В подземията на Колизеума в Рим

3
Добави коментар
loriena
loriena

Колизеумът в Рим е едно от най-колосалните творения на античната архитектура. И ако досега достъпни за туристи бяха едва 30 % от легендарната арена, то вече можете да научите най-тъмните й тайни – подземията на Колизеума в Рим отвориха врати.

Подземията на Колизеума в Рим се смятат за едно от най-великите постижения на римската архитектура и на римската инженерна дейност. И тъй като никога досега не са били достъпни за обикновените хора, откриването им като част от големия рестврационен процес на Колизеума (протичащ от 1970 г. до днес по инициатива на италианското Министерство на културата)е световна атракция. За първи път туристите ще имат възможност да слязат дълбоко в дебрите на най-смъртоносната арена, поднасяла „хляб и зрелища“ на античните жители, и да видят къде се е провеждала същинската подготовка на битките между Животните и Човека.

Изненадващо, от обособяването им през V в., подземията на Колизеума в Рим са в много по-добро състояние от другите отворени за туристи зони. Предвидено е през Портата на Смъртта (портата през която са били изнасяни мъртвите тела на гладиаторите), водеща към плетеницата от тунели в „утробата“ на Колизеума, да преминават само организирани туристически групи от максимум 25 души. Вътре посетителите ще видят клетките, в които са били държани тигрите и лъвовете, преди да бъдат пуснати на арената, както и камерите, в които гладиаторите са очаквали срещата с тях.

Макар днес да се виждат ясно от птичи поглед, в древността подземията на Колизеума в Рим са били покрити от насипания с пясък дървен под на арената. Те са на две нива, прорязани от плетеница тунели и клетки. Дивите зверове и гладиаторите са били транспортирани до арената посредством 80 вертикални шахти, а слоновете и другите живи атракции – чрез по-големи окачени платформи.

Тунелите в подземията на Колизеума в Рим се състоят от множество коридори с различни функции, някои от които свързани с точки извън самото съоръжение. Предполага се, че единият е водел директно до тренировъчното училище за гладиатори „Ludus Magnus“. Други са отвеждали до мястото, където са били изгаряни труповете на загиналите гладиатори. А по трети са превеждани дивите зверове.

В подземията на Колизеума в Рим има и няколко отделни тунела, по които императорите и весталките им влизали и излизали от съоръжението, без да се сблъскват с жадната за кръв тълпа. Има доказателство за използване на хидравлични механизми, които  задвижвали голям брой асансьори, подвижни платформи и подвижни клетки. А заради открита свръзка с близък аквадукт се смята, че подземията на Колизеума в Рим можели да бъдат наводнени за отрицателно време.      

Заедно с подземията на Колизеума в Рим, след реставрация ще бъде отворено и най-горното, трето ниво на Колизеума, което е в процес на възстановяване от 1970 г. Там някога са били разположени сенниците, пазещи зрителите от жарките лъчи на слънцето, а днес се разкрива цялостна гледка към форума. С отварянето й за посещения сега, властите се надяват да се увеличи не само туристическият поток, но и частното спонсорство за продължаване на реставрацията на Колизеума в Рим.  

Колизеумът в Рим е една от 10-те най-посещавани световни дестинации. Това е най-големият римски амфитеатър, прочул се с кръвопролитните си битки между гладиатори и диви зверове, с разиграването на морски битки и с устройването на всевъзможни зрелищни мероприятия за забавление на народа.

  Повече от 18 000 души посещават ежедневно Колизеума в Рим, но мнозина от тях са разочаровани от окаяното състояние на иначе прехваления с величието си архитектурен паметник. В началото на 2010 г. под въпрос бе поставена дори сигурността на туристите, след като няколко каменни къса изпаднаха през защитната мрежа.

С отварянето на подземията на Колизеума в Рим, италианското Министерство на културата прави опит да докаже, че цени културното си наследство и въпреки празнината от 25 млн. евро в държавния фонд, ще даде възможност на туристите да опознаят по-добре миналото на страната чрез един от най-популярните й архитектурни паметници – симовли – Колизеумът на Рим. 

 

22. 10. 2010 / Цвети Тошева