Седем златни правила за защита на бъбреците

61
Добави коментар
boreca6
boreca6

Седем златни правила за защита на бъбреците

health.bg
10-03-2011

Бъбреците са сложно устроени органи с много биологични функции в човешкия организъм.

Те регулират течностите в организма, филтрират и секретират метаболити и минерали от кръвта и участват в отделянето им в урината заедно с водата.

Бъбреците оказват значение за регулиране на съдържанието на минерали като калии, натрий, поддържат киселинното равновесие на организма. Те участват в регулацията на артериалното налягане и производството на еритроцити.

За съжаление честотата на хроничните бъбречни заболявания в световен мащаб нараства драматично, като някои я определят като „епидемия“, предупреждават от МЗ.

Бъбречното заболяване  много често  не се диагностицира преди развитието на крайната фаза на бъбречната недостатъчност поради това, че при по-голяма част от болните липсват съществени  клинични оплаквания.

По тази причина много пациенти не подозират, че имат такова заболяване. По-често заболяването се развива бавно, но се проявява в напреднал стадий, когато дори се налага да се използва почистване на кръвта с „изкуствен бъбрек“.

Докато в началните стадии заболяването може да се лекува или поне да се задържи развитието му, то при напреднала бъбречна недостатъчност терапевтичните възможности са крайно ограничени, а този краен стадий на бъбречната функция е свързан с поражения и на други органи като сърце, кости, развитие на анемия и др.

Затова е много важно да се знае, че има няколко евтини и прости теста, които могат да помогнат на лекарите да разпознаят бъбречното заболяване рано. Това са изследването на урината, кръвта и артериалното налягане.

бутони за социални мрежи