УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в орбита 88 спътника, сред които и български!

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

30 юни 2021 г. 23:55 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 22:31 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, излетя ракетата на СпейсЕкс „Фалкън 9“ на специализирана мисия за споделени полети „Транспортър-2“. Общо 88 спътника пътуваха на борда на ракетата, сред които и български – това е сателитът „SPARTAN“, построен от родната компания EnduroSat. 

Първата степен на „Фалкън 9“ бе „B1060“, като това бе осма мисия за нея. По случайност дебютният полет на степента беше реализиран преди точно една година, на 30-ти юни 2020, като тогава тя изпрати в космоса GPS спътник. През следващите 12 месеца степента бе използвана за извеждането на още пет мисии за интернет групировката на СпейсЕкс „Старлинк“, както и за изстрелването на турски телекомуникационен спътник.  

Обтекателят от днешния полет също бе рециклиран, като и двете му половини са ветерани от по две предходни мисии. 

След тазвечершното изстрелване „B1060“ извърши благополучно кацане, но не върху плаваща платформа в океана, както е обикновено, а върху площадка на суша. Това бе първото кацане на ракета на СпейсЕкс по суша след декември 2020 г. 

Полетът бе 20-ти за СпейсЕкс през настоящата година. Тъй като сме накрая на месец юни, а двадесет от планираните на Илон Мъск са вече зад гърба на предприемача, може да кажем, че целта за 40 изстрелвания до края на 2021-ва изглежда напълно реалистична – стига да няма неочаквани отлагания. 

Названието на българския спътник „SPARTAN“ представлява съкращение от Shared Platform for Applied Research and Technology AffirmatioN – т.е. това не е просто обикновен сателит, а сериозна платформа, която може да превозва до 7 бройки полезен товар. Платформата е базирана на стандарта CubeSat, като е изградена от шест стандартизирани единици (6-U).

По този начин EnduroSat заема важна ниша на пазара на микросателитите и се превръща във водеща фирма в тази сфера. Посредством платформата множество компании, агенции, университети ще имат удобен достъп до космическото пространство.

Напомням на читателите, че „SPARTAN“ не е първата мисия на EnduroSat. През 2018 г. спътникът „EnduroSat One“ беше изстрелян в орбита чрез американски кораб „Сигнус“. Демонстрационната мисия излъчи успешно Одата на радостта, като радиосигналът беше прихванат от радиолюбители.

Компанията EnduroSat е основана от българския предприемач Райчо Райчев.

Видеозапис от днешния старт – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/