Перфоратори – иновативни и мощни на супер цени|E-shop-BG.eu

5
267
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Електрическите перфоратори са мощни ударно-пробивни машини, предназначени за пробиване на бетон, стоманобетон, камък и зидария. Ако трябва да пробиете бетон, да издълбаете канал, да оформите отвора за електрическата конзола, то тогава използвайте перфоратор. Електрическите перфоратори на Bosch могат да се справят с всички изисквания благодарение на своята изключително голяма експлоатационна продължителност, най-високо качество и впечатляваща мощност. Концентрираната мощност на марковите машини преодолява дори най-силните съпротивления бързо и лесно – независимо от силата на натискане. Днес се използват акумулаторни, електрически, пневматични и хидравлични перфоратори. Тук ще разгледаме само електрическите.

Електрическите перфоратори имат функцията въртене и пробиване. Функциите могат да се комбинират или да се ползват по отделно. Оборудвани са с превключвател на режима на работа. В режим на работа пробиване без удар могат да се пробива със цилиндрични свредла, за целта обаче е необходим сменяем патронник или адаптер със сменяем патронник.

По принцип електрическите перфоратори имат по-ниски обороти от ударните бормашини. Това ограничава съответно възможностите за пробиване. За разлика от ударните бормашини, електрическитеперфоратори имат висока сила на удара, поради което честотата на удара може да бъде ниска. Това се проявява в по-поносимо и по-ниско ниво на шума, отколкото при ударните бормашини.

Пробивната мощност е значително добра, особено имайки предвид, че не зависи от натисковото усилие към материала. Перфораторът има винаги предимство когато се пробива главно бетон и твърд камък. Производителността при пробиване на метали и дърво, како и завинтването представляват компромис за този инструмент.

Първият в света електрически перфоратор за масово използване е пуснат в продажба от фирма BOSCH през 1932 година. Пневматичният принцип на действие на ударния механизъм на перфоратора е разработен и патентован през 1961 година отново от фирма BOSCH. Електрическият задвижващ механизъм осигурява възвратно – постъпателното движение на буталото, което благодарение на последователното разреждане и компресиране на въздуха задвижвало ударника на перфоратора. Именно ударникът нанася удара върху опашката на работното свредло, лопатка или острие, а въздухът между буталото и ударника създава демпфериращ ефект, който снижава ударните натоварвания върху буталото и съответно увеличава експлоатационния живот на ударния механизъм на перфоратора. Този принцип на действие на удара е реализиран в електрическите перфоратори на всички производители.

 

 

Съвременните перфоратори може да се разделят условно на няколко класа според теглото на машината. Теглото е параметър, който дава представа не само за масата на машината, но и свързаната с нея производителност, мощност и сила на удара. Различаваме 4 основни класа перфоратори:

< 2kg – малки компактни- Към този клас принадлежат и представителите на акумулаторните перфоратори.

2 до 3kg – лек клас- Леките перфоратори се предпочитат при пробиване на бетони и твърд камък. Мощността при пробиване или къртене представлява компромис. Подходящи са за сухо строителство и монтаж на фасадни изолации.

4 до 5kg среден клас-Изключително производителни при пробиване и дори при къртене.

> 6kg тежък клас- Ненадминати в пробиването на отвори с голям диаметър и дълбочина в най-твърди материали и стоманобетони. При къртенето се доближават до възможностите на професионалните къртачи.

Обърнете внимание, че при електрическите перфоратори с енергия на удара над 4 J системата за закрепване е SDS-max.

Разработени за разнообразни приложения за пробиване в бетон, камък, метал и стомана, електрическите електрическите перфоратори Bosch определят критериите свързани с мощност и здравина.

Всички перфоратори на BOSCH притежават пневматичен ударен механизъм със сила на удара от 1,7 до 4 J за зелената хоби серия и от 1,8 до 19 J за професионалната серия. Серията перфоратори над 4 J притежават система на закрепване Bosch-SDS-plus. Към всички перфоратори може да се използва и адаптер за патронник за нормални свредла с цилиндрична опашка.

За какво ще използвате перфоратора, какъв е максималния диаметир на свредлото с което ще пробивате. Ще го изолзвате ли за къртене. В таблицата по-долу ще откриете нашите пропоръки.

