Кръвни клетки – еритроцити, хемоглобин, бели кръвни клетки

4
Добави коментар
znamli
znamli

Кръвни клетки – еритроцити, хемоглобин, бели кръвни клетки

Публикувано на 2010-06-09 11:09:11

Кръвни клетки.

Червените кръвни клетки се наричат още еритроцити. Те имат формата на двойновдлъбнати дискчета с диаметър 7-8 m. В 1л. кръв има средно около 4,7 млн. червени кръвни клетки. При мъжа числеността им е малко по-голяма (5 млн.), отколкото при жената (4,5 млн.). Еритроцитите са безядрени клетки, съдържащи хемоглобин, който ги прави специализирани в пренасянето на ОД и COД. За това допринася и необичайната им форма, която улеснява контакта на газовете с хемоглобина.

Хемоглобинът е белтъчно съединение, което съдържа желязо и има червен цвят. В цялата кръв средно има около 900г. хемоглобин. Той лесно се свързва с ОД (има голям афинитет към него) и образува оксихемоглобин (НbОД). Процесът се нарича оксигениране на кръвта и се осъществява в малкия кръг на кръвообращението. Хемоглобинът е съединението, което прави възможно пренасянето на големи количества кислород до клетките на организма. Това се дължи на две негови свойства: голям афинитет към кислорода и нетрайно свързване с него. Второто свойство позволява отдаването на кислород при достигане на оксигенираната кръв до тъканите и клетките на даден орган. Процесът на отдаване на кислород от оксихемоглобина се нарича дезоксигениране и е разгледан по-подробно при дихателната система.

Хемоглобинът се свързва и с СОД като образува съединението карбаминохемоглобин. Под тази форма част от СОД се пренася от тъканите до белите дробове.

Образуването на хемоглобин се извършва от незрелите червени кръвни клетки в костния мозък и изисква освен основните градивни вещества допълнително желязо, витамин  В12 и фолиева киселина. Човек си набавя желязо с подходяща храна. В голямо количество то се съдържа в месото, черния дроб, яйчния жълтьк, спанака, копривата и др. Витамин В12 се съдържа главно в храните от животински произход. Фолиева киселина има в черния дроб, зеленчуците, плодовете и др.

Поради липса на ядра и органели еритроцитите не могат да се възпроиэвеждат и сами да поддържат структурата си. Техният среден живот е около 120 дни. Остарелите еритроцити се разрушават в слезката, а на тяхно място от костния мозък в кръвообращението постьпват нови. Вески ден 1% от общото количество еритроцити в кръвта се подменя. Еритроцитите се образуват в костния мозък, който е разположен в краищата на дългите кости и в плоските кости. Производството на еритроцити се регулира от хормона еритропоетин.

Намаленото производство на еритроцити или на хемоглобин в тях се нарича анемия. Главното оплакване на анемичните хора е усещането за непрекъсната умора. Причините за настъпване на анемия може да бъдат най-различни – както такива, които увреждат костния мозък и обазуването на еритроцити, така и липсата на желязо, витамини и други градивни единици, необходими за образуването на хемоглобин. Недохранването или продължителното спазване на диета може да доведе до развитието на анемия.

Белите кръвни клетки се наричат още левкоцити. Те са ядрени клетки, по-големи от червените кръвни клетки, и имат размери между 8 и 20микр.м. В 1л. кръв има средно около 7500 клетки (от 4000 до 11 000). Белите кръвни клетки подпомагат защитата на организма срещу болести и инфекции. Те са основната част на имунната система на организма. При някои заболявания броят им се увеличава, а при други намалява.

Белите кръвни клетки са пет вида: неутрофили, базофили, еозинофили, моноцити и лимфоцити . Първите три вида се наричат общо гранулоцити, тъй като съдържат в цитоплазмата си характерни гранули. Моноцитите и лимфоцитите се обединяват в групата на негранулацитите. Белите кръвни клетки се образуват в костния мозък. По-голямата част от лимфоцитите обаче се образува в лимфните възли и в слезката.

Кръвните плочки, или тромбоцитите, са третият вид кръвни клетки. Те са малки и безядрени клетъчни частици с диаметър 2-3микр.м. В 1л. кръв се съдържат средно 300 000 кръвни плочки. Те участват в процесите на кръвосъсирването. Намалението им води до кръвоизливи и се произвеждат в костния мозък.

Тази статия е публикувана в категория Медицина.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.