Как се прави вкусният и полезен боров мед от зелени шишарки: съкровище в бурканче, пази от грип и настинки

1
163
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Ако сте опитвали боров мед , сигурно познавате неповторимия му вкус на ароматна борова гора. Не само е вкусен, а и е адски полезен като имуностимулант.

Помага при лечението на такива заболявания като настинки, грип, витаминен дефицит, заболявания на гърлото и венците, заболявания на горните дихателни пътища (кашлица, бронхит, пневмония), бронхиална астма и др.

Лечебните свойства на шишарките се обясняват просто – борът е едно от най-популярните растения, което съдържа висока концентрация на фитонциди.

 А фитонцидите са биологично активни вещества, които убиват или инхибират растежа и развитието на бактерии, както и микроскопични гъби и протозои. Въздушните и почвени проби от боровата гора показват, че те съдържат 10 пъти по-малко патогенни микроорганизми, отколкото при подобни проби, взети в брезовата гора.

Важно е да знаем, че за да се отключат лечебните свойства на шишарките, те се берат, когато са зелени. Узрелите и паднали на земята може да използвате само за украса. Обикновено брането се извършва в края на май. Зелените меки пъпки са подходящи за приготвянето на мед, когато са с 1 до 5 см дължина.

Както показва практиката, за зимата е достатъчно да приготвите 1-2 литра боров мед за семейство от 2-3 души и ще си имате вкусно и полезно народно средство за лечение и профилактика на настинки и грип. 

Как се прави боров мед:

За една доза се берат около 60-80 дребни зелени шишарки. Почистете шишарките, отстранете боровите иглички, след това измийте шишарките с чиста вода. Цепнете връхчетата им на кръст, след което ги прехвърлете в тенджера, залейте със студена вода, така че да ги покрие с 1-1.5 см. След това варете в продължение на 20 минути под капак, след което оставете сместа за 24 часа при стайна температура.

Инфузията ще стане зелена, ще трябва да я прецедите и изхвърлите шишарките и това, което се е отделило при варенето. След това пригответе сиропа със захар: на 1 литър сироп се слага 1 кг захар. Варенето продължава най-малко 1,5 часа. Готовият боров мед има кехлибарен цвят и необичайно деликатен вкус. Насипете горещия мед в горещи буркани. Не е необходимо да го стерилизирате, с този метод на приготвяне медът се съхранява за много дълго време дори при стайна температура.