Какво е приложението на литиевите акумулатори и как ще ви спечелят

1
150
Добави коментар

Лекият метал има внушителен електрохимичен потенциал, което заради вложените съединения от него в акумулаторите, прави устройствата изключително надеждни

Масовата употреба на системи на алтернативни източници на електроенергия, включително и при автомобилите, наложи нови изисквания – гарантирана консумация, независимо от средата. Ето защо все по-разпространени са модерните литиеви акумулатори, характерни със своята висока надеждност.

Лекият метал литий има внушителен електрохимичен потенциал, което създава предпоставки за лесно влизане в химически реакции и натрупване на голямо количество енергия. В устройствата за захранване се влагат негови съединения, с които се постига именно такъв ефект.

Известно е, че с течение на времето акумулаторите се саморазреждат, тоест количеството енергия намалява, даже и да не се експлоатират. Максималният брой цикли за заряд и разряд при литиевите са между 500 и 5 хиляди.

Първите батерии от този тип се създават в лабораторни условия преди около 40 години. Едва по-късно обаче се появява на пазара и реално функциониращ модел от вида. Получава името литиево-йонен заради това, че по време на работата през електролита на акумулатора се движат литиеви йони. Обикновено анодът (отрицателният електрод) в съвременните акумулатори е графит с примеси от литий, а катодът (положителният електрод) е от различни съединения, които ще видите описани в самото название на акумулатора.  

Основните предимства на литиевите акумулатори

Ако сравняваме еднакъв капацитет, те са многократно по-леки от повечето използвани устройства. Това несъмнено ги прави доста предпочитани.

Следващият коз в тяхна полза е най-голямо напрежение от една клетка, което означава, че доставят определена енергия с минимален разход на ток.

Не е необходимо преди зареждане да бъдат изцяло разреждани. Опростената схема на използване е винаги плюс за потребителите. Винаги може да ги дозаредите за кратко време, когато прецените според вашите предпочитания и нужди.

Като бонус се отчита и сравнително слабият саморазряд. Може да се каже, че той е приблизително двойно по-малък от типичния за останалите акумулатори, които намират често приложение. Възможно е зарядът при някои от литиевите да се съхрани за срок от над 10 години. Съгласете се, че дори да е по-висока инвестицията, тя си заслужава със сигурност!

Може да стоят в покой и няма изискване, което да налага периодично зареждане. Допълнителен плюс в полза на покупката на такъв акумулатор.

Разбира се, трябва да избягвате да ги държите на места с прекалено високи температури, с което ще избегнете скъсяване на тяхната годност. Съществуват различни вариации на литиевите уреди за захранване, а към какъв ще се насочите, това зависи от капацитета, параметрите и целта на самата експлоатация.

Може да ви хареса още: Неотложни въпроси за спешни проблеми: Кога термостатът на колата е за смяна

Прочети послеДобави в любимиДобави в колекцияДокладвай