По-бърз компютър?

26
Добави коментар
Anardil
Anardil

По-бърз компютър?

Лаптопът ми – като всеки компютър – има навика с времето да забавя скоростта, с която работи, и чат-пат ми се налага да го забързвам. Без бой ще призная, че устройството на всякакви сложни машини ми е почти толкова непознато, колкото културата на древните марсиански цивилизации, така че Google винаги е от полза. Но… само защото знам английски.

Вчера ми хрумна да проверя какво ще намерят хората, изпаднали в моето положение, но търсещи съвети в българското уеб пространство. Резултатът беше трагичен. Информация за лаици, като цяло няма, а, когато се среща, предимно може да ти навреди. (Например, ако попиташ Google „как да забързам компютъра си”, още първият възможен линк ти дава съвета да изтриеш съдържанието на папка „Prefetch”. Е, по-добре не го прави!) Оттук и желанието днес да споделя няколко полезни – и най-важното безплатни – трикове, с чиято помощ компютърът ти направо ще литне.

1. Освободи дисково пространство. С времето във всеки компютър се натрупват стотици мегабайтове ненужна информация, които само затрудняват работата му. Разкарай ги! За целта можеш да използваш специалното приложение Disc Cleanup. Ръчно е безопасно да изтриеш съдържанието на кошчето си, временните интернет файлове и всички останали временни файлове, които компютърът има навика да складира. Освен това деинсталирай онези програми, които вече не ти трябват!

2. Освободи си десктопа. Шорткътите са ОК, но на останалите файлове и папки мястото им просто не е върху него. Ако имаш такива, премести ги другаде!

3. Намали броя на програмите, които компютърът ти зарежда при стартиране. Това става като напишеш msconfig в полето Run или  в полето за търсене от Старт менюто, там избереш Start Up и вътре размаркираш всички програми, които не ти е нужно да се зареждат непрекъснато.

4. Провери системата за грешки, като за целта използваш Check Disk приложението (ще го намериш след като отидеш в папка My Computer, натиснеш с десен бутон върху Local Disk, избереш Properties от падащото меню, а вътре отидеш на Tools).

5. Дефрагментирай. Приложението за дефрагментиране на диска се намира при горното. Ако компютърът ти не го пуска автоматично на определени периоди, е добре да използваш и него.

6. Провери системата за вируси и се погрижи тя да бъде добре защитена. В случай че антивирусната ти програма е остаряла или съвсем я няма, онлайн има предостатъчно безплатни приложения, които биха ти свършили работа.

7. Почисти регистрите, ако има нужда. За да го направиш, използвай свободен софтуер от типа на Eusing Free Registry Cleaner – не се лъжи да даваш пари. Внимавай! Според гийковете програмите за почистване на регистри могат да бъдат доста опасни – те не са играчка и с тях не бива да се прекалява – а ползата им е според случая.

8. Издухай прахта от вентилатора с каквото ти хрумне, че може да произведе слаба въздушна струя. Тук също е добре да бъдеш внимателен.

Разбира се съществува вероятността нито един от горните съвети да не свърши работа. В такъв случай ситуацията е тежка. Вероятно имаш софтуерен или хардуерен проблем, който си има нужда да го погледне специалист. Единственото, което мога да направя, е да ти пожелая късмет.

Сподели във Facebook