ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ

13
Добави коментар
stela
stela

Лалето (Tulipa)е род цветя, богат на видове и голямо разнообразие от сортове. По своята красота, разнообразие на форми и багри на цветовете лалето заема едно от първите места между луковичните цветя. Цветовете са с широко камбановидна форма, по един на цветоносна дръжка, всевъзможно оцветени с изключение на синьо.

Различните сортове достигат височина от 20 до 70 см и цъфтят от март до май.

Родината на лалетата е Турция. Името са взели от думата тюлбенд, която значи тюрбан, най – вече поради формата на чашката.В Холандия лалетата са пренесени от Персия. Лалетата са едни от най – лесно отглежданите цветя за градината. Те са многогодишни.

Лалетата могат да бъдат засадени с други многогодишни, храсти, дървета и трева.

Лалетата са обичани във Франция, Дания, Белгия, но Холандия надминава всички. В началото на ХVІІ век страната на лалетата е обхваната от истинска „лалемания“. По това време вече са създадени много нови разцветки и форми. Всеки селекционер се стреми да създаде свое, неповторимо лале, а цените на луковиците са баснословни – понякога надминават многократно тежестта си в злато. Дори когато първоначалната еуфория поутихва, изкуството на селекцията продължава да се предава от поколение на поколение.

Лалето изисква топли и слънчеви места, но расте добре и на полусянка. Най-подходящи за него са глинесто-песъчливите почви. Полива се само ако пролетта е суха. Луковиците се изваждат всяка година, когато листата започнат да жълтеят – обикновено в началото на юни. Просушават се в щайги на сенчести и проветриви места, почистват се и се пазят до есента, когато отново се засаждат. Почвата за луковиците трябва да е добре отцеждаща се, пореста. Задължително се добавя органична тор, торфен мъх или други богати на хумус съставки. Тези материали следва да се поставят на дълбочина 30 – 40 см., така че новата коренова система да има шанса да израсте. Можете да добавите малко тор, която да е премесена с пръста. В прекалено мократа почва може да се развият гъбички. В същото време луковиците могат и да изсъхнат, поради задушаване, ако почвата е прекалено сбита и в нея няма достатъчно кислород. През пролетта, в края на сезона, почистете растенията от цветовете, преди да са нападали върху листата. Ако не го направите, цветята може да загният и загинат. Шест до осем седмици извадете лалетата от земята, почистете ги добре от пръстта и ги оставете на сухо и проветриво място, където да презимуват.Когато садите лалетата (най – добре през октомври – ноември) наторете и полейте луковиците. Дълбочината трябва по правило да е три пъти дължината на луковицата. Лалетата не трябва да се садят на много близко разстояние.През 1981 година в Холандия е приет международен регистър за наименованията на лалетата, според който те се делят на четири групи, включващи 15 класа:I група – ранноцъфтящи Обикновени ранни лалета Кичести ранни лалетаII група – средноцъфтящи Триумф-лалета Дарвинови хибридиIII група – късноцъфтящи Обикновени късни лалета Лилиецветни лалета Ресничести лалета Зеленоцветни лалета Рембранд лалета Папагалови лалета Кичести късни лалетаIV група – видове лалета и техните хибриди Лале на Кауфман, неговите разновидности и хибриди Лале на  Фостер, неговите разновидности и хибридиЛале на Грейг, неговите разновидности и хибриди Диворастящи видове лалета, техните разновидности и хибриди.