Дървообработване – бъчварство, дървостругарство, дърворезба

3
Добави коментар
smolyandnes
smolyandnes

Разнообразните гори в Родопите благоприятстват развитието на занаятите свързани с обработката на дървото – бъчварство, бъкличарство, дървообработване, дърворезба, дървостругарство, коларство, самарджийство. Обработката на дърво в Родопската област има стари традиции. То се смята за мъжка работа. Уменията се предават от баща на син, така както в тъкачеството и шарачеството— от майка на дъщеря.

Избора и снабдяването с материал е дело на самите майстори според определените от традицията технологични изисквания към материла. Според вида на произвежданите изделия, като отделни занаяти се обособяват горянството, паламаркаджийството, лъжичарството, бърдарството, коларството, самарджийството, кацарството,  бъчварството и др.

Дървообработващите занаяти нямали определящо икономическо значение за Родопите. Повечето произведения на местните майстори покривали потребностите на отделното селище. Основната част от дърводелците упражнявали занаята само през свободното си от селскостопанска работа време и гледат на него по-скоро като на допълнителен поминък. Дърводелците по селата на Родопския край нямат самочувствието на майстори занаятчии.

Дървообработващите занаяти в Родопите са съхранили много технологии за обработка на дървото, които в други области на страната отдавна са изчезнали. На много места в Родопите днес пазят традиционните български занаяти, правят демонстрации и разказват с любов за тях на туристите. На традиционни събори, какъвто е ежегодния събор на родопски занаяти в Могилица, майсторите изкарват творбите си от работилниците и ги подреждат пред посетителите.

И Златоград е едно такова място. В резбарската работилница на Етнографския ареален комплекс в  града посетителят е свидетел на съчетанието на три изкуства в едно. Майстор Петър Лазаров рисува, изработва дърворезбени съдове и музикални инструменти. Негова гордост е техниката, при която в дървото се инкрустира метална нишка. Така той украсява ручилата на гайдите, великденските дървени яйца, струговани съдове и др. С таланта на художници и сръчните си ръце, майсторите сътворяват от дървото произведения на изкуството.