуск премине на работа в друго предприятие, за календарната година на преминаването ползва платен годишен отпуск пропорционално на прослужените месеци в това предприятие.

Когато след ползване на платения годишен отпуск в пълен размер трудовото правоотношение се прекрати в същата календарна година, работникът (служителят) не дължи обезщетение на предприятието за частта на отпуска, която не е отработил. До края на същата година обаче той няма право да ползва платен годишен отпуск, освен ако за новата работа той е в по-голям размер.

За времето на платения отпуск работодателят заплаща на работника (служителя) възнаграждение, което се изчислява от брутното трудово възнаграждение за последния календарен месец преди отпуска, през който работникът е отработил най-малко 10 работни дни. Когато няма такъв месец, възнаграждението се определя въз основа на уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

Забранява се компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения освен при прекратяване на трудовото правоотношение.

Справка: чл. 155,156,177 и 178 от Кодекса на труда и чл. 33 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти