Разширени вени

2
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Разширени вени
Повече за една неприятна болест с доста голямо разпространение
Цял ден сте били прави, чувствате краката си тежки като олово, обувките ви стискат … Разширените вени се случват на работещи, млади хора и носят не само козметични проблеми със себе си. Дали това е само козметичен дефект? Да, разширените вени карат много млади мъже и жени да се чувстват по-малко привлекателни, но при други водят и до голям дискомфорт и болка. Това състояние би могло да доведе до сериозни проблеми, ако не се лекува.
Разширените вени (наричани още варикозни вени или варици) представляват синкавите или лилави уголемени вени, които виждаме да изпъкват предимно по подбедриците на някои хора.
Наименованието им идва от латинската дума „varix“, означаваща извит, усукан. Всяка вена в тялото може да стане варикозна, но най-често биват засегнати долните крайници.
Защо възникват разширените вени?
Вените са кръвоносните съдове, които връщат кръвта от всички части на тялото обратно към сърцето и белите дробове. Вените на краката са повърхностни и дълбоки.
Повърхностните са тези разклонения, които са близо до кожата. Обикновено именно тези вени са разширени.
Така наречените перфорантни вени свързват повърхностните и дълбоките вени. Съкращението на мускулите на крака подпомага движението на кръвта по дълбоките вени. Тези вени притежават клапи, които осигуряват еднопосочното движение на кръвта.
Възникването и развитието на разширените вени е резултат от комбинация на генетични фактори с фактори на средата. Съществуват много теории, учените дебатират все още коя от тях най-пълно обяснява това състояние. Повечето се обединяват около идеята, че проблем във функционирането на венозните клапи е отговорен за развитието на варици.
При голяма част от хората с разширени вени причината е увеличено венозно налягане на повърхностните вени. Въпреки това някои хора имат вродена слабост на венозните стени и могат да развият варикозитети дори при отсъствие на увеличено венозно налягане.
Вродената предразположеност също играе важна роля в развитието на това състояние – някои хора се раждат с по-малко клапи или с такива, които не функционират правилно.
У животните разширените вени са изключение – изправеният стоеж на човека (особено когато стои дълго време прав) води до увеличаване на хидростатичното венозно налягане. Това пък може да доведе до вторична клапна недостатъчност, т.е. клапи, които са били здрави, да се увредят.
Бременността е честа причина за разширени вени – по време на бременност се променят значително нивата на хормоните и това води до своеобразно „отслабване“ както на самата венозна стена, така и на клапите. Към това се прибавя и увеличеният обем на кръвта по време на бременност, който допълнително усложнява работата на вените. Големите размери на матката към края на бременността пък допринасят за увеличаване на венозното налягане и венозният отток се затруднява.
Кой е предразположен към разширени вени?
Разширените вени са едно от най-често срещаните заболявания в съвременния свят. Въпреки че с възрастта се увеличава числото на засегнатите, младата и работоспособна възраст изобщо не е пощадена – разширените вени при млади хора зачестяват.
От една страна това се дължи на вродената предиспозиция, от друга на това, че много професии изискват продължително стоене прав, а от трета така обичаните от жените високи токчета предразполагат развититето на това състояние.
Засягащи предимно нежния пол (при все че и мъжете нерядко страдат от това заболяване), разширените вени представляват сериозен проблем, тъй като водят до болки, подуване на крака, дискомфорт, нетрудоспособност, могат да се усложнят с тромбози, разязвявания.
Вероятността да се развие това състояние се увеличава при следните рискови фактори:
продължително изправено положение – когато мускулите на краката не се контрахират, венозният отток към сърцето се затруднява, увеличава се венозното налягане; когато към това се прибави дисфункция на клапите, и вариците няма да закъснеят;
наднормено тегло – затлъстяването, превръщащо се във все по-голям бич за съвременното общество, не подминава и венозните стени, увеличавайки венозното налягане в долните крайници;
членове на семейството с проблеми във венозната система – вродената предразположеност е един от най-честите рискови фактори;
