Менопауза: всичко, което трябва да знаем

1
215
Добави коментар
forlifebg
forlifebg

Менопауза настъпва, когато една жена не е имала менструация в продължение на 12 последователни месеца и вече не може да забременее естествено. Обикновено започва между 45 и 55 години, но може да се развие и преди или след този възрастов диапазон.

Настъпването на менопауза може да причини дискомфортни симптоми като горещи вълни и наддаване на тегло. За повечето жени не е необходимо медицинско лечение.

 

Кога започва менопаузата и колко дълго продължава?

По-голям процент жени развиват симптоми около 4 години преди последната менструация. Симптомите често продължават около 4 години след това.

Средната възраст на менопаузата е 51 г., въпреки че може да се появи средно до две години по-рано при афро-американски и латиноамерикански жени. Има много фактори, които помагат да се определи кога ще започне менопаузата, включително генетика и здраве на яйчниците. Перименопаузата настъпва преди менопаузата. Това е период, в който хормоните започват да се променят, подготвяйки се за менопаузата.

Тя може да продължи от няколко месеца до няколко години. Много жени започват перименопауза в някакъв момент след средата на 40-те си години. Други жени я прескачат и навлизат в менопаузата внезапно.

Само при около 1% от жените менопаузата започва преди 40-годишна възраст. Това се нарича преждевременна менопауза или първична яйчникова недостатъчност. Ранната менопауза започва между 40 и 45-годишна възраст.

 

Перименопауза, менопауза и постменопауза

По време на перименопаузата менструалните периоди стават нередовни. Те могат да закъсняват или да пропуснат един или два месеца. Менструалният поток може да бъде по-лек или по-тежък. Повече по темата за перименопаузата можете да прочетете в статията Пременопауза, перименопауза и менопауза – какви са разликите.

Менопаузата се определя като липса на менструация в продължение на една година. Постменопаузата се отнася за годините след настъпване на менопаузата.

 

Какви са най-често срещаните симптоми на менопаузата?

Всяка жена има специфична менопауза. Симптомите обикновено са по-тежки, когато менопаузата настъпи внезапно или за по-кратък период от време. Има условия, които оказват влияние върху здравето на яйчниците. Такива са рак или хистеректомия, както и някои вредни навици като тютюнопушенето. Те могат да увеличат тежестта и продължителността на симптомите.

Освен промените в менструацията, симптомите на перименопаузата, менопаузата  и постменопаузата обикновено са еднакви. Най-честите ранни признаци на перименопаузата са:

нередовна менструация; по-тежки или по-леки менструални периоди от обикновено; вазомоторни симптоми, включително горещи вълни, нощно изпотяване и зачервяване; около 75% от жените изпитват горещи вълни и при менопаузата.

Подробно за горещите вълни и методи за тяхното облекчаване ще намерите в статията Горещи вълни при менопауза – как да се справим с тях.

 

Други често срещани симптоми

 

 

Освен познатите горещи вълни и нередовна менструация, е възможно да се появят допълнителни симптоми, като:

безсъние; вагинална сухота; покачване на теглото; депресия; безпокойство; затруднена концентрация и проблеми с паметта; намалено либидо; суха кожа, уста и очи; повишено уриниране; възпалени или чувствителни гърди; главоболие; сърцебиене; инфекции на пикочните пътища; намалена мускулна и костна маса, болезнени и сковани стави; изтъняване или загуба на косата; повишено окосмяване в други области на тялото, като лицето, шията, гърдите и горната част на гърба.

По подробно за симптомите на менопаузата можете да прочетете в статията Симптоми на менопаузата: как да ги разпознаем.

 

Какви усложнения могат да възникнат по време на менопауза?

По време на менопаузата е възможно да се появят и някои усложнения, с които е добре да сме запознати предварително. Това са:

вулвовагинална атрофия; диспареуния или болезнен полов акт; забавен метаболизъм; остеопороза или по-слаби кости с намалена маса и сила; внезапни промени в настроението; катаракта; пародонтоза; уринарна инконтиненция; заболяване на сърцето или кръвоносните съдове.

 

Менопауза – защо се появява?

Менопаузата е естествен процес, който се случва с напредване на възрастта на яйчниците и произвеждането на по-малко репродуктивни хормони. Тялото започва да претърпява някои промени в отговор на по-ниските нива на:

eстроген; прогестерон; тестостерон; фоликулостимулиращ хормон; лутеинизиращ хормон.

Една от най-сериозните промени е загубата на активни фоликули на яйчниците. Това са структурите, които произвеждат и освобождават яйцеклетки от стената на яйчника, позволявайки менструация и плодовитост.

Повечето жени първо забелязват, че намалява честотата и последователността на менструацията им. Това се дължи на по-дългия и тежък менструален поток, в някакъв момент от средата до края на 40-те години.

В някои случаи менопаузата се предизвиква или е причинена от нараняване или хирургично отстраняване на яйчниците и свързаните с тях тазови структури.

Честите причини за индуцирана менопауза са:

отстраняване на яйчниците; аблация на яйчниците или спиране на функцията им – причина за това може да бъде хормонална терапия, операция или техники за лъчетерапия при жени с положителни тумори на естрогенния рецептор; рентгенография на таза; увреждания на таза, които увреждат яйчниците.

 

Как се диагностицира настъпването на менопауза?

Важно е да говорите с личния си лекар, ако изпитвате симптоми на менопауза и сте на възраст 45 години или по-млади. Той може да назначи кръвен тест, който да измери нивото на определени хормони в кръвта – обикновено това е фоликулостимулиращият хормон (FSH – Follicule Stimulating Hormone), и форма на естроген, наречена естрадиол.

Постоянно повишените нива на FSH в кръвта от 30 mIU/ml или по-високи, съчетани с липса на менструация в продължение на една година, обикновено са потвърждение за менопаузата.

По време на перименопаузата нивата на FSH и естроген се колебаят ежедневно, така че повечето специалисти ще диагностицират това състояние въз основа на симптоми, медицинска история и информация за менструалния цикъл.

В зависимост от симптомите и здравната ви история, вашият лекар може да назначи допълнителни кръвни тестове, за да може да изключи други основни състояния, които да афектират върху вашите симптоми.

Допълнителни кръвни тестове, които обикновено се използват за потвърждаване на менопауза, са:

тестове за функция на щитовидната жлеза; за чернодробна функция; за бъбречна функция; тестове за тестостерон, прогестерон, пролактин, естрадиол и хорион гонадотропин; липиден профил.

 

Какви видове лечения за облекчаване на симптомите се прилагат?

Понякога е необходимо лечение, ако симптомите са тежки или засягат качеството на живот. Хормоналната терапия може да бъде ефективно лечение при жени на възраст под 60 години или в рамките на 10 години от началото на менопаузата. С тази терапия се намаляват и контролират:

горещи вълни; нощно изпотяване; зачервяване; вагинална атрофия; остеопороза.

Могат да се използват лекарства за лечение на по-специфични симптоми на менопаузата, като косопад и вагинална сухота.

 

Какви домашни методи и промени в начина на живот облекчават симптомите на менопауза?

 

 

Има няколко начина за естествено намаляване на незначителните до умерени симптоми на менопаузата. Това става чрез някои домашни методи, промени в начина на живот и алтернативни лечения.

Ето няколко съвета за домашни методи за облекчаване на симптомите на менопаузата:

 

Поддържане на хладна и комфортна среда

Носете широки, многопластови дрехи, особено през нощта, дори когато е топло. Това може да помогне при управлението на горещите вълни.

Поддържайте спалнята си охладена и избягвайте тежките завивки – така ще избегнете нощното изпотяване. Ако то е интензивно  – използвайте водоустойчив чаршаф, за да защитите матрака си.

Снабдете се и с преносим вентилатор, който да ви помогне да се охладите, ако се зачервите.

 

Упражнения и контрол над теглото

Намалете дневния прием на калории с 400 до 600, за да не губите контрол над теглото си. Също така е важно да се упражнявате умерено в продължение на 20 до 30 минути на ден. Физическата активност ще ви помогне за:

увеличаване на енергията; насърчаване на добрия сън през нощта; подобряване на настроението; общото благосъстояние.

Ако се наложи – не се притеснявайте да говорите с терапевт или психолог за всякакви чувства като депресия, безпокойство, тъга, изолация, безсъние и промени в самоличността. Споделяйте и с вашите близки.

 

Богата и балансирана диета

Приемайте добавки с калций, витамин С и магнезий, за да намалите риска от остеопороза и да подобрите енергийните нива и съня. Обсъдете с личния си лекар добавки, които ще помогнат за вашите индивидуални нужди.

 

Практикуване на техники за релаксиране

Упражнявайте по-често практики за дишане и релаксация като:

йога; box-breathing – техника, при която вдишаме в продължение 4 секунди и издишаме за същото време; медитация. Грижа за кожата

Нанасяйте овлажнители за кожа всеки ден, за да намалите сухотата й. Също така избягвайте прекомерното къпане или плуване, което може да изсуши или раздразни кожата ви.

Грижа за съня

Използвайте хранителни добавки на билкова основа, за да подобрите съня си – посъветвайте се с личния си лекар кои са подходящи. Ако имате редовни проблеми като безсъние, говорете с лекар, за да ви помогне да се справите с него и да си осигурите пълноценна почивка.

 

Отказ от тютюнопушене и ограничаване на употребата на алкохол

По възможност – спрете да пушите и избягвайте излагането на вторичен тютюнев дим – той може да влоши симптомите. Прекаляването с алкохола по време на менопауза също може да увеличи риска от здравословни проблеми.

 

Други средства за облекчаване на симптомите на менопауза

Други естествени добавки и хранителни вещества, които могат да помогнат за ограничаване на симптомите на менопаузата, включват:

витамин Е; мелатонин; ленено семе; черен кохош – смута се, че той може да подобри някои симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване.

 

Да обобщим

 

 

Менопаузата е естествено спиране на менструалния цикъл на жената и отбелязва края на плодовитостта. Повечето жени преминават през този период преди 52-годишна възраст. Но увреждане на таза или яйчниците може да причини внезапна менопауза по-рано в живота. Генетиката или други здравословни състояния също могат да доведат до по-ранното й настъпване.

Много жени изпитват симптоми няколко години преди това – най-често топли вълни, нощно изпотяване и зачервяване. Симптомите могат да продължат 4 или повече години след менопаузата.

Може да се възползвате от лечение, като хормонална терапия, ако симптомите ви са много тежки или засягат качеството ви на живот. Обикновено могат да се управляват или намаляват с помощта на природни средства и промени в начина на живот.