Деца, не пипайте стероиди, съветва най-успелият ни културист

8
Добави коментар
yApple

Сила, спокойствие и постоянство са трите задължителни условия за успех. Ако си роден близо до Велико Търново, също помага, за да постигнеш целите си. На тези дадености отговаря най-успешният български състезател по културизъм Христомир Христов. Здравенякът е роден в Горна Оряховица, израснал е в Лясковец, а сега вае мускули под Царевец. Христомир може да бъде сравнен с човек, който е слязъл от свещената планина Тибет. Разликата е в това, че той е прекарал повече часове във фитнеса между тежестите, а не в усамотение като монах. Христомир Христов си поставя цели, бавно ги постига и без много приказки успя да качи върха. Хиляди български тийнейджъри сега искат да приличат на него. Когато той е бил на тяхната възраст, се е захласвал по снимките на Роки и Арнолд Шварценегер. Христомир сега има малко магазинче за спортни уреди и добавки в Търново, сам си приготвя храната и тренира за предстоящото европейско в София.

С щанги започва да се занимава от 15-годишна възраст. Сам в мазето на семейния апартамент в Лясковец оборудва малък фитнес и започва да вдига по няколко часа след училище. Тогава дори не е знаел по колко килограма са тежестите, а просто е помпал мускули, докато издържи. Първите тежести изработил баща му, който работел като леяр в завод „Победа“. Майка му пък му помогнала да ги никелират, тъй като бачкала в местния завод „Баланс“. Заедно с брат си Даниел започнали да оформят мускули просто така, по усет, без някой да ги направлява. В момента Христомир е жива енциклопедия, а не просто учител в занаята, наречен културизъм. Ежедневно в малкото магазинче идват да го питат момчета, които искат да заякнат. Културизмът за Христомир не е само мускули, а философия.

„Ако си вътрешно убеден, че ще постигнеш високи резултати, значи можеш да го направиш“, казва той.

Всичко според него е в главата и освен постоянство, е добре да има и малко вродени дадености. Христомир казва, че не парите са най-важното, и много често обяснява на младежите безплатно тънкостите в културизма. Спортът в семейството на Христомир е на първо място. Съпругата му Силвия също се занимава с плуване и аеробика, а 7-годишната му дъщеря Михаела по цял ден е между уреди и тренировки. Първите успехи за Христомир започват да идват през 2003 г., когато става европейски и световен вицешампион в категория до 70 кг. Тогава е обявен и за абсолютен шампион на Балканите.

През 2004 г. – най-успешната в спортната му кариера, става европейски и световен шампион. Мечтае да стане първият българин, достигнал финал за „Мистър Олимпия“, след като получава професионална карта и правото да се състезава зад океана. На един от турнирите за финал той успява да се класира девети, което е невиждан успех за източноевропеец. Парите там обаче са много големи и подготовката е немислима без сериозни спонсори, каквито в България няма.

В момента подготовката на Христомир струва между 7 и 8 хиляди лева, като по-голямата част от парите отиват за храна и хранителни добавки. Менюто е от изключителна важност за културиста. При всеки то е индивидуално, но диетите не означават глад. Христомир залага на пилешки гърди, приготвени без мазнина на тефлонов тиган, броколи и други зеленчуци без какъвто и да е хляб. Водата е другият важен фактор, за да се постигнат резултати. Ежедневно трябва да се приемат между 7 и 8 литра, но не и безалкохолно. За цигари и дискотеки културист с цели не може и да си помисли. За последно Христомир си е позволил няколко глътки алкохол преди година по време на един рожден ден.

„Не усещам никаква необходимост от тези пороци. Нямам нужда дори и от кафе, отдавна съм забравил, че те съществуват. Диетата ме мъчеше само преди много години през първите месеци на тренировките. Вътрешно съм убеден, че това е моят начин на живот. Що се отнася до хранителните добавки, всеки трябва да знае, че те не са стероиди. Разликата между едните и другите е голяма. Хранителната добавка помага на мускула да се зареди с енергия много по-бързо. Стероидите наистина са вредни. Не препоръчвам на никого да ги ползва. При мен идват момчета дори и на 13-14 години, които искат да вдигат тежести, но те трябва да знаят, че до 15-ата година натоварванията трябва да са малки и да се тренира за добра форма, но не и за натрупване на мускулна маса“, разказва Христомир пред в. „Стандарт“.