Конете :: Борба с вътрешните паразити при конете

1
Добави коментар
Petrunov
Petrunov

Борба с вътрешните паразити

В икономика, в която доходите са ниски, а разходите високи, хората затягат бюджета по всякакъв възможен начин. Въпреки, че е добре да бъдат съкратени разходите около конюшнята, здравето на коня ви е последното нещо, от което трябва да пестите.

 

Обезпаразитяването е форма на превантивна медицина. Не винаги можете да кажете какво се случва въз основа на външния вид. Конят ви може да изглежда здрав, но в него може да се случва нещо. Дори и ако един кон е слабо опаразитен, паразитите могат да се натрупат с времето и да причинят здравословни проблеми. Ако бъдат оставени без контрол, вътрешните паразити могат да лишат коня ви от важни хранителни вещества и да доведат до диария, депресия, лезии в устата, колики и вътрешни разкъсвания. 

 

Паразитолозите са единодушни, че обезпаразитяването не е лесна наука; паразитите се развиват постоянно и стават по-устойчиви към определени химикали. Разбирането на начина, по който паразитите влияят на коня може да ви помогне да изградите добра обезпаразитяваща програма, която е ефективна и икономична.   

 

Ендопаразитите, често наричани глисти, са паразити, които живеят във вътрешните органи на животните. Нуждаят се от животно-гостоприемник за подслон и храна, за да се развият до възрастна форма, която снася яйца. Вътрешните паразити съществуват съвместно с конете от хиляди години. Дивите коне са в състояние да поддържат паразитите под контрол, тъй като постоянно се движат докато пасат, изминавайки хиляди акри. По този начин паразитите никога нямат шанс да се натрупат в големи количества. Домашните коне, обаче, се отглеждат в малки пространства и често пасат или ядат сено на едно и също място всеки ден, като по този начин паразитите се натрупват в телата и изпражненията на конете. 

 

Вътрешните паразити стават заразни на различни етапи от развитието си в зависимост от вида и не всички коне се засягат от тях по един и същ начин. Всъщност, някои коне могат да с справят с опаразитяването без при тях да се прояви заболяване. Това, обаче се променя при определени обстоятелства, като лошо хранене, претъпкани пасища или стрес, поради интензивни тренировки. В такива случаи конят не е в състояние да се справи с опаразитяването. Много паразитни болести са свързани с лошо управление при отглеждането на конете. Ако имате паразитен проблем в стадо коне, значи наистина имате проблем с управлението. Понякога, някои коне имат генетична предразположеност към проблеми с паразитите; това е като при дете, което винаги се връща болно вкъщи. Не можете да направите друго, освен стриктно да следите програмата за обезпаразитяване на конете.   

 

За да контролирате проблема, е важно да познавате паразитите, които представляват най-голям риск за конете ви и да знаете как да засилите защитата си срещу тях. Описаните по-долу паразити се срещат най-често при конете. 

 

Големи стронгилиди
(Strongylus vulgaris, S. equinus и S. endentatus)
Големите стронгилиди могат да достигнат до около 45 мм и живеят в дебелото и сляпото черво на коня. Тези паразити причиняват най-големи поражения по време на миграцията си, тъй като преминават през тялото на коня, за да се развият по-нататък. При това те причиняват редица проблеми, като образуване на лезии по стените на кръвоносните съдове, кръвни тромби, чревни колики и гангрена на червата. S. equinus и S. endentatus могат да доведат до поражения в черния дроб и перитонит. Поради тези потенциално големи щети се считат за враг номер едно на собствениците на коне. 

 

 Strongylus vulgaris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лечение: Широкоспектърни обезпаразитяващи препарати за борба с възрастните форми. Почти всички обезпаразитяващи препарати са широкоспектърни, което означава, че унищожават редица често срещани паразити.

 

 

Малки стронгилиди
(Циатостома)
Малките стронгилиди са нишковидни глисти с дължина по-малко от 2,5 см, които живеят в сляпото черво и големия колон на коня. Различават се от големите стронгилиди по това, че образуват тунели в долната част на тънките черва и се превръщат в цисти. Там те могат да се развият до възрастна форма или да останат във вид на циста за много години.   

 

Инцистирани циатостоми в чревната стена

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Малките стронгилиди са тези, от които би трябвало да се безпокоят собствениците на коне: до 1 милион малки стронгилиди могат да заразят коня наведнъж, а в изпражненията на силно инфектираните коне могат да бъдат намерени до 2000 яйца на грам тор.

 

Има около 25 вида малки стронгилиди. Някои са по-големи, други по-малки, други живеят в различни отдели на червата, а някои са по-слабо чувствителни към лекарства. За практически цели всички се третират като глисти. При силно опаразитяване възрастните форми могат да причинят загуба на тегло и колики. Понастоящем е известно, че само ларвите засягат конете.

 

Повечето от щетите се нанасят, когато паразитите излязат от цистата, при което се освобождават всички остатъчни продукти от паразитите.

 

Цистите в дебелото черво абсорбират и протеин от храносмилателния процес на коня.

 

Когато конят губи протеин още в червата, той не може да бъде възстановен, и конят страда от липса на протеин. Без протеин конят не може да изгражда мускулна маса и няма да има здрава кожа. Освен това, организмът се налага да задейства възпалителна реакция срещу малките стронгилиди, така че ще използва протеина при тази реакция, вместо да изгражда мускули.   

 

Тъй като инцистираните ларви излизат от цистите заедно, ако има множество лаври, може да се появи диария, дехидратация и колика.  

