АВАРИЯ: Американската ракета Електрон на Рокет Лаб не успя да изведе седем спътника в космоса!

1
230
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : Rocket Lab

5 юли 2020 г. 01:30 ч.

Светослав Александров. Числото 13 се оказа фатално за американската космическа компания Рокет Лаб, след като нейната ракета „Електрон“ не успя да достигне до орбита. Тринадесетият полет на ракетата започна днес в 00:19 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия, но приключи преждевременно. 

На борда на „Електрон“ пътуваха седем спътника – 1 спътник на компанията Canon, притежаващ уникален фотоапарат за заснемане на Земята, 5 спътника „СуперДав“ на компанията Planet и 1 за In-Space Missions. 

Все още не е ясно какво точно се е случило, но се знае със сигурност, че ракетата е достигнала до височина от 194.8 километра, преди да започне своето падане обратно към Земята.

„Загубихме полета късно, докато мисията бе в ход“, съобщи Питър Бек, основателят на компания Рокет Лаб. „Изключително съжалявам, че днес се провалихме в доставката на спътниците. Бъдете уверени, че ще открием причината, ще я коригираме и скоро ще сме отново на стартовата площадка“.

Има множество неофициални спекулации какво може да се е случило. Някои наблюдатели на живото излъчване съобщават, че преди разделянето на степените са забелязали отделяне на малки парчета от ракетата. 

Други твърдят, че аварията е настъпила на доста по-късен етап и че падането на тези парчета няма нищо общо с нея – например, може просто да се е обелила боята. 

Трети спекулират, че може да е настъпила аномалия по време на т.нар. „гореща смяна на батериите“. Ракетите „Електрон“ са оборудвани с иновативни американски ракетни двигатели „Ръдърфорд“ с електрически турбопомпи. При класическите ракетни двигатели част от горивото (напр. керосин) и окислителя (напр. кислород) се пренасочват към специален газогенератор. Там заделеното гориво изгаря и задвижва турбина, която от своя страна задейства помпа (оттук идва общото название на тази система „турбопомпа“). Системата играе много важна роля – тя изпомпва горивото от резервоарите, където налягането е ниско, и го предава към главната горивна камера под високо налягане. 

Недостатъкът на тази система е, че част от горивото никога не достига до главната горивна камера и не се използва за придвижването на ракетата. Повечето ракетни двигатели са от т.нар. отворен цикъл. Затварянето на цикъла, за да не се губи гориво, е голямо инженерно постижение. Руснаците постигат огромни успехи в тази област, защото успяват да създадат двигатели със затворен цикъл и газогенератор, работещ с богата на кислород смес.

Подходът на Рокет Лаб е друг – ракетите „Електрон“ използват електрически турбопомпи – вместо да се хаби част от горивото за работата на помпата, тя се задвижва от обикновен електродвигател. Но за да може системата да е ефективна, са нужни тежки батерии. Общо три са монтирани на „Електрон“. В хода на полета, след като две от батериите се изтощят, се включва третата и тя осигурява ток на електродвигателя. Междувременно двете изтощени батерии се изхвърлят, за да се освободи ракетата от излишно тегло – именно това е процесът „гореща смяна на батериите“.

Спекулацията е, че е възникнал проблем на този етап – ако „горещата смяна“ не е сработила и третата батерия не е подала ток към турбопомпата, двигателят просто се е изключил. Разбира се, това е само предположение – очакваме да разберем какви ще са резултатите от разследването на аварията. 

Напомням на читателите, че преди днешната мисия ракетата „Електрон“ бе осъществила 11 поредни успешни полета. По време на един от тях, през декември 2019 г., в космоса благополучно излетя книгата на Светослав Александров „Аз, виртуалният астронавт“. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/