предходна травма на крака, оперативна намеса – нарушава нормалния кръвоток;
бременност;
пол – жените по-често развиват варикозни вени. Смята се, че хормоналните нива влияят на венозните стени – жени, приемащи хормонални препарати, било с цел контрацепция, било след менопаузата, по-често имат такива проблеми;
констипация (запек), хронична кашлица, всички състояния, водещи до хронично напрежение, допринасят за развитие на варици.
Какви са симптомите при разширени вени?
Много хора с разширени вени нямат никакви симптоми, но пък обикновено търсят помощ от естетични съображения. Тези, които имат симптоми съобщават за:
Болки или чувство за тежест в единия крак;
Крампи – това са продължителни болезнени спазми на отделни мускули или мускулни групи, водещи от ограничаване до невъзможност за движение, докато траят;
Често хората с разширени вени съобщават за сърбеж около една или повече вени;
Подуване – дължи се най-вече на излизане на част от течната съставка на кръвта извън вените, породено от високо интравенозно налягане;
Слабост в крака;
Някои съобщават за тъпа болка или усещане за натиск от значително променения размер на вените;
Често и продължително седене или стоене прав води до влошаване на симптомите;
Някои по- рядко срещани, но и по-обезпокоителни, симптоми на варикозно разширените вени могат да включват кървене, тромбофлебит (оформяне на кръвен съсирек във варикозно променена вена), разязвяване на кожата над разширените вени (дължи се на нарушаване на храненето на кожата). Ако някое от тези усложнения на разширените вени настъпи, следва свовременно да се потърси лекарска помощ.
Как се диагностицира заболяването?
На първо място при поставяне на диагнозата стои задълбоченият лекарски преглед – изследването на повърхностните вени дава информация за дълбоките вени, както и за състоянието на клапите им.
Освен на венозната система при прегледа се обръща внимание на пол, възраст, тегло, съпъстващи заболявания, наличие на рискови фактори, прием на хормонални препарати (за жени), както и на каквито и да е други медикаменти.
Допълнителна информация за анатомията на вените и кръвотока предоставя Доплеровата ултрасонография (видеозон).
Кога и как да се лекуват разширени вени?
Задължително ли е да се лекува? Не. При някои разширените вени могат да са предимно козметичен проблем. Но тежки случаи, особено такива с образуване на язви, изискват задължително лечение.
Хиляди хора всяка година обмислят лечение на разширените си вени. При това се сблъскват с реклами на методи, обещаващи да са „уникални“, „трайни“, „безболезнени“ или „абсолютно безопасни“. Това прави вземането на решение доста трудно.
Методите на лечение са:
Медикаментозно;
Повдигане на крака по време на сън или в седнало положение;
Носене на еластични;
Склеротерапия;
Оперативно лечение.
Какво може да се направи, за да се избегнат разширените вени?
Няма универсално решение, но много може да се направи, за да намалим максимално вероятността да се развият разширени вени или да се предпазим от задълбочаване на процеса, ако вече има такива.
Упражнявайте се! Размърдайте краката си – така ще увеличите мускулната сила, ще подобрите циркулацията, както и здравината на вените си. Препоръчва се и ходене и бягане.
Внимавайте с калориите. Добавянето на ненужни килограми разваля не само перфектната фигура, но и натоварва вените. Лекарят ви може да ви препоръча подходяща за вашите нужди диета.
Намалете солта – солта води до задръжка на соли, а това означава и увеличаване на венозното налягане.
Наблегнете на фибрите – пресните плодове и зеленчуци, освен че са много вкусни, предпазват от констипация, а тя допринася за развитието на варици.
Обърнете внимание на гардероба си – избягвайте много високите токчета, токчета с височина 4 – 5см помагат за развитието на мускулите на подбедрицата и косвено и на вените. Не носете прекалено стегнати дрехи – те мога да затруднят циркулацията.
Повдигнете краката си – за да подобрите венозното оттичане, няколко пъти през деня повдигайте за няколко минути краката си (например бихте могли да легнете и да сложите 3 – 4 възглавници под краката си).
Избягвайте да стоите дълго прави или седнали – постарайте се да променяте позицията на тялото си и на всеки 30 минути да се поразходите наоколо.
Не стойте с кръстосани крака – тази позиция задълбочава проблемите ви.
Източник: тук
Ключови думи :
разширени вени,
Автор : от интернет
Четена : 608
Дата : 25 August 2011

 

Най-четени

Архив статии