Най-страхотните аквариуми в света – тема за Светът – Idi.bg

67
Добави коментар
tao
tao

Аквариумите са очарователни места, защото предлагат на посетителите да надникнат в морския свят. Екзотични риби, свирепи морски хищници, големи риби, малки риби, странни риби, разноцветни риби – риби, за които дори не подозираме, че съществуват – всички те ни смайват и очароват със своята уникалност. Има няколко аквариума в света, които смайват с големите си размери. Тук са представени девет от най- изумителните аквариуми в света.

1. Аквариумът в Дубай

През 2008 година аквариумът в Дубай, разположен в едноименния мол, влезе в Световните рекорди на Гинес като „ Най-голямото акрилно покритие в света“. Голяма колекция от над 33 000 морски вида помещава спиращ дъха аквариум. Посетителите имат възможност да усетят близостта с морските обитатели, докато преминават през стъкления тунел. Считан за инженерно чудо, аквариумът е на три етажа и е достатъчно голям, за да покрие 50 футболни игрища!

2. Аквариумът в Джорджия, Атланта

Аквариумът в Джорджия, Атланта, е най-големият в света. Неговите обитатели са над 100 000 животни от 500 различни вида. Едни от най-привлекателните атракции са: китовите акули, бели китове и манта (вид скатова хрущялна риба). Внушителният аквариум е с капацитет от 31 000 куб.м.

3.  Аквариумът Чурауми  / Churaumi

Този аквариум е вторият най-голям аквариум в света и се намира в Motobu, Окинава, Япония. Главният резервоар, наречен Kuroshio Sea, е с вместимост от около 7 500 куб. метра. Наименованието на аквариума е получено вследствие от публично гласуване. Churaumi печели с 13 000 гласа.“  Chura“ на окинавски диалект се превежда като “ красив, елегантен“, а “ Umi“ означава “океан“. Аквариумът разполага с богато разнообразие от морски обитатели, както и с 80 вида корали.

4. Аквариумът на Западна Австралия (AQWA)

Аквариумът разполага с подобни стъклени тунели като тези в Дубай, които предоставят на посетителя възможността за по-близък контакт с  морския свят. Той е частна собственост. AQWA отваря врати за пръв път на 13 април 1988 г. През 1991 г. е закупен от настоящите си собственици – Coral World International и Morris Kahn, които на 1 януари 2001 година променят името на сегашното му. Съоръжението притежава близо 400 вида морски животни.

5. uShaka Marine World

uShaka Marine World  е най-големият аквариум в Южна Африка, който е разположен между плажа и пристанището в  Durban, KwaZulu-Natal, Южна Африка. Аквариумът се разгръща и като тематичен воден парк, и привлича хиляди посетители. Той е петият по големина аквариум в света, с 32 водни резервоара, които помещават различни видове риби и морски обитатели – от водни кончета до акули и делфини. Аквариумът е с уникален дизайн, наподобяващ стар потънал и ръждясал кораб.

6. AquaDom, Аквариум хотел „Радисън“

AquaDom най-големият в света цилиндричен аквариум и се намира в хотел “ Радисън“, Берлин, Германия. Той е висок 25 метра, капацитетът му е 984 куб. м. и разполага с над  2,500 риби (56 вида). Посетителите му могат да пътуват през аквариума, като използват прозрачен асансьор, който е инсталиран във вътрешната част на съоръжението. Когато стигнат до върха, ги очаква ресторант с панорамен изглед на града, а някои от хотелските стаи също предлагат гледка към уникалния аквариум.

7. Виртуалният аквариум за 32 милиона долара

Да, това не е истински аквариум. Но това няма значение, защото той е наистина страхотен. На тавана, на височина около 24 метра, е монтиран голям LED екран, който е с параметри 250 м. на 30 м. Предположете само каква ще е цената му? Има впечатляващите 7 500 квадратни метра видима област, която в действителност се състои от комбинацията на пет екрана.

8. Океанографски музей на Монако

Аквариумът в  Монако има дълга история. Той е открит от принц Албърт  I през 1910 година. Намира се в Монте Карло и представлява двуетажен аквариум, разположен на около 85 метра над морето. Той съдържа 90 резервоара, които са обитавани от 4000 вида риби и над 200 семейства безгръбначни. “Лагуната на акулата“ е друго съоръжение в рамките на аквариума, което представлява  гигантски резервоар, показващ разнообразието и живите  цветове на коралов риф и неговите обитатели.

9. Аквариумът във Ванкувър

Това е най-големият аквариум в Канада, който помещава 33700 риби от около 300 вида, 30000 безгръбначни; повече от 350 змии, жаби и тритони от 56 вида земноводни и влечуги; 21 вида птици и бозайници от цял свят, включително и китове.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 7312 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност