УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса поредните 34 спътника УанУеб!

1
163
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от вчерашния старт. Фото: Роскосмос

15 септември 2021 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 14-ти септември, в 21:07 ч. българско време от космодрума Байконур излетя космическа ракета „Союз-2.1б“. Ракетата бе оборудвана с ускорителен блок „Фрегат“, който се отдели благополучно девет минути след началото на полета и през следващите три часа и половина въведе в целевите им орбити 34 спътника на британската компания УанУеб. 

УанУеб е най-сериозният конкурент на инициативата за спътников интернет Старлинк на СпейсЕкс. Включвайки вчерашния полет, към настоящия момент в хода на 10 мисии са изведени общо 322 спътника УанУеб. Разбира се, това число бледнее пред общата бройка изстреляни спътници по програмата на Илон Мъск – 1 791. 

Но полетът на 14-ти септември беше знаков поради друга причина. Това бе 100-тната мисия на надеждния руски блок „Фрегат“. Блокът е създаден на базата на технологии, оригинално разработени за междупланетната програма „Фобос“ (напомням на читателите, че изстреляната през 1988 г. „Фобос 2“ е вероятно най-успешната съветска мисия до Марс, като преди да се повреди работи два месеца в околомарсианска орбита и изучава планетата и нейната луна Фобос). Разработката на блока започва през 1991 година и се проточва близо десетилетие, като първото изстрелване е проведено през 2000 година.

От стоте мисии на „Фрегат“, само три са завършили с провал. Това превръща ускорителния блок в една от най-надеждните космическите технологии на Русия. 

Видеозапис от вчерашния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/