Руско-европейската мисия ЕкзоМарс откри хлороводород в атмосферата на Червената планета!

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

Вероятният кръговрат на хлороводорода на Марс. Image credit : ESA

10 февруари 2021 г. 22:00 ч.

Светослав Александров. Марсианските новини от днес продължават! На фона на успешното пристигане на мисията на ОАЕ „Ал-Амал“ и на китайската „Тянвън 1“ в орбита около Червената планета, днес беше оповестено голямо откритие от мисията на Русия и Европейската космическа агенция (ЕКА) „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“. В атмосферата на планетата е намерен хлороводород! Това е първото откритие на нов газ от роботизираната експедиция. 

Откритието представлява един от двата нови резултата, публикувани в две научни статии в новия брой на списанието Science Advances. Първата научна статия е озаглавена Transient HCl in the atmosphere of Mars с водещ автор Олег Корабльов от ИКИ-РАН, а втората – Water heavily fractionated as it ascends on Mars as revealed by ExoMars/NOMAD с водещ автор Геронимо Вилануева от НАСА. 

Резултатите стъпват на измервания, направени от руския прибор „АЦС“ и европейския „NOMAD“ на борда на „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“.

„Ние открихме хлороводород на Марс за пръв път“, съобщава Кевин Олсън от Оксфордския университет. „Това е първото откритие на халоген в атмосферата на Марс и показва нов химичен цикъл, който трябва да разгадаем“.

Марсианските изследователи винаги са се мъчили да открият газове, съдържащи хлор или сяра, тъй като са вероятен показател за вулканична активност. Но фактът, че хлороводородът не е открит на местата, където се очаква да бъде намерен, както и в присъствието на други газове, образуващи се вследствие на вулканите, показва, че неговият източник е друг. Учените смятат, че става въпрос за някакво ново взаимодействие между праховите вихрушки в атмосферата и марсианската повърхност. 

„Изключително възнаграждаващо е да видим как нашите чувствителни инструменти откриха газ, който никога преди не е виждан в атмосферата на Марс“, съобщава руският учен Олег Корабльов и главен ръководител на инструмента „АЦС“. „Нашите анализи откриват връзка между образуването и снижаването на хлороводорода към повърхността на Марс“.

За пръв път хлороводородът е намерен по времето на глобалната прахова буря през 2018 година. Той е наблюдаван както в северното, така и в южното полукълбо, като изследователите са открили, че изненадващо бързо изчезва с края на сезонните прахови вихрушки. 

Това е и първият нов газ, открит в атмосферата на Марс след метана от европейската мисия „Марс Експрес“ през 2004 година.

Вторият резултат, публикуван днес, касае разбирането на механизмите за това как Марс е загубил своята вода – процес, който също е свързан със сезонните промени на планетата.

Знае се със сигурност, че в далечното си минало Червената планета е била покрита от реки и езера и затова свидетелстват множеството пресъхнали канали. Днес водата се намира основно под формата на лед в полярните шапки или е погребана под повърхността. Марс продължава да губи вода дори днес, под формата на водород и кислород, които напускат атмосферата.

Основният механизъм, по който учените разгадават процесите на загубата на водата, е като измерват съотношението между обикновената вода и т.нар. тежка вода (при която единият водороден атом във водната молекула е заменен с деутериев атом, изотоп на водорода с допълнителен неутрон).

„Съотношението между деутерия и водорода или D/H представлява нашият хронометър – мощна метрика, която ни разкрива историята за водата на Марс и как водната загуба е еволюирала с течение на времето“, съобщава Геронимо Вилануева от космическия център на НАСА Годард и водещ автор на второто проучване.

Екипът, ръководен от американския учен, е установил сериозни промени в съотношението между деутерия и водорода с издигането във височина и със смяната на сезоните. Интересното е, че когато водата се изпарява, D/H нараства с шест пъти повече в сравнение с наблюдаваното на Земята. „Това потвърждава, че големи количества вода са били загубени с течение на времето“, съобщава Джулиано Лиюци от Американския университет и космическия център на НАСА Годард. 

Събраните от „ЕкзоМарс“ данни показват, че в последни години Марс е губил сериозно вода по времето на три скорошни събития – по времето на глобалната прахова буря през 2018 г., по времето на кратка, но интензивна буря през януари 2019 г. и по времето на топенето на полярните шапки с настъпването на летния сезон.

През следващите месеци руско-европейската мисия „ЕкзоМарс“ ще се координира с американската „Мейвън“ за допълнително изясняване на механизмите за загубата на вода. 

Напомням на читателите, че „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“ пристигна в орбита около Марс през есента на 2016 година и работи до ден днешен. На нейния борд има и български научен прибор – „Люлин-МО“. 

Източник : ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/