Чаят може да подобри мозъчните функции

1
117
Добави коментар
vocala
vocala

Пиещите чай имат още нещо, за което да са благодарни. Освен, че получават малко кофеин и повече релакс в сравнение с кафето, пиещите чай вече получават допълнителен бонус – пиенето на чай също може да бъде полезно за мозъка.

Неотдавнашно проучване на Сингапурския университет (NUS) показа, че редовно пиещите чай имат по-добре организирани мозъчни зони от тези, които не пият чай. Това е свързано със здравата мозъчна функция и предпазва от упадък, свързан с възрастта.

Изследователите от NUS си сътрудничат с Университета в Есекс и Университета в Кеймбридж и това заключение е направено след анализ на данните за невровизуализация и ЯМР от 36 хора на възраст 60 и повече години, които пият зелен, улун или черен чай поне четири пъти седмично за период от поне 25 години според Science News.

Изследователите анализираха и други фактори като цялостно здраве, начин на живот и благополучие и изследването е било публикувано в изданието на 14 юни 2019 г. на научното списание Aging.

Изследователите са разгледали ефекта на чая върху мозъчните мрежи, тъй като предишните проучвания показват, че пиенето на чай е полезно за цялостното здраве, като подобрява настроението и предотвратява сърдечно-съдовите заболявания.

Предишно проучване на Фън Лей, ръководител на екип и асистент в катедрата по психологична медицина в Медицинското училище на NUS Yong Loo Lin, който също е водещ учен в това проучване, показва, че ежедневното пиене на чай може да намали риска от когнитивен спад (деменция) с цели 50 процента.

„Нашите резултати предлагат първите доказателства за положителен принос на пиенето на чай за структурата на мозъка и предполагат, че редовното пиене на чай има защитен ефект срещу свързания с възрастта спад в мозъчната дейност“, казва Фън в изследването.

„Вземете за пример аналогията на пътния трафик – разгледайте мозъчните региони като дестинации, докато връзките между мозъчните региони са пътища. Когато пътната система е по-добре организирана, движението на превозни средства и пътници е по-ефективно и използва по-малко ресурси.“

„По същия начин, когато връзките между мозъчните области са по-структурирани, обработката на информация може да се извърши по-ефективно“, добавя Фън.

Резултатите от това ново проучване подкрепят констатациите на Фън в проучване от 2017 г., че редовното пиене на чай води до по-добро здраве на мозъка. Екипът от изследователи сега планира да проучи влиянието на чая и биоактивните съединения, които се намират в чая, върху когнитивния спад.

Отговорите на някои от най-належащите медицински въпроси може да се намерят в листата на чая.