Раждане с епизиотомия

13
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Раждане с епизиотомия
14.05.2012 • от Цвети Тошева24127 прегледа 0 коментара

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Вижте още

Какво представляват упражненията на Кегел и защо са полезни за бременните жени?

Епизиотомия се нарича хирургически разрез на перинеума (мускулната зона между вагината и ануса), направен точно преди раждането, за да бъде разширен входът на влагалището и за да се улесни процесът.

И въпреки че е рутинна процедура, през последните десетилетия бе установено, че епизиотомията не е толкова безобидна и по-скоро може да навреди на женския организъм, предизвиквайки по-късни усложнения.

Вижте какво трябва да знаете за раждането с епизиотомия.

Обикновено епизиотомия се прилага при първо раждане, за да бъдат избегнати разкъсванията на влагалището и за да се облекчат напъните на родилката, особено когато процесът вече е започнал. Раждане с епизиотомия се прави и по още няколко причини: ако главата и раменете на бебето са твърде широки, за да преминат през родовия канал, ако бебето е заело необичайна позиция (с краката или със седалището напред), ако бебето е недоносено (за да се ускори процеса) или с тревожна сърдечна дейност, или ако се налага използването на форцепс и на вакуум – екстракция (т.е изкуствено подпомагане на раждането по физиологични причини), за които трябва да се освободи място.

Според специалистите чистият разрез зараства по-бързо отколкото спонтанно възникналите разкъсвания, като в същото време се избягват по-нататъшни проблеми като незадържане на урина и травма на вагиналните мускули. Той се зашива стегнато след раждането на бебето и изхвълянето на плацентата, и макар родилката да изпитва болки при движение, се възстановява значително по-бързо, в сравнение с разреза при секцио.

Как се прави епизиотомия?

Епизиотомия се прави непосредствено преди раждането, с или без предварително местно обезболяване (в зависимост в каква фаза е процеса). Прилага се в момента, когато контракцията е най-силна и бебето вече се вижда на входа на влагалището.

Обикновено разрезът е един, с дължина около 4 см – вертикален (между влагалището и ануса, като не засяга мускулите около ректума или самия него) или страничен (ляв или десен). Вторият вид се прави по-често.

След раждането на родилката се бие обезболяваща инжекция и се правят шевовете (обикновено с абсорбиращи се от тялото конци), които сами падат след определено време.

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Четете още от „Раждане“

Всички казват, че трудностите на раждането се забравят, щом гушнеш рожбата си….

Преносената бременност обикновено е повод за притеснение на лекари и бременни….

Със сигурност ти се е случвало да попаднеш на противоречива информация, докато…

Да бъдеш или да не бъдеш в родилната зала, за да видиш появата на рожбата ти на…

Бременност, 37-ма седмица

Околоплодните води са едно от първите неща, които лекарите гледат по време на…

Със сигурност ти се е случвало да попаднеш на противоречива информация, докато…

Бременност, 39-та седмица

Преносената бременност обикновено е повод за притеснение на лекари и бременни….

С трепет очакваш момента, когато ще усетиш първото движение на бебето. И търсиш…

Бременност, 41-ва седмица

Как се обяснява болката при раждане и какви са начините за обезболяването й?…

За да се чувстваш спокойна и уверена в деня на раждането – трябва да си добре…

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.