ФБР предупреди: Снимките от смърта на Бин Ладен може да са компютърни вируси

38
Добави коментар
mayavp
mayavp

ФБР предупреди: Снимките от смърта на Бин Ладен може да са компютърни вируси

Saga Technology

сряда, 4 Май 2011 11:19ч

Интернет гъмжат от истории, свързани със смъртта на Осама бин Ладен. ФБР предупреждава хората да не отварят нежелани връзки, които „претендират“ да покажат снимки или видеоклипове на убийството на лидера на Ал Кайда, тъй като те могат да бъдат компютърен вирус. Често могат да ви поискат да инсталирате и софтуер, за да може да ги видите и да са от хора, които познавате. Тези приложения могат да заразят компютрите и могат да са вируси, програмирани да крадат лична информация.

Такива „съдържания може да са вирус, който може да повреди компютъра ви. Този злонамерен софтуер може да се вгражда в компютри и да се разпространениява по списъците с контакти на потребителите, като по този начин заразява системите на колеги, приятели и членове на семейството“, се казва в изявление ФБР.

Internet Crime Complaint Center призова компютърните потребители да не отварят спам съобщения, включително, като щракат върху връзки, съдържащи се в тези съобщения. „Обществеността трябва да полага необходимата грижа.“ Връзки, които твърдят, че показват кадри как Бин Ладен е бил убит от американски войници и снимки на мъртвия терорист вече се въртят из най-популярните сайтове за социални мрежи като Facebook.

Някои линкове във Facebook твърдят, че водят към „изключителни кадри“, че ще „онемеете“, че са пуснати от Wikileaks или „Си Ен Ен“, като се заиграват с любопитството на потребителите да видят последните мигове на най-търсения човек за тероризъм в света.

След като потребителят кликне върху линка, той се поставя автоматично върху стените на всичките му контакти. ФБР поиска компютърните потребители да се уверят, че имат най-новия антивирусен софтуер, който да открие и отклони зловредния софтуер, и да са нащрек за фалшифицирани съобщения, които често съдържат правописни грешки, лоша граматика и нестандартен английски език.

Агенцията също така поиска от потребителите да коригират настройките си за поверителност на сайтове на социални мрежи, за да затруднят публикуването на съдържание на страницата им. Снимката, публикувана в Интернет часове след като президентът на САЩ Барак Обама обяви пред света, че Бин Ладен е мъртъв, показваща терорист номер едно жестоко ранен с извадени очи, се оказа фалшива. „Дори приятел може несъзнателно да прехвърли мултимедия, която всъщност е злонамерен софтуер“, съобщи агенцията, добавяйки, че престъпниците могат да използват дори името на ФБР и печата му, за да придадат достоверност на своите измамни схеми.

Четете още: