Положителна тенденция: нито една от орбиталните мисии, изпратени към Марс през последните 20 години, не се е провалила

1
114
Добави коментар
redbul80
redbul80

Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Марс Одисей“ е най-старата мисия в орбита около Червената планета – работи от 2001 г. до ден днешен. Image credit : NASA 

10 февруари 2021 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. Често пъти наричаме Марс „гробище на космически апарати“. Често пъти се позоваваме на статистиката, че от всички изпратени мисии към Червената планета, повече от половината се провалят. 

Но по отношение на орбиталните експедиции, тенденцията вече започва да се обръща. От изстреляните след 2001 г. орбитални апарати, нито един не е претърпял авария – независимо дали става въпрос за мисия на САЩ, Европейската космическа агенция (ЕКА), Индия, ОАЕ или Китай. 

Все още обаче предстои да станем свидетели на обръщането на тенденцията и при спускаемите мисии. 

Отдавна са минали времената от аварията на мисията на НАСА „Марс Клаймит Орбитър“ през 1999 г., когато са объркани имперските мерни единици с метрични. След това американската космическа агенция се реформира и през 2001 година изпраща към Червената планета орбиталната роботизирана станция „Марс Одисей“. Тя работи до ден днешен.

Следващата орбитална мисия е „Марс Експрес“ на ЕКА – изстреляна през 2003-та с помощта на руска ракета „Союз“, тя пристига около Марс на Коледа същата година. След „Марс Одисей“, „Марс Експрес“ е втората най-стара и все още действаща роботизирана експедиция около Червената планета. 

През 2005 г. Щатите отново постигат успех – с „Марс Риконисънс Орбитър“. Това е мисията с най-мощната камера в околомарсианска орбита, способна да различава дори дребни скали на марсианската повърхност. „Марс Риконисънс Орбитър“ оказва незаменима помощ при подбирането на места за спускаемите експедиции, както и при издирването на останките от разбили се такива. 

През 2013 година НАСА изпраща „Мейвън“, но този път американците не се устремяват към Червената планета сами. Индийците също изстрелват своята „Марсианска орбитална мисия“. И двете експедиции успяват, като Индия се превръща в първата държава, изпратила безпроблемно апарат около Марс от раз, без предходен опит.

Следващият стартов прозорец, който се открива през 2016 година, е много интересен – тогава ЕКА и Русия изстрелват съвместната си мисия „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“. На борда ѝ работи български прибор – „Люлин-МО“. Пристигането около Марс през октомври’16 е отново безпроблемно. 

И сега през 2021 година Китай и ОАЕ (с помощ от САЩ) се превръщат в най-новите държави, установили орбитално присъствие около Червената планета. 

Изводът е, че напредъкът в сферата на компютърните технологии по отношение на софтуера, но и на хардуера, вече дава своя плод. Провали на орбитални експедиции вече няма.

За съжаление същото все още не може да се каже за спускаемите мисии. Да, говорейки само и единствено за американските опити, статистиката е в полза на НАСА и през последните 20 години станахме свидетели на успешните кацания на „Спирит“, „Опортюнити“, „Феникс“, „Кюриосити“ и „ИнСайт“. 

Но през декември 2003 година британският апарат „Бийгъл 2“, който е доставен на Червената планета като вторичен товар към „Марс Експрес“, не успява да се свърже със Земята след кацането си. През 2016 г. вторият европейски опит за кацане, на демонстратора „Скиапарели“, също не се увенчава с желаното благополучие, след като двигателите му се изключват по-рано от предвиденото. „Скиапарели“ все пак изпраща от атмосферата на Марс ценни научни данни, така че мисията може да се класифицира като „частичен провал“ или „частичен успех“. 

И, разбира се, нека не забравяме за трагичната загуба през 2011 г. на възвръщаемата спускаема мисия на Русия до луната Фобос – „Фобос-Грунт“.

Истинските изпитания през 2021 г. тепърва предстоят. На 18-ти февруари ще кацне американският марсоход „Пърсъвиърънс“, а през май или юни предстои спускането и на все още неименувания китайски самоходен апарат. Рисковете са много големи – „Пърсъвиърънс“ е най-тежката спускаема мисия, изпратена някога към Марс, а що се касае до китайците – те никога не са опитвали кацане на Червената планета. 

През следващите дни и месеци ще разберем дали тенденцията при спускаемите мисии ще се обърне. Стискаме палци! 

Искате ли да имате своевременен и бърз достъп до новините? Освен страницата на КОСМОС БГ във Фейсбук, присъединете се към канала на уебсайта в Телеграм – линк тук. Разполагаме и с чат група, достъпна на този линк. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/