Запек | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на Вашето бебе.

37
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

Усвояването на храната и редовното изхождане на неизползваните остатъци зависят от правилното съотношение на трите основни дейности на храносмилателната система: секреторна, моторна и резорбционна.

През първата година след раждането изхождането се поддържа само рефлекторно посредством кръстния сегмент на гръбначния мозък. С израстването на децата постепенно рефлексът вече може да бъде задържан чрез волево контролиране на външния и вътрешния анален сфинктер.

Дефекацията става с известна ритмичност, така че се поддържа приблизително определен брой дневни изхождания. Честотата им зависи от вида и състава на храната и от количеството приета течност, което може да задържа или ускорява секреторната и моторната дейност на стомаха и червата, както и от състоянието на вегетативната нервна система, под чието влияние се намира общата работа на храносмилателния път.

За запек може да се говори, когато изхожданията стават по-рядко, отколкото е обичайно за определена възраст, както и за всяко дете поотделно. Всяка затруднена дефекация през интервал по-голям от три дни, се приема като запек.

В повечето случаи поради по-продължителния престой на изпражненията в дебелото черво и по-пълната обратна резорбция на водното им съдържание те са сухи, твърди, малки по обем.

Коремът се подува, може да има болка при дефекация.

Констипацията се обуславя от неефективна перисталтика, механично препятствие на пасажа, обменни нарушения и др.

Най-честите причини са:     * Хабитуална констипация, т.нар. лениви черва.

    * Промяна на навиците: намален прием на фибри, заседнал начин на живот, пътуване, намален прием на храна, прием на малко течности.

    * Интестинални заболявания: доброкачествени или злокачествени тумори на червата, волвулус, дивертикулит, ано-ректална стеноза, анална фисура, пролапс на ректума, хемороиди, болест на Hirschsprung, леснодразним колон и др.

    * Причините могат да са ендокринни и обменни: хипотиреоидизъм, хиперпаратиреоидизъм, хиперкалциемия, хипокалиемия, бременност.

    * Неврологични, психиатрични: болест на Паркинсон множествена склероза, инсулт, травми на гръбначния мозък, депресия.

    * Медикаменти: продължителна употреба на лаксативни средства, антидепресанти, антиацидни средства, опиати, железни препарати, калциеви антагонисти, диуретици.