Съдомиялни -Ревю, мнение, цени

24
329
Добави коментар

В това ръководство ще ви помогнем да изберете най-добрата съдомиялна за вашето домакинство.

Избирането на съдомиялна машина може да бъде доста трудно. Влизайки в магазин за електроуреди ще видите множество модели със еднаква височина и ширина, с много подобен външен вид, с привидно еднакви функции и т.н.

Ако сте имали съдомиялна, която вече е стара и ви е служила вярно дълги години, каквото и да вземете сега ще бъде доста по-актуално.

Но как да изберете правилната съдомиялна машина?

За щастие въпреки, че на пръв поглед машините изглеждат еднакви, реално не са и имат драстични разлики от марка до марка и дори от модел до модел.

Съдомиялните са по-съвременни и умни от преди, така че ако знаете какво точно търсите, можете да прегледате директно моделите, които сме ви представили в края на ръководството и да си изберете най-подходящия.

В случай, че не знаете какво ви трябва – продължавайте да четете.

Факторите, които да вземете предвид

Избирането на подходящата съдомиялна се свежда до основни фактори като бюджет, размер на кухнята, капацитет и желани функции.

Също така трябва да решите дали искате полу или напълно вградена съдомиялна, която да се слее с кухнята, или свободностояща (т.е. не е за вграждане).

Свободностояща съдомиялна или такава за вграждане?

Едно от първите неща, които ще трябва да решите е дали искате свободностояща съдомиялна или модел за вграждане.

Свободностоящи съдомиялни

Свободностоящите съдомиялни са най-често срещани и намират място в повечето кухни – тяхната фасада е направена така, че да се вижда.

Те се предлагат в различни цветове.

Не е изненадващо, че белият цвят е най-често срещан, но черното, сивото и сребристото също са много популярни разцветки. Разбира се, има и модели в други цветове.

Предимства: Най-разпространеният тип съдомиялни, намират се лесно и пасват на всеки бюджет.

Също така са по-компактни от моделите за вграждане, можете да вземете машината със себе си ако решите да се преместите в друго жилище.

Недостатъци: Не се сливат с кухнята както моделите за вграждане.

Съдомиялни за вграждане

Съдомиялните за вграждане са направени да се сливат с кухните и попадат в две категории – за напълно вграждане, където фасадата на съдомиялната е скрита зад кухненски шкаф или вратичка и такива за полу-вграждане, при които по-голямата част от фасадата е скрита, но контролният панел се вижда.

Предимства: Вградените кухни изглеждат много по-добре.

Недостатъци: Не са лесно преносими за разлика от свободностоящите модели. За достъп до контролния панел и дисплея на моделите за пълно вграждане трябва да се отваря врата или шкаф.

Размери на съдомиялната машина

Съдомиялните идват в три различни размера: стандартни, тънки/ с размер до 45 см ширина/ и компактни. Всеки размер има свой капацитет.

Стандартни съдомиялни

Ширината им е приблизително 60 сантиметра, а капацитетът между 120 и 150 съда.

Най-малките пълноразмерни съдомиялни имат 12 места за поставяне на съдовете като всяко място събира до 10 съда, което прави място за едно измиване на 120 тенджери, тигани, чинии и прибори за хранене.

Най-големите съдомиялни машини могат да поберат в себе си над 150 съда, което ги прави отличен избор за измиване след голяма семейна вечеря.

Ако имате голямо семейство или просто често ви идват гости, изберете модел с по-голям от средния капацитет, т.е. над 120 съда.

Пълноразмерните съдомиялни могат да поберат в себе си между 120 и 150 съда.

Предимства: Могат да измият поне 120 съда на един път. Най-добри са от гледна точка на пестене на вода и електроенергия.

Недостатъци: Могат да бъдат прекалено големи за малки кухни. Малките домакинства могат да се затруднят докато напълнят съдомиялната.

Тънки съдомиялни

Ширината им е около 45 сантиметра, а капацитетът между 90 и 100 съда. Ако мястото във вашата кухня е ограничено, тънка съдомиялна може да бъде добър вариант. Ширината й е около 45 сантиметра, което е с 15 сантиметра по-малко от пълноразмерен модел.

Но тук недостатъкът е, че могат да се мият по-малко съдове.

45 сантиметра е средният размер на тънка съдомиялна – това е с 15 сантиметра по-малко от пълноразмерен модел.

Предимства: Добър вариант при по-тесни кухни.

Недостатъци: За броят измити съдове, пълноразмерна машина би била по ефективна откъм използвана вода и електроенергия.

Компактни съдомиялни

Ширината им е около 55 сантиметра, а капацитетът между 40 и 60 съда.

Компактните модели могат да бъдат както за вграждане така и за поставяне върху плот. Както подсказва името на вторите, те стоят върху кухненския плот, а тези за вграждане заемат много малко място, колкото едно чекмедже или шкафче във вградената кухня.

Компактните съдомиялни са отличен избор ако имате нужда от такъв електроуред, но нямате много място, за да вземете тънък модел.

Компактните модели са отличен избор ако мястото ви е малко, но използват повече електроенергия за измит съд от по-големите съдомиялни.

Компактната съдомиялна машина е малко по-голяма от една голяма микровълнова фурна или голямо чекмедже и има малък капацитет между 40 и 60 съда, така че няма да можете да миете много съдове на един път.

Компактните съдомиялни използват повече вода и електроенергия за измит съд от тънките и пълноразмерните модели.

Предимства: Добър вариант ако не миете по много съдове или нямате достатъчно място в кухнята. Моделите за плот са удобни, защото няма да се навеждате, за да ги зареждате.

Недостатъци: Тези модели често са по-скъпи и не пестят толкова вода и електроенергия от по-големите си варианти.