За какво ще използвате електрическия перфоратор
Диаметър пробиване
Клас
Захващане
Препоръчани перфоратори

пробиване на бетон
4-20mm
2kg
SDS-PLUS
Перфоратор BOSCH PBH 2800
Перфоратор BOSCH GBH 2-20

пробиване на панели

пробиване на камък

пробиване на стоманобетон

пробиване на тухли и зидария

инсталационни работи

монтажни работи

анкериране

пробиване и къртене на бетон
4-32mm
3-4kg
SDS-PLUS
Перфоратор BOSCH GBH 2-28 DfV
Перфоратор BOSCH GBH 3-28 DFR
Перфоратор BOSCH GBH 4-32 DFR

пробиване и къртене на панели

пробиване и къртене в камък

пробиване и къртене в стоманобетон

пробиване и къртене в тухли и зидария

санация и топлоизолация на сгради

електромонтажни работи

анкериране

пробиване и къртене на бетон
12-52mm
5-11kg
SDS-MAX
Перфоратор BOSCH GBH 5-40
Перфоратор BOSCH GBH 7-46
Перфоратор BOSCH GBH 11

пробиване и къртене на панели

пробиване и къртене в камък

пробиване и къртене в стоманобетон

пробиване и къртене в тухли и зидария

монтаж на вик и отоплителни системи

електромонтажни работи

направа на проходи

къртене на бетон
къртене
5-11kg
SDS-MAX
Къртач BOSCH GSH 388
Къртач BOSCH GSH 5 CE
Къртач BOSCH GSH 11

къртене на камък

къртене на стоманобетон

къртене на тухли и зидарии

къртене общо

 

Перфораторът е много подобен на бормашината по конструкция. Състои се от корпус в който е разположен електромотора, Към корпуса е присъединена редукторната кутия в която са разположени редуктора, ударния механизъм и шпиндела. Към шпиндела се закрепя патронника. При електрическия перфоратор моторът предава въртящо движение към шпиндела на патронника а в същото време осигурява и възвратно-постъпателната на ударния пневмо-бутален механизъм.

Редица параметри на перфоратор оказват влияние при неговия избор. Най-важните три параметъра за избора на перфоратор са взаимосвързани– енергия на удара, честота на удара и скорост на въртене на работния инструмент. Мощността на електрическия перфоратор, не определя напълно производителността и надеждността на инструмента.

Енергия на удара– най-важния технически параметър на електрическия перфоратор. Силата на удара се измерва в Джаули [J]. Енергията на удара зависи от редица фактори: мощността, масата на ударника, дължината на работния ход, броя удари в минута на ударника. Енергията на удара определя максималния диаметър на пробиване. Енергията на удара на електрическия перфоратоа не зависи от силата на натискане, приложена от работещия. Надхвърлянето на разумната граница на силата на удара води до ускорено разрушаване на работните твърдосплавни приставки на инструмента.

Мощносттана електрическия перфоратор винаги е по-ниска от тази на бормашините. Това е така, защото процесът на пробиване изисква по-малко енергия. При моделите, снабдени с патронници SDS-Plus, мощността обикновено е 400-800 вата, а при електрическите перфоратори с патронници SDS-max е около 1000-1200 вата.

Обороти на въртене – честотата на въртене на шпиндела е винаги по-ниска от тази на бормашините и е от порядъка на 600-1500 об/мин в зависимост от класа на машината. Колкото по-мощен и производителен е един перфоратор, толкова по-ниски са оборотите на въртене на шпиндела. Това е свързано с диаметъра на работния инструмент, който може да бъде използван при работа. Въртенето на перфоратора е необходимо само за отвеждане на отпадъчните продукти – прах и раздробен материал. Свредлата с неголям диаметър изискват големи обороти на въртене и обратно – големите свредла при бързо въртене се износват бързо.

Честота на ударите– не е нищо друго освен броя удари на буталото по ударника на електрическия перфоратор за една минута. Тази характеристика се определя най-вече от скоростта на пробиване на отвора. Честотата на ударите в съчетание с енергията на удара определя производителността на всеки отделен перфоратор.

Професионален или хоби перфоратор? Основната разлика между професионалния и битовия перфоратор е в работния им ресурс, както и във времетраенето на работа без прекъсване. Всички останали показатели за относително аналогични.

При покупката на перфоратор можете да се поинтересувате от наличието на следните полезни функции:

управляваща електроника за точно начало на пробиването и регулиране на енергията на удара
постоянна (константна) електроника за поддържане на зададен параметър при увеличаване на натоварването на електрическия перфоратор,
ограничаване на пусковия ток,
плавно включване и защита от прегряване;
изключване на удара при пробиване на стомана и дърво;
предпазна муфа за отцепване (прекъсване на въртящия момент при заклинване на свредлото)
регулиране на броя на оборотите, броя на ударите или силата на удара;
устройство за изключване на въртенето за удобство при позициониране на длетото в нужното работно положение и фиксирането му в това положение;
превключвател на посоката на въртене (ривърс), използван за освобождаване на заклинил работен инструмент и за работа на електрическия перфоратор като винтоверт.

