Хата йога – асани

4
Добави коментар
Nutrim
Nutrim

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА АСАНИТЕ

Ефект  върху храносмилателната система.

За съвременния човек, който не винаги диша естествено и има слаба коремна мускулатура, Пранаяма (дихателните упражнения) се оказва недостатъчна. В това отношение чрез асаните се придобива добро функциониране на коремните органи. Между позите, които съдействуват за поддържане на силата и еластичността на коремните мускули и са полезни за вътрешните органи, може да посочим Кобра, Скакалец, Лъв, Рало, Странична извивка.

Ефект върху сърдечно-съдовата система.

В Хата Йога всички движения са бавни, умерени, с последователно свиване и отпускане на мускулите, с дълбоко и ритмично дишане.

Йогийските упражнения не претоварват сърдечния мускул. Най-подходящи в това отношение са Кобра, Скакалец, Лък, Полусвещ, Свещ, Рало, Удиана Бандха и Наули. Благодарение на обърнатото положение на тялото при някои асани венозното кръвообращение е улеснено. Най-ефикасни пози са Стойка на глава, Свещ и Полусвещ. Асаните подобряват кръвообращението и поддържат еластичността на артериите. Тези упражнения са ефикасно средство за борба срещу така често срещащата се днес болест — атеросклерозата.

Ефект върху дихателната система.

Асаните засилват гръдните мускули и с това увеличават ползата от йогийското дишане. Упражненията подпомагат овладяването на контролираното дишане.

За някои от практикуващите изпълнението на дихателните упражнения, предшествуващи (сутрин) всекидневната програма от асани, се оказва доста трудно. В такъв случай по-правилно е изпълнителят да се откаже временно от дихателния комплекс и да премине само към асаните. След известно време акуратното и правилно изпълнение на физическите пози, придружени със съответно дишане (вдишване, издишване и задържане), ще гарантира дълбоко, ритмично и контролирано дишане, след което включването на отделен комплекс от дихателни упражнения преди асаните не ще бъде трудно.

Ефект върху ендокринната система (жлезите с вътрешна секреция).

Някои асани влияят върху жлезите с вътрешна секреция. Най-ефикасни са Стойка на глава, Свещ, Рало, Полусвещ. Свещта и Стойката на глава оказват благоприятно действие върху хипофизата и епифизата, както и върху половите жлези, а Свещта и Рибата — върху щитовидната жлеза.

Ефект върху отделителната система.

Благоприятен ефект върху бъбреците имат Кобра, Лък и упражненията за коремните мускули Удиана Бандха и Наули.

Ефект върху нервната система.

Асаните имат благоприятен ефект върху нервната система и върху психиката. Позите Свещ и Стойка на глава, причинявайки нахлуване на по-голямо количество кръв в мозъка, стимулират телесните функции и психическите качества. Някои асани имат подчертано въздействие върху периферните нерви.

Ефект върху двигателния апарат.

Занимаващите се с Йога запазват голяма гъвкавост до най-напреднала възраст. В йогийските школи в Индия обикновенно „старите“ са по-гъвкави от младите. Тази гъвкавост се дължи на бавното и постепенното разтегляне на мускулите. Това опъване на предварително отпуснатите мускули представлява основната характерна черта на асаните. Освен това при изпълнението им всяко разтегляне увеличава еластичността на мускулите, с което впрочем се обяснява защо чрез йогийските пози за по-кратко време се постига по-голяма гъвкавост, отколкото чрез всеки друг метод. Тъй като при всяка асана се включват определени мускули или мускулни групи, вниманието трябва да се локализира изключително върху тях. Мускулите трябва добре да се отпуснат преди и през време на разтеглянето, което е необходимо да става бавно и прогресивно. Асаните поддържат и увеличават еластичността на сухожилията и ставните връзки, като по този начин гарантират подвижността на ставите. Йогите отдават най-голямо значение на гъвкавостта на гръбначния стълб.

В заключение може да се каже, че практикуването на асаните има общо благотворно влияние върху организма. Влиянието на асаните е още по-голямо, ако се свържат със съзнателното ритмично йогийско дишане — Пранаяма.

Венцеслав Евтимов, „Йога“