Може да бъде трудно да се поберат големи съдове в тях.

От какви функции и програми се нуждаете?

Ако искате да използвате нощната тарифа за електроенергия и да пестите пари, тогава съдомиялна с функция за отложен старт може да е подходящ вариант.

Отложен старт

Повечето съдомиялни машини имат функция за отложен старт, която позволява машината да се настрои по кое време да започне с миенето.

Това е особено полезно, защото можете да изберете измиване през нощта, когато минаваме на нощна тарифа и електроенергията е по-евтина.

Защита от деца

ова е напълно разумна функция за хората с малки деца, които се притесняват за тяхната безопасност или от това, че те могат да сменят програмата докато съдомиялната работи.

Защита срещу наводнение

Тази защита предотвратява наводнение, ако се случи нещо лошо.

Тя работи на базата на сензор, който измерва нивото на водата в машината и не позволява тя да достига над определен максимум.

Има и допълнителна защита, която не позволява на водата да протече от маркуча.

Сензор за чистота

Измерва колко мръсни са съдовете и регулира температурата и дължината на програмата, за да ги измие безупречно.

Наличен е при по-скъпите модели.

Вградена безжична интернет свързаност

В момента тази функция се намира само в най-скъпите модели.

Чрез безжично интернет свързване те могат да се контролират от приложение за смартфон и да се наблюдава работата им дистанционно.

Представяме ви и някои от най-добрите модели съдомиялни машини, които можете да намерите на пазара от всеки ценови диапазон:

Bosch SMS40E32EU

  4 програми, Клас A+, Ширина 60 cм, 

Отличен резултат дори и при много мръсни чинии Системата AquaStop се състои от двустенен водозахранващ маркуч, предпазен клапан и подова ваничка с поплавък и предлага 100% защита от наводнения – с гаранция от Бош за целия живот на уреда. Изключително деликатно третиране на фините ви стъклени съдове. Отличен резултат дори и при много мръсни чинии Системата AquaStop се състои от двустенен водозахранващ маркуч, предпазен клапан и подова ваничка с поплавък и предлага 100% защита от наводнения – с гаранция от Бош за целия живот на уреда. EcoSilence мотор Мощен, издръжлив, тих и ефективен.

КУПИ СЕГА

Whirlpool WSFO3O34PFX

10 комплекта, 8 програми, 6th Sense, Power Clean, Клас A+++, 45 см, Inox

Има осем програми за измиване и технология Шесто чувство. Ширината на модела е 45 сантиметра и е изпълнен в красив сребрист цвят. Типичното за съдомиялните Уърпул е, че използват много ефективно ресурсите, измиват отлично и премахват дори най-упоритите замърсявания.

Този модел е снабден с интуитивен дисплей и е много лесен за употреба, благодарение на бутоните за натискане от двете страни. Има и система за контрол на водата, която предотвратява наводнения.

Заради малкия си размер от 45 сантиметра, съдомиялната пасва почти навсякъде. Този модел е перфектното решение за хората, които искат безкомпромисно и най-високо качество.

КУПИ СЕГА

Съдомиялна Hansa ZIM 415WB

9 комплекта, 5 програми, Клас A++, 45 см, Бяла

Разполага с пет програми за измиване. Ширината му е 45 сантиметра, което го прави чудесен избор за по-малки кухни. Цветът е стандартен бял . Съдомиялната е снабдена със светодиоден дисплей, защита от деца, защита против наводнение и програма за отложен старт.

Сред програмите за измиване са програма за половин зареждане, както и интензивна за почистване и на най-упоритите замърсявания.

КУПИ СЕГА

Electrolux ESF5512LOX

13 комплекта, 6 програми, Клас A+, 60 см, Inox

.

Програмите за измиване са шест, което е повече от достатъчно за всяко домакинство. Ширината на модела е 60 сантиметра, а моторът е мощен, тих и с инверторна функция. Цветът е инокс, а енергийният клас на електроуреда е А++.

Машината разполага с програма за отложен старт от 1 до 24 часа, дисплей, показващ оставащото време до края на програмата за измиване. Има и технология за отлично подсушаване. Автоматично изключване Индикатор за оставащо време Индикатор за презареждане със сол , Автоматично отваряне на вратата, Сензор за мръсотия

КУПИ СЕГА

Съдомиялна за вграждане Indesit DSIE2B19

10 комплекта, 5 програми, Клас A+, 45 см

Разполага с пет програми за измиване. Ширината му е 45 сантиметра, което го прави идеален за по-малки кухни, а освен това може да се побере почти навсякъде. Цветът е класически – бял. Съдомиялната има светодиоден дисплей и механични контроли.

Разполага с интензивна програма за измиване, както и програма еко. Има и програма за предварително накисване на съдовете, за да сте сигурни, че те ще бъдат измити перфектно до блясък.

КУПИ СЕГА

Beko DFN38530DX

15 комплекта, 8 програми, A+++, Fast + ™, AQUAINTENSE®, ProSmart Inverter, 60 см, Dark Inox

 Разполага с осем програми за измиване, голям светодиоден дисплей и красива стъклена черна врата. Ширината му е 60 сантиметра.

Машината има иновативна функция Всичко на веднъж, която се активира чрез натискането на зададения бутон. С включването на функцията машината сама настройва режима на работа за максимална ефективност на измиването. Разнообразието от програми също помага на машината да бъде полезна за всеки начин на живот и всяка ситуация.

Една от програмите е Експрес 20, която може да измие съдове в заредена наполовина машина само за 20 минути. Програма Мини 30 пък измива цяла съдомиялна само за 30 минути докато пести време и електроенергия. Моделът е снабден и със сензор за замърсяване, който определя замърсяването по съдовете и според това избира най-подходящата програма за измиване.

КУПИ СЕГА