Електрическите перфоратори Bosch определят критериите относно комфорт при работа и скорост на пробиване. Други предимства на марковите инструменти са специалната сферична връзка на кабела за предотвратяване на прекъсването му при многократно огъване, въртящи се четкодържатели за еднаква мощност при дясно и ляво въртене, предпазен съединител за защита на работещия и машината в случай на заклинване, дясно и ляво въртене за разхлабване при заклинени свредла. безстепенно регулиране на оборотите за чисто начало на пробиването, система за гасене на вибрации и др.

 

 

Не опитвайте да пробиете големите отвори с една операция. Разделете работата на етапи. Пробивайте до определена дълбочина и изваждайте свредлото от отвора и с няколко повторения пробивайте докато постигнете необходимата дълбочина. Прекомерното усилие (натиск върху инструмента) води до понижаване на скоростта на въртене на мотора на електрическия перфоратор и предизвиква прегряване. Не забравяйте да следите за съосността на отвора и свредлото и не допускайте огъване на свредлото.
Периодично премахвайте раздробения материал и праха. Следете състоянието на прахоуловителя. Смазвайте със специална смазка SDS опашките на свредлата преди поставянето им в патронника.
Системата за замяна на закрепването на работния инструмент може да е различна в зависимост от електрическия перфоратор – тогава се използва преходен адаптер. За всеки вид работа изберете необходимия инструмент.
Корпус на редуктора. Най-качествените модели имат напълно изолиран, изцяло метален корпус от леки алуминиеви или магнезиеви сплави. Тези материали имат добра топлопроводимост, способстваща за по-добро охлаждане на инструмента. Не прегрявайте инструмента и го предпазвайте от падане от високо.
Система за гасене на вибрациите. Специалните гумени вложки между елементите на корпуса на електрическия перфоратор понижават вибрациите с до 70%, което е немаловажно при продължителна работа. Работете само със специални защитни ръкавици.
Перфораторът е инструмент, предназначен за ударно – въртеливи работи и използването му в режим къртач през повече от една трета от работното време е непрепоръчително (това е в сила за всеки перфоратор, независимо от името на производителя и цвета на корпуса), за да се избегне повишеното износване.
Независимо от големия асортимент произвеждани работни инструмента с опашки SDS-Plus и SDS-Max, се препоръчва използване на диаметри на свредлата SDS-Plus до 24 мм, а SDS-Max – до 52 мм.
Изберете оптимално енергията на удара при работа с инструмента: SDS-Plus до 3,8 джаула; SDS-Max до 28 джаула. Разумната граница, осигуряваща дълготрайността на инструмента, е все пак в рамките на 10 джаула.
При работа с малки перфоратори не забравяйте, че макар и масата на тези машини да не е голяма, допълнителният натиск няма да повиши производителността и може да доведе до претоварване на двигателя, чиято мощност е избрана изхождайки от теглото на инструмента.
Работете само с качествени инструменти, а при избора следвайте здравия смисъл и гореизложените препоръки.

 

 

 

 

 

 

И все пак имайте предвид, че електрическите перфоратори служат главно за пробиване на отвори, но не и за демолиции, грубо къртене и разрушаване на стени, за тези специализирани работи трябва да прескочите в категорията на къртачите. Електрическите перфоратори могат да завиват и развиват винтове и болтове, но отново и тук е по добре да изберете специализиран за тези работи инструмент – винтоверт или гайковерт.

Спазвайте основните правила за работа с перфоратори за да избегнете евентуални инциденти, задължително се зепознайте с упътването за експлоатация и безопасна работа, приложено към машината.

Поддържайте работното си място чисто и осветено.
Не работете с перфоратори в среда с опасност от възникване на експлозии.
Неангажирани лица да бъдат на безопасно разстояние.
Щепселът на електрическия перфоратор да е подходящ за съответния контакт.
Избягвайте допира на тялото до заземени тела.
Предпазвайте инструмента от дъжд и влага.
Не използвайте захранващия кабел за носене на електрическия перфоратор.
Когато работите с перфоратор навън, удължителни кабели за работа на открито.
Бъдете съсредоточени и постъпвайте предпазливо и разумно.
Работете с предпазно работно облекло и винаги с предпазни очила.
Избягвайте опасността от включване на електрическия перфоратор по невнимание.
Преди да включване на електрическия перфоратор, се уверявайте, че сте отстранили всички помощни инструменти.
Работете в стабилно положение на тялото.
Не работете с широки дрехи или украшения. Дръжте косата си, дрехите и ръкавици на безопасно разстояние от въртящи се звена на инструмента.
Използването на аспирационна система.
Не претоварвайте електрическия перфоратор.
Не използвайте инструмент с повреден пусков прекъсвач.
Преди да заменяте работния инструмент и допълнителните приспособления изключвайте щепсела от захранването.
Поддържайте електрическия перфоратор грижливо.
Поддържайте режещите и пробивните инструменти винаги добре заточени и чисти.
Използвайте електрическия перфоратор, допълнителните приспособления и свредлата съобразно инструкциите на производителя.
Ремонтът на електрическия перфоратор да се извършва само от квалифицирани специалисти.
Използвайте спомагателните ръкохватки.
Проверете предварително коректното напрежението на захранващата мрежа!
Използвайте скенери, за да проверите за наличието на скрити под повърхността електроипроводи или тръбопроводи,.
Затягайте здраво спомагателната ръкохватка
Закрепвайте добре обработвания детайл.
При безударно пробиване на дървесни материали, метали, керамични материали и пластмаси, както и при завиване/развиване се използват инструменти с цилиндрична опашка. Използвайте подходящия патронник за това.
Използвайте подходяща за обработвания материал система за прахоулавяне.
Осигурявайте добро проветряване на работното място.
При блокиране на работния инструмент, изключете електрическия перфоратор и освободете блокирания работен инструмент.
Преди да оставите електрическия перфоратор, изчаквайте въртенето да спре напълно.
Преди да извършвате каквито и да е дейности по електроинструмента изключвайте щепсела от контакта
Работете с предпазни ръкавици
Работете с шумозаглушители (атнифони).
Работете с предпазни очила

Основните символи на електрическия перфоратор са обозначени на съответните бутони и механизми. Параметрите на електрическия перфоратор са записани в упътването за експлоатация.

Посока на движение
Посока на реакцията
Въртене надясно/наляво
Безударно пробиване
Ударно пробиване
Къртене
Винтове
Vario-Lock
Включване
Изключване на перфоратора
Застопоряване на пусковия прекъсвач
Освобождаване на пусковия прекъсвач
Малка скорост на въртене/честота на ударите
Голяма скорост на въртене/честота на ударите
Гнездо за работен инструмент
Номинална консумирана мощност
Енергия на единичен удар съгласно EPTA-Procedure 05/2009
Скорост на въртене на празен ход
Диаметър на пробивания отвор в бетон
Диаметър на пробивания отвор в стомана
Диаметър на пробивания отвор в дърво
Диаметър на пробивания отвор в зидария
Диаметър на пробивания отвор с куха боркорона
Клас на защита
Звукова мощност
Налягане на звука
Пълна стойност на вибрациите

Стандартната окомплектовка на електрическия перфоратор се състои от:

Перфоратор
Спомагателна ръкохватка
Дълбочинен ограничител

Разширената окомплектовка може да съдържа:

Куфар за перфоратор
Сменяем патронник за свредла с цилиндрична опашка
Кърпа за почистване
Грес за смазване
Комплект свредла SDS
Патронник за бързо захващане
Прахоулавяне за перфоратор
Прахосъбирателна муфа

​В e-shop-bg може да намерите пълния набор свредла за перфоратори на BOSCH, разделени в съответните подкатегории:

Свредла SDS-plus-1
Свредла SDS-plus-3
Свредла SDS-plus-5
Свредла SDS-plus-5X
Свредла SDS-plus-7
Свредла SDS-plus-9

GBH 2-20 D, 650 W, 1,7 J, 0 – 1.300 min-1, 2,3 kg, 061125A400 BOSCH
GBH 2-24 DRE, (GBH 240), 790 W, 2,7 J, 0 – 4.100 min-1, 2,9 kg, 0611272100, BOSCH
GBH 240 F (GBH 2-24 DFR), 790 W, 2,7 J, 0 – 4.100 min-1, 2,9 kg, 0611273000, BOSCH
GBH 2-26 DRE, 800 W, 2,7 J, 0 – 900 min-1, 2,8 kg, 0611253708, BOSCH
GBH 4-32 DFR, 900 W, 4.2 J, 0-800 min-1, 4,7 kg, 0611332100, BOSCH

Качествени и разнообразни перфоратори с широк диапазон от мощности може да изберете лесно като използвате филтрите на параметрите.

Съдържание:

Перфоратори за строителството, ремонта и домашните майстори

Описание на електрическите перфоратори

История на електрическите перфоратори

Класове перфоратори според производителността

Области на приложение на електрическите перфоратори BOSCH

Области на използване според отделните класове перфоратори 

Конструкция и основни елементи на електрическите перфоратори

Как да изберем качественперфоратор

Разширени функции и допълнения на перфоратори BOSCH

Съвети и трикове за работа с перфоратори

За какво не са подходящи електрическите перфоратори