Съвети за избор на фирма за изработката на сайт

2
216
Добави коментар
djunev
djunev

Сайтът трябва да се актуализира на всеки 2-5 години – да се добавят нови функции, да се прилагат нови технологии, да се актуализира съдържание. В противен случай конкурентите ще ви изпреварят. Според проучването средният живот на първите 200 маркетингови сайта (Alexa класация) е 2,7 години.

Как да актуализирате работещ сайт без загуба na бизнеса? Разбира се, имате нужда от професионален изпълнител. Ще ви кажем с какви проблеми се сблъскват предприемачите при търсене на изпълнители, къде да търсят и как да изберат разработчик на сайт, как да се подготвят за поръчка.

УПЪТВАНЕ: КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ФИРМА ЗА ИЗРАБОТКА НА УЕБСАЙТОВЕ

Основната цел на всеки бизнес (и сайт) е да реализира и да увеличи печалбата. Не бива да създавате или актуализирате сайт само заради него. Сайтът трябва да решава конкретни проблеми, например:

Вземете бизнеса си онлайн, за да получавате клиенти от интернет

покрийте други региони: например, продавайте не само в София, но и в провинцията;

намиране на нови партньори – говори за ползите от сътрудничеството, предлагайте отстъпки;

разширете асортимента си 2 пъти и така нататък.

Въз основа на вида на вашия бизнес и задачи, трябва да изберете функционалността. Например, ако предлагате някои услуги – предоставете формуляр за обратна връзка за консултации, страници с описание на възможностите и тарифите, отзиви на клиентите. Продажба на стоки – имате нужда от онлайн магазин с лична сметка, каталог с удобни филтри, онлайн система за разплащане.

Правилният разработчик винаги ще провежда анкета и ще пита какви задачи трябва да решава сайтът. И тогава вече ще предлага опции за решаване на тези проблеми и съответната функционалност.

Ако сте на 100% наясно какви задачи трябва да реши новия сайт, можете незабавно да изберете разработчик със сериозни компетенции и опит. Например, ако имате нужда от онлайн магазин, можете да отидете до тези, които са специализирани специално с тях.

Помислете дали сайтът ще се нуждае от допълнителна поддръжка и вземете решение за бюджет.

За да правите бизнес в Интернет, не е достатъчно просто да направите уебсайт. Имате конкуренти. Сред многото оферти купувачите ще изберат ресурс, на който е осигурена удобна навигация и има цялата необходима информация. За да може сайтът ви да е точно такъв и да се класира добре в търсачките (хората биха могли да го намерят в Bing и Google при търсене на ключови заявки), трябва постоянно да го придружавате: прецизирайте, коригирайте грешки, актуализирайте съдържанието. Всеки сайт, ако не е страница тип визитка за тестване на ниша, се нуждае от техническа поддръжка. Можете да се свържете с агенциите за пълен цикъл, които ще направят уеб ресурса до ключ и ще се ангажират с поддръжката му. Тази опция първоначално изисква по-голям бюджет, но в крайна сметка ще спестите. Помислете колко време ви трябва да се справят с всички тънкости на популяризацията и подкрепата. Или изчислете колко IT отделът ще отдели време за поддръжка, подобрения и актуализации, коригиране на грешки.

„Работих като маркетолог 12 години, 9 от тях бяха за предприемачи. Клиентите са малки и микро-бизнес ниши, тоест спестяване на пари. За Сайтовете изискват много а искат да им е евтино. Има правилна забележка, че не е необходим един изпълнител, а няколко. Но те трябва да бъдат обединени в екип от самото начало. В противен случай дизайнерът няма да може да нарисува това, от което се нуждаете, а дизайнерът на оформлението ще каже, че дизайнерът е рисувал по такъв начин, че е невъзможно да го измисли. След няколко такива подхода се убедих, че следните решения могат да бъдат най-доброто решение:

1. Намерете готов екип, тоест все пак се свържете с агенцията. Понякога може да излезе по-евтино и по-бързо от собствения тийм билдинг. Веднъж ми направиха страхотен сайт за 500 лева в млада агенция …

2. … Сглобете екип от фрийлансъри сами, комбинирайте ги в общ чат, дайте ясна задача. Тогава те сами ще решат как тази задача трябва да бъде решена за тяхна страна и как да си взаимодействат, така че да работят заедно.

3. Направете го сами – дизайна. Страхотен изход за супер малък бизнес. Можете да се смеете на дизайнерите колкото искате, но има моменти, когато това е най-доброто решение. Например, когато трябва бързо да направите специален проект, промоция и т.н. Работейки с училище по чужди езици, направих такъв проект за 1 ден, за да рекламирам приема в летен лагер за тийнейджъри. Оказа се много успешна целева страница – вместо една група отбелязахме две. В същото време те спестиха около 15 00 лева за развитието на сайта в агенцията или с фрийлансъри. През 2014 г. всички спестиха и дори тази сума беше осезаема ”

Препоръчваме ви да работите с агенции. Те ще ви ориентират в бюджета, ще предложат различни решения, ще изберат CMS и ще направят всичко до ключ – няма да е необходимо да координирате работата на няколко души. Освен това:

Вашият сайт ще бъде зает от няколко души, всеки от които е специалист в собствената си ниша;

обикновено сключват споразумение с агенции, в което се предвиждат глоби за пропуснати крайни срокове, и е по-трудно да се „натисне“ на свободна практика;

Работата на агенцията е по-лесна за контрол – обикновено самите студиа предлагат различни CMS, няколко оформления и подобрения.

Фрилансерите таксуват по-евтино, но не могат да предложат качество, сравнимо с качеството на студиото. Свързването с агенцията е по-скъпо, но сключвате споразумение с компанията и получавате поне някои гаранции. Ако искате сайт със сложна функционалност – свържете се с опитен екип.

„Изборът между фрийлансър и студио е болезнен проблем. Студиото е скъпо, на свободна практика и е ненадеждно. Случаите от двете страни не винаги работят като определящ фактор за избор. Всяка страна може да покаже успешни случаи, когато работата върви добре, както обикновено. И също всяка страна има „слаби места.“ Но, най-вероятно, истината ще бъде от страна на клиента. Фрилансерът просто ще изчезне. Това е нормална реакция.

Загубих толкова пари. Тези, които искат да спестят пари, като се свържат с фрийлансър, попадат в категорията „ефтиното излиза по скъпо“.