НИМ показва колекцията на Васил Божков, чака я Лувърът

7
Добави коментар
user24
user24

понеделник, 21 мар 2011 г. 14:22 ч.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Уникална изложба с тракийски предмети, собственост на колекционера Васил Божков, беше открита в Националния исторически музей днес. Тя ще продължи 3 месеца, а след това най-вероятно ще бъде подредена в Лувъра.

Уникална изложба с тракийски предмети, собственост на колекционера Васил Божков, беше открита в Националния исторически музей днес.

Тя ще продължи три месеца, а след това най-вероятно ще бъде подредена в Лувъра.

„С благородна завист си мечтая изложбата в Лувъра да не стане, за да останат експонатите  тук през лятото, пък есента нека си сключват договора с Лувъра”, каза пред BNews шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

В колекцията, наречена „Тракия и древният свят”, има над 220 предмета.

Ритоните сред тях са около 20. „Толкова са и ритоните в най-богатата колекция, тази на Пол Гети”, обясни директорът на НИМ. В колекцията има и други уникални предмети, златни и сребърни, които са творение на тракийското изкуство. Те датират от времето от 15 в. пр.н. е. – до 1 в. пр. н. е.

Върху отделни предмети има изобразени митове, които за първи път се срещат в иконографията на древния свят.

„Това е сред уникалните черти на колекцията на Васил Божков”,

обясни кураторът на изложбата Иван Маразов. Сред изложените предмети има такива, които няма как да се видят другаде в България. Освен ритони, в НИМ са изложени конски муниции, еленови глави и др.

Божидар Димитров обяви частните колекции за част от националното богатство. „Г-н Божков е направил огромни усилия, за да върне голяма част от тези неща, изнесени през последните два века извън България”, каза шефът на НИМ. Той разясни, че

много от предметите са откупени от аукциони на Запад – от разорили се колекционери или от наследници на колекционери.

„Това са неща, изнесени, някои от тях още през 19 в., други през 20 век, трети са изнесени през годините на прехода. Сега те се връщат в България и стават част от националното богатство на България”, каза още Димитров.

Символ на изложбата е чаша, изключителен съд, който като качество и големина е своеобразен шедьовър.

Той е съвсем нов и никой не го е виждал, обясни Маразов.

„Ако трябва да се отговори на въпроса колко струва, единственият отговор, който ви съветвам да напишете във вашите издания, е – духовно безценно е“, каза Валери Стефанов от Съюза на колекционерите в България.

Шефът на НИМ Божидар Димитров пък обяви, че приходите от билети за изложбата ще останат в музея.