АБКМ – Захранване на алергично дете

1
Добави коментар

Една от най-честите алергия при новородените е тази към молекулите на белтъка на кравето мляко. А след диагностицирането на АБКМ се изисква и специален метод за захранване на алергичното дете. Ето няколко полезни съвета.

АБКМ – Захранване на алергично дете

Какво е АБКМ?

АБКМ (Алергия към белтъка на кравето мляко) е една от най-честите хранителни алергия, чиито симптоми обикновено се появяват след първите няколко месеца след раждането. А понякога паралелно с АБКМ, детето развива и други хранителни алергии (към цитруси, бобови култури и др.). Симптомите се изразяват в обрив и зачервяване (т.нар. атопичен дерматит), дихателни проблеми, загуба на тегло, повръщане, колики, диария/запек, понякога и кръв в изпражненията. АБКМ е резултат от имунна реакция на организма и, ако бъде диагностицирана навреме и се предприеме лечение и подходяща диета, алергията е възможно да изчезне до около 3-4-годишна възраст.

Четете още:Хранителни алергии

Какви са предпоставките за поява на АБКМ?

Освен наследственост, други причини за появата на алергия към белтъка на кравето мляко са ранното отбиване, ранното захранване с адаптирано мляко, сокове, твърди храни, влиянието на околната среда и др. Ранното въвеждане на храни, съдържащи белтък, когато имунната система на детето не е достатъчно силно, крие огромен риск от развиване на алергия. Около 20% от децата на изкуствени храни, развиват АБКМ. Ето защо е важно бебето да се кърми не по-малко от 6 месеца (желателно година), преди да захрани с мляко.

Някои специалисти твърдят, че още по време на бременността, забраняването в последния триместър на всички храни, които се забраняват и на едно алергично дете (най-вече алергени като мляко, фъстъци, какао), може да предотврати появата на АБКМ при новороденото.
А, ако въпреки това, че бебето приема само кърма, се появи АБКМ, то тогава кърменето трябва да продължи, но майката да се подложи на специализирана диета.

Обикновено захранването на бебето с краве мляко става около 10-11 месец. Но, когато детето страда от алергия към белтъка на кравето мляко, трябва да използвате хидролизирано хипоалергично мляко (а най-добрият лек за АБКМ е майчиното мляко), при което белтъчните молекули са предварително разградени, което намалява вероятността от алергична реакция. Консумирането на прясно или кисело мляко е напълно забранено. Захранването на алергичното дете с твърди храни-алергени трябва да стане по-късно от нормалното

Дори и детето да не страда от АБКМ, след навършването на година не е препоръчително менюто на детето да включва всеки ден мляко, тъй като това повишава риска от алергия.

Диета при алергия към белтъка на кравето мляко

Лечебната диета при АБКМ включва и редица други продукти, като тя трябва да се спазва  стриктно около 6 месеца, за да се изчисти организма от алергена, да се възстанови лигавицата на  червата и да се възстанови имунитета, като се развие толерантност към молекулите на белтъка. Забранените храни в диетата при АБКМ включват мляко и млечни продукти, телешко и говеждо месо, бобови култури, какао, цитруси,банани, яйца, горски плодове (ягоди, малини, боровинки и т.н.), ядки (особено фъстъци), масло и маргарин, фабричните сухари, солети и бисквити.

Четете още:Лактозна недостатъчност и лактозна непоносимост Майчиното мляко

22.04.2013/Ели Йорданова