Форум HobbyKafe.com

11
Добави коментар
bigbeer
bigbeer

Рози С уговорката че никога не е имало трайно и категорично разделение на сортовете по видове , и с фактът ,че повечето рози са плод на селекции в древността и най вече последните 100-200 години и с третата уговорка че модерните класификатори са от последните 20-30 години -все пак да разделим розите някак , за пригледност:

Видове рози :

1.Чайно-хибридни-най голямата група . Водеща , съдържа много разновидности, различаващи се по много характеристики: височина на храстите варира от 30 до 100, рядко 120-150 см , сортовете са с различен брой венчелистчета, от 20 до 128 като класическо изискване е да има оформен централен конус , независимо че май изключенията са доста напъследък. Дължината на стъблата в различни разновидности и варира в диапазона от 20 до 80 см .В цветово отношение- бяло, жълто, розово, лилаво, червено, с много преходни тонове, на ивици или промяна на тоновете на цветовете . Тези рози изрязваме най ниско и загърляме с пръст най щателно . Обичайни са по 1 цвят на клонче , въпреки че има и сортове с букетен цъфтеж.

2. Флорибунди : Тази група от рози е с бърз растеж, богат и почти непрекъснт цъфтеж, издържливост зимата и устойчивост към болести, размер, цвят, форма на цветовете с богата гама от тонове като разцветка. Височината на храстите варира много , цветовете са ярки и стабилни – оранжева, червена тухла, корал-розови, жълти, бели, праскова , всички видове синеещи виолети , пурпурно и всякакви шарени и ивичести форми. Цветовете обаче тук типично излизат на гроздове и сложни съцветия 3-25 бр. Дължината на леторастите – според височината на конкретната роза а резитбата-доста по-щадяща от тази на чайно хибридните рози.

3.Почвопокривни рози :Създадени през 80-те години на 20 век , повторно цъфтящи, устойчиви на болести и разпростиращи се повече по хоризонтал, отколкото във височина.Обичайно са към 40-50 см високи , но някои сортове стигат и до 150 см височина.селекционерските къщи постоянно разработват серии с общо име и различни цветове в серията –напр.CountY на Кордес , Flower Carpet и т.н.Ценното на тези рози е че може да покриват наклон , стена , алпинеуми ,качета , празни места в бордюра , цъфтят от май до сланите и са устойчиви .

4.Патио рози-преди са принадлежали към флорибундите , после са обособени в отделна група , която нараства като асортимент и сортове непрекъснато.Общо взето не надвишават по правило 45-55 см , стават за контейнери , стават и за градина. Цъфтят дълго и продължително , повечето повторно . Някои ги слагат към миниатюрните , други към флорибундите.

5.Мниатюрните розички:Ефектни , компактни , до 30-50 см височина , плитки чувствителни коренови системи , не особено лесни за отглеждане , поразява ги мана , петна , гниене , цъфтят на слънце и топло /южни и западни прозорци/ обичат пулверизиране , почвата да засъхва между поливките , но не прекомерно засушаване. Има разлика в двете т.нар школи с виждания по селекция и отглеждане на тези рози-американска и английска.В Сащ това са стайни растения и това е. В Англий ги развъждат на подложка , от там имат по добри корени и се отглеждат и навън.

6.Катерливи и виещи се-името им подсказва за какви рози става въпрос. Резитбата е особенна /пестелива/ , искат подпори ,едни са добри за колони , други за парапети , трети покриват цели постройки . Лошото при тях е , че в голяма степен са загубили в годините селекции силната устойчивост на заболявания , а доста не достигат и до повторен цъфтеж. Имат своите фенове все пак , за които е прекрасно растение дълго 3-5-7 метра да цъфти примерно юни , или юли за няколко седмици.Групата е толкова шарена , че като си намерите в нея нужната роза е добре да четете конкретики , тъй като всяко обобщение тук би било невярно.

7.Храстови рози :Тук е всичко останало , което не е флорибунда , чаен хибрид , мини или катерлива , т.е. в тази група има всичко: китайски , дамаски , ругози , центофолии , алби , бурбонски, английските на любимия Остин са тук , галики , модерните храстови , ноазетови , портландски , шотландски , японски и какво ли още не…. По нататък ще се спра на подрязването и устойчивостта , защото граници и вариетети са безброй.

/следва картинки с кратки описания и +/- на най забележителните сортове от видовете горе, но ще ми трябва време ; и моля ви , допълвайте горното /