Срив на имунната система – симптоми и решения

1
231
Добави коментар
borola
borola

При срив на имунната система е необходимо да вземем спешни мерки. В настоящата статия ще посочим как да разпознаем имунния срив и как да реагираме своевременно?

За добро здраве е важно да преодолеем имунния срив

Често подценяваме имунната си система. Забравяме, че тя може да бъде срината дори от една травма или от продължителен стрес и недостатъчен сън.

От медицинска гледна точка можем да приведем и някои други факти. Например малко известно е, че има много вируси, които завинаги остават в човешкия организъм, след като веднъж са попаднали там. Защо се получава това? Всъщност, повечето вируси остават, след като имунната система успява да ги изолира и контролира. Такива са хепатитните вируси, Епщайн-Бар, цитомегаловирусът, варицелата и др. Природата на самия вирус е такава, че той търси резервоар, където да се скрие и оцелее.

При срив на имунната система – какви усложнения може да настъпят?

Имунната система на хора, изкарали инфекциозна мононуклеоза, обикновено успява да ограничи вируса в резервоари до 6 месеца. След този период се смята, че организмът се е справил. Вирусът може да остане “арестуван“, без да създава повече проблеми. Може да се активира отново, ако настъпи „имунен срив” – стрес или хормонални смущения – бременност, ендокринни заболявания или остра инфекция.

80-90% от хората са прекарали инфекция с цитомегаловируса като лек грип, при някои е бил подобен на лека хрема. В повечето случаи организмът го овладява. Стигне ли се до имунен срив обаче – повторната поява може да протече като имунен хепатит, пневмония, да има гастроинтестинални или неврологични прояви. Затова при такива усложнения трябва да се търси и този вирус като виновник. Вирусът рядко се реактивира при здрави хора, които не са подложени на някакви екстремни изпитания. Ето защо наистина е от изключителна важност да се справим с имунния срив.

Какви са симптомите при срив на имунната система?

Често имунният срив не може да се разпознае, защото нищо не свързва симптомите и дискомфорта с него.

Ето кои са симптомите, които подсказват за срив на имунната система:

Често боледуване – повече от 4 пъти годишно
Винаги вирусните инфекции се усложняват вторично с бактериална и/ или гъбична инфекция
Тежко протичане на боледуването – бавно начало на подобрението на фона на терапия, продължително боледуване – минимум 2 седмици
Бавно възстановяване след боледуване
Трудно зарастване на рани
Обща отпадналост
Лесна уморяемост
Умората и отпадналостта не се възстановяват след сън и почивка

Външните белези на имунния срив:

напукана кожа, която започва да се лющи
землист цвят на лицето
загубена лъскавина на косата (космите започват да се цепят и да “цъфтят“)
разцепване (разслояване) на ноктите
поява на проблемите със зъбите и венците

Какво се случва в организма, за да се проявят тези симптоми?

Намалява броя и активността на имунните клетки – макрофаги, естествени клетки убийци, Т- и B лимфоцити.
Намалява локалната имунна защита – лигавиците стават пропускливи и неустойчиви за вредни вещества. Намалява естествената им химическа защита и продукцията на секреторен имуноглобулин А.
Активират се „дремещи” инфекции от „арестуваните” вируси, както и хронични възпалителни процеси – увеличават се проинфламаторните вещества като тумор некротизиращ фактор алфа – TNF-α. Този фактор е перманентно повишен при хронични заболявания – псориазис, ревматоиден артрит, болест на Крон и др.
Активират се инфекции от т.н условно-патогенни микроорганизми – кандидоза (инфекция от т.нар бяла гъбичка), пърхот, себорейни състояния.
Намаляват или дори се стига до изчерпване на жизненонеобходими или т.н есенциални за организма вещества, които не се синтезират в тялото. Това са есенциалните аминокиселини – 9 на брой, витамини от група B, както и мастноразтворимите витамини А, Д, Е и К. Също така намаляват и важните микроелементи – цинк, мед, магнезий, манган и др.

Профилактиката при срив на имунната система е от огромно значение за доброто здраве

При поява на имунен срив и за поддържане на здрава имунна система, е необходимо пълно възстановяване на организма. Но това е бавен процес, който изисква повече време. Затова трябва се прояви разбиране към естествените жизнени процеси и да се подготвим за 3-6 месечно възстановяване.

Специалистите съветват всички, които са получили срив на имунната система, да помислят за качествена имунопрофилактика. За предпочитане е да се търсят варианти, които да бъдат максимално естествени за организма, а не синтетични.

Програма Имунитет и видните ѝ специалисти, предлагат като средство за качествена имунопрофилактика продуктите от фамилия Имунобор. Те са разработени специално за нуждите на имунната система както при възрастни, така и при деца. Продуктите Имунобор са изцяло природни, съдържат най-мощните натурални съставки с доказано действие. Техният прием подсилва имунитета и осигурява качествена защита срещу вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

Преглеждания:
2