Блогът на Недялко Стоянов

32
Добави коментар
nic_n
nic_n

Pages

Новият национален интерес

Външният министър на България г-н Николай Младенов посрещна именния си ден сред студентите на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Министърът запозна великотърновската Алма – матер с предизвикателствата и изпитанията пред българската външна политика.
Това ще видим утре в медиите, подкрепено с някой друг цитат от небивалиците, които изрече „именника“.
Връщам се на един не чак толкова стар въпрос, „неподготвен ли беше Николай Младенов?“. Според мен той не е неподготвен, а просто некомпетентен и трябва час по – скоро да изчезне от поста си, заедно със всичките си подчинени от Външно министерство, дорде не е станало фатално късно.
„Дискусията“ започна с приятен дипломатичен тон, който между другото Младенов много дорбе владее, жалко, че не го впряга в правилната насока. Министърът описа важните постижения за България като членството в ЕС и НАТО, които спомагат сигурността и просперитета, предстоящото влизане в „Шенген“ и необходимостта да намираме все повече европейски и световни инвестиции с цел подобряване на стандарта, развитие на младите и т.н, и т.н. Дето се вика общи приказки. Така стигаме до същинската част, политиката на България в балканския ареал. Всички знаем, че Западните Балкани са в евроинтеграционен процес, но не знаехме, че ако съседите ни не са добре и ние не можем да сме добре и „новият национален интерес на България е да спомогне развитието и интегрирането на западните съседи като страна членка на ЕС“. Г-н Младенов сподели още, че при встъпването си в длъжността на външен министър е заварил занулени отношенията ни със Сърбия (то кога ги е имало де, но за това по нататък), заради признването на Косово и благодарение на него те сега са във възход. Пример за това е почти завършеният Български културен център в Белград. Взаимната успешна борба с корупцията и организираната престъпност. Конкретно за българите в Западните покрайнини, той заяви, че ключът към разрешаването на техните икономически и правни проблеми е именно топлите отношения със Сърбия (разбирайте дупедавството и подмазването на страна, която вече дори няма юридически правомощия над тези територии – бел. ав.). Умишлено пропускам Босна и Херцеговина, за нея ще стане дума по – надолу, а Албания въобще не беше включена в плановете на Младенов. Отправяме се към кулминацията, Македония. От всички страни в Западните Балкани, единствено Македония е „забоксувала“ и то благодарение на спора с Гърция за името, което, цитирам, „в никакъв случай не е наша работа“ (А чия е? Там да не живеят африканци?). „България подкрепя безусловно Република Македония по пътя й за ЕС, като зад безусловно се крият три въпроса, които трябва да се разрешат: 1. Въпросът за името, 2. Да престане грубият тон към България, 3. Спазване на добри дипломатически отношения с всички съседи, България винаги е имала и ще има приятелско отношение към Македония“.
На въпрос от мен: „Не смятате ли, че конфигурацията на Балканите не е приключила? Румънският президент Траян Бъсеску заяви пред в. „Ромъния либера“, че до 25 г. Румъния и Молдова ще се обединят. В Република Сръбска непрекъснато се говори за обединение със Сърбия. Какво правим ние за обединението на България с Македония?“. Последва бурен смях в залата, забележете, и чак тогава отговора. При което аз бях длъжен да поясня, че няма нищо смешно в една подобна претенция ако познаваш българската история. „Да, България ще се обедини с Босна и Херцеговина и със Сърбия, и с Македония, и с всички, когато се интегрират и станат членки на Европейския съюз. Нали към това се стремим, една обща икономическа стабилност, безконфликтност, свобода. Границите са без значение! А що се отнася до Република Сръбска, на тях изобщо не им минава подобно нещо на ум. При посещението ми там прекарах почти цял ден с Додич. В момента сърбите са ключов фактор в Босна и Херцеговина и те ще загубят тази своя власт ако се обединят със Сърбия, там ще са по – маловажни. А що се отнася до Румъния и Молдова това изказване на Бъсеску е по – скоро несериозно. Румъния няма интерес да се впуска в подобна авантюра. Още повече, че и тя ще попадне в Шенген“. Пълни глупости !!! Препоръчвам на „многоуважаваният“ министър Младенов да се запознае със румънската и молдовската преса, както и с анализите на румънски и молдовски историци и политолози, които обявиха Обединението като „една културна и историческа справедливост“, жалко че нямах възможността да му го кажа лично, защото вече ми бяха отнели микрофона. Та в този контекст можем да кажем същото за обединението на България и Македония. Нека обаче се поставим поне за секунда на мястото на министъра. Никой не би заявил изведнъж гръмко и словоохотливо нещо толкова важно и значимо, още повече в Аулата на ВТУ, но той не показа дори грам познания по македонската проблематика. Компонентите зад „безусловната“ подкрепа към Македония са наистина 3, но коренно различни от гореизложените. Първо, мигновенна промяна на учебниците по история. Второ, промяна на опостушителната политика към българското историческо наследство. Трето, признаване на българския етнос и спазване на нормалните му човешки права.
Изцепките на Николай Младенов не са случайно явление, а тенденция! При посещението му в Чикаго на въпрос от българската диаспора там: „Относно казуса „Мирослав Ризински“ смятате ли, че има шанс българската държава или европейските институции да помогнат за разрешаването на този случай или той ще продължи да се протака? Съдът над Спаска Митрова – нейният случай?”. Той отговаря: „Смятам, че колкото по-малко си измисляме случаи като Спаска Митрова, толкова по успешно ще се развиват отношенията с Македония и толкова по успешно ще си решаваме истинските казуси. (Ръкопляскания в залата) Мисля, че всеки български гражданин, всеки човек, който има български паспорт трябва да има разбира се защита от българската държава, но в рамките на това което е нормално. Истерията – медийна, истерия – обществена по казус, който не се разбира добре, не си навлязъл достатъчно дълбоко в неговите подробности да се превръща в ядрото на отношенията между две държави е абсолютно некоректно.”
За справка, изявени български общественици, дейци на науката, културата и бизнеса, изпратиха апел до Президента Георги Първанов, Министър-Председателя Бойко Борисов, Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, включително и до Министъра на външните работи Николай Младенов, за съдействие при защитата на родолюбеца Мирослав Ризински, хвърлен несправедливо в македонски затвор. Българските евродепутати от всички парламентарни групи също подкрепиха инициативата, като на свой ред изпратиха писмена декларация до европейските комисари по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг и по въпросите на разширяването Щефан Фюле в защита на македонския гражданин с български паспорт Мирослав Ризински.
Пълна бъркотия!
Излиза, че политиката на Младенов се разминава с тази на българските евродепутати. Чия ли политика обслужва и чии интереси ?
Жалка картинка … А от кога ли се промени Българският национален интерес? Защо този човек поругава паметта на дедите ни и техния завет?