 

Лечение: Широкоспектърни обезпаразитяващи препарати за възрастните форми. Ветеринарят може да препоръча лечение на инцистираните форми, обикновено еднократно приложение на moxidectin или fenbendazole, приложени в двойна доза в пет последователни дни. Деветдесет и пет процента от малките стронгилиди имат наследствена устойчивост към benzimidazole, а 50 процента са устойчиви към pyrantel, така че проверете с вашия ветеринар препоръките за обезпаразитяващи препарати от тази група. 

 

Оксиуриди

(Oxyuris equi, Probstmayria vivipara)
Оксиуридите се развиват в дебелото черво и след това преминават към ануса, при коетоопаразитеният кон започва да чеше опашката си и космите опадват. Женските оксиуриди могат да достигнат от 24 до 180  мм, много повече от мъжките, които нарастват от 6 до 20 мм. Въпреки че дразнят конете, те рядко причиняват вътрешни поражения. Някои по-чувствителни коне могат да станат неспокойни, да престанат да се хранят и да отслабнат.  

 

 Oxyuris equi

 

Оксиуридите засягат коне от всички възрасти, но се срещат по-често при млади коне. През последните години се срещат все по-често при възрастни коне, докато преди 10 години е било необичайно да бъдат открити при тях.   

 

Лечение: Широкоспеектърните антибиотици обикновено убиват оксиуридите.

 

 

Цестоди
(Anoplocephala perfoliata, Anoplocephala magna)
Цестодите при еднокопитните могат да достигнат 52 см дължина в зависимост от вида си. Развиват се в сляпото, дебелото и тънкото черво.

 

Пасищните кърлежи са междинен гостоприемник. Конят изяжда кърлежите, след което инфектираната ларва се превръща във възрастна форма в чревния тракт. Ако животното е слабо опаразитено, няма да забележите никакви признаци. Ако опаразитяването е силно, конят ще изглежда подтиснат, ще ляга често на земята или може да получи колика.

 

Възрастните цестоди се закрепват към чревната стена, където растат, абсорбират хранителни вещества и се възпроизвеждат.

 

Anoplocephala perfoliata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лечение: Проблеми се проявяват при силно опаразитяване с цестоди, което може да бъде контролирано с единично прилагане на praziquantel веднъж годишно. Много широкоспектърни обезпаразитяващи препарати включват и praziquantel.

 

 
Стомашни оводи
(Gasterophilus intestinalis)
Възрастните насекоми са жълти с тъмни ивици. В зависимост от вида си насекомите снасят яйцата си на брадата и шията или на раменете и предните крака, където причиняват сърбеж. Миграцията на младите ларви под епидермиса на кожата и на устата предизвиква механично увреждане на тъканта.

 

Ларвите престояват в лигавицата на езика и бузите за месец преди да се придвижат към стомаха. При силно инфектиране може да се образуват язви в устата.

 

Ларвите остават в стомаха на коня до пролетта, когато се изхвърлят с изпражненията и започват жизненият си цикъл отначало.

 

 

Gasterophilus intestinalis

 

Лечение: Ivermectin или moxidectin. Тъй като стомашните оводи хибернират в коня през зимата, е добре да обезпаразитите коня в началото на зимата, след първата слана. През лятото отстранявайте яйцата от козината на коня.

 

 

Аскаридиди
Аскаридидите, или кръглите червеи, обикновено засягат кончета и млади коне. Аскаридидите причиняват загуба на тегло, диария, забавяне на растежа и различни видове колика, при които може да се наложи хирургична намеса.

 

Възрастни аскаридиди в тънките черва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лечение: Кончетата могат да бъдат третирани с ivermectin, moxidectin, fenbendazole, pyrantel tartrate, pyrantel pamoate и други обезпаразитяващи препарати. Има данни, че някои видове аскаридиди са развили резистентност към ivermectin, moxidectin и pyrantel pamoate.

 

 

Методи на обезпаразитяване
Има два начина за обезпаразитяване: като третирате всеки кон в конюшнята ви по един и същ начин или като персонализирате програмата за всеки кон.

 

Изработването на индивидуална програма за всеки кон означава, че трябва да определите кой кон има най-големи проблеми с паразитите. Вашият ветеринар може да направи това с помощта на тест за откриване на ларви на паразити във фекалиите. По този начин може да разберете кой кон е заразен и да лекувате само него.    

 

Когато определяте индивидуална програма за обезпаразитяване в стадото с помощта на фекален тест, може да степенувате конете по техните резултати.

 

Обезпаразитяването само на конете с най-много паразити също ще намали заразяването на пасището. Обезпаразитяване не означава само изчистване на конете от паразити, но също така и изчистване на пасищата. Чрез третиране само на опаразитените коне, намалявате възможността за развитие на резистентност към лекарствата.

 

Друг вариант е да обезпаразитявате всички коне на всеки шест месеца с препарат, който е ефективен към срещу мигриращите ларви на големите стронгилиди – ivermectin или moxidectin с praziquantel, които действат също и срещу цестодите, или fenbendazole, в двойна доза за пет дни. Най-доброто време за обезпаразитяване е напролет и наесен. Този метод ще премахне големите стронгилиди и ще осигури подходящ контрол на цестодите, оксиуридите и малките стронгилиди при повечето коне. Конете, които са силно опаразитени, обаче, трябва да бъдат третирани по-често.

 

Обезпаразитяването може да бъде сложно и е важно да сте сигурни, че конят ви получава най-добрата защита. Винаги се консултирайте с ветеринар, когато вземате решение, и се придържайте към строга редовна програма за обезпаразитяване. 

 

 

 

Автор: Шарън Бигс