Мастната тъкан при мъжките индивиди може би управлява имунитета

1
110
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Статия публикувана в сп. Нейчър може да обясни някой от въпросите свързани с приложението на имунотерапията и нейното действие при мъжете и жените.

Това ще ни помогне за по-доброто прецизиране на лечението.

Статия в Nature предполага, че мастната тъкан при мъжете може би привлича повече имунни клетки, които действат по различен начин, за разлика от при жените.

Счита се, че имунитетът на мъжете действа по различен начин от имунитета при жените. Настоящата статия съобщава за мазнини или по-скоро за висцерална  мастна тъкан, която се разполага около вътрешните органи и може да изпълнява определени функции.

Имунитетът е много чувствителен към хормоните, а мастната тъкан е един от най-големите източници на хормони и други биоактивни молекули. Например, тя секретира  не само хормона лептин, контролиращ метаболизма на мазнините, но и хормони като естроген, а същи и сигнални протеини като цитокините, чрез които  различните клетки, включително имунните, могат да комуникират помежду си.

Имунитетът следи не само за бактерии, вируси и други “неканени” гости, но и за цялостното състояние на тъканите и органите, елиминирайки болни и мъртви  клетки в тях. Освен това имунитетът трябва да се контролира възпаленията и/или евентуална автоимунна атака върху нормални, здрави клетки.

За това имунната система има рестриктивна система, в която регулаторните Т-лимфоцити играят голяма роля. Те потискат активността на други имунни  клетки, отслабвайки възпалението и така не му позволяват да навреди на здравите тъкани.

Регулаторните Т-лимфоцити  се разполагат в различни тъкани, включително мастната. Клетките й комуникират с Т-лимфоцитите, използвайки молекулни сигнали. Сега се оказа, че в мъжкия и  женсия организъм това общуване евентуално се осъществява по различни начини.

Изучавайки висцерална мастана тъкан при мишки, изследователите са открили нов тип клетки, които може би съществуват само при мъжките индивиди. Тези  нови клетки зависят от това колко регулаторни лимфоцити ще навлизат в мастната тъкан и как ще действат.

Новите клетки, открити в “мъжката” мастна тъкан,  са реагирали на тестостерон, секретирайки сигналния протеин интерлевкин-33, поради което повече регулаторни лимфоцити са навлезли във висцералната мазнина. Нещо повече, не само че е имало
повече от женските, но и са се различавали по молекулярна и по генна активност.

Досега разликата в това, как мастната тъкан контролира имунитета в мъжкото и женското тяло е била наблюдавана само при мишки, така че вероятно е твърде рано  да се говори за „мъжки имунитет“. От друга страна, от медицинската статистика е известно, че при жените автоимунни  заболявания по-често от мъжете, от друга страна, мъжете са по-склонни към затлъстяване и свързани с това метаболитни проблеми.

Източник на информация:

1.https://nkj.ru/news/38199/?fbclid=IwAR3ThU7UsYH0aPuHU8VcZT_7w21F2-i4-Li2S0786Y4G0NEbeKPoUqazkaY
2.https://www.nature.com/articles/s41586-020-2040-3