УСПЕХ: Старшип SN5 излетя на 150 метра и се завърна обратно!

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от историческия първи полет на „Старшип“. Photo credit : SpaceX 

5 август 2020 г. 07:30 ч.

Светослав Александров. Днес СпейсЕкс направи важна стъпка към усвояването на Марс, след като космическият кораб „Старшип“ проведе своя първи полет! Най-новият прототип „Старшип SN5“ успя да запали ракетния си двигател „Раптор“, да се издигне на 150 метра, след което да кацне. 

Постижението е факт почти година след като по-малкият модел „Стархопър“ през изминалото лято успя да извърши самостоятелен 150-метров полет. Но „Старшип SN5“ е пълномащабна версия на кораба, който ще се отправи към Марс. Вярно е – той все още не разполага с всички необходими системи за далечна мисия – няма носов отсек, а ракетата-носител „Супер Хеви“ още не е готова. Все пак „Старшип SN5“ притежава компонентите на горивните системи, което е най-трудната част от създаването на нов кораб, и макар и в рамките на полета да бяха достигнати само 150 метра, СпейсЕкс доказа, че конструкцията е достигнала до известен етап на зрялост. 

Напомням на читателите, че след успешните излитания на „Стархопър“ миналата година, фирмата на Илон Мъск се фокусира върху конструирането на пълномащабните прототипи. Пътят беше труден – няколко от тези прототипа експлодираха още докато бяха пълнени с гориво. Но лека-полека конструкцията бе стабилизирана, а още преди настъпването на лятото „Старшип“ успешно издържаше на многократни зареждания и статични огневи изпитания. Първият 150-метров полет бе само въпрос на време – и той се случи днес. 

Какво следва оттук насетне? Въпреки че плановете на СпейсЕкс са гъвкави, фокусът ще бъде насочен към „Старшип SN8“. Той ще бъде изграден от подобрена стоманена сплав, ще има носов отсек и ще трябва да осъществи 20-километров суборбитален полет. 

И в един момент очакваме мисия до околоземна орбита. Мъск не е оповестил официален график, но очакванията му са до края на 2020-та орбиталният полет да е факт. Това е амбициозна цел, но няма спор – работата по „Старшип“ напредва бързо и ако не сега, то догодина „Старшип“ може и да почне да извършва околоземни пътешествия. 

Запис от днешния полет: Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/