Художникът на живота ни

14
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Сънят е художник; той рисува картина с цялото вдъхновение и чувство, на което е способен. Анализът на картината е дело на художе­ствен критик, който, при целия си талант, може да пре­веде вдъхновението на художника само по рационален път.

Как можем да разтълкуваме докрай съня си?

Всеки сън е сблъсък със собствената ни личност, който може да разкрие многобройни положи­телни или отрицателни нейни аспекти. Разбираемо е, че сън със силно отрицателен заряд подтиква сънуващия да го заключи в подземието на забравата. Само че почти винаги „отрицателният“ сън подготвя благоприятно и носещо енергия осъзнаване. Ако човек „блокира“ зара­ди привидно отрицателния сън, той просто рискува да пренебрегне една изцяло неоползотворена част от лич­ността си.

Да тълкуваш сам сънищата си е трудно и истински вълнуващо.

При някои сънища културното равнище е от значение, но „добрата воля“, проявена към самия себе си, и дълбоко­то желание да бъдеш такъв, какъвто си, могат да заместят цялата култура на света. Толкова по-добре, естестве­но, ако човек притежава и двете! Важно е да не се боим да се открием, да се опознаем, иначе съществените части от съня ще останат изтласка­ни. Но сънят може да ни разкрие до каква сте­пен смесваме привидното с истинския си Аз и колко чес­то взимаме собствения си призрак за реалност.

Ако решите сами да тълкувате сънищата си, кажете си, че всеки сън принадлежи към един от трите основни типа:

а) сънища, които сочат: ето какво става у нас в -мо­мента;
б) сънища, които заявяват: ето какви сме наистина, дълбоко в себе си;
в) сънища, които предупреждават: ето какво ще се слу­чи, като се имат предвид обстоятелствата.