Природен резерват „Ропотамо“ – тема за България – Idi.bg

80
Добави коментар
tao
tao

 

Природен резерват Ропотамо е разположен на петдесетина километра южно от Бургас. На територията му се намират редица интересни и уникални природни обекти – лонгозни гори, лиманът на река Ропотамо, блатото-лагуна Аркутино, различни скални феномени, „Змийският остров“ и т.н. Районът е дом на над 100 екземпляра, включени в Червената книга на България, поради което е обявен за природен резерват през 1940 г. Със своята площ от около 1000 хектара, това е и една от най-големите защитени местности в страната.

Името на река Ропотамо идва от името на гръцката богиня Ро („тичам“) и „потамо“ (река). Според легендата, богинята била безкрайно очарователна и пеела толкова красиво, че успяла да убеди пирати да напуснат в мир района. Реката извира от Странджа планина, дълга е 50 км и е особено известна със своите водни лилии. Устието й е широко 30 метра, а малко преди него бреговете на реката оформят живописен лиман, обграден от лонгозни гори. Ропотамо е сладководна в горното си течение, но приближавайки морето, става соленоводна. В долната част на реката можете да наемете лодка и Ви очаква едно незабравимо преживяване сред тази спираща дъха природа.

В резерват Ропотамо има много на брой редки животински и растителни видове. Тук можем да видим около 226 вида птици. Сред най-интересните представители е големият белоопашат орел, който има размах на крилата над два метра. Над територията на резервата преминава и пътят на прелетните птици „Виа Понтика“, което обуславя наличието и на разнообразни видове патици, гъски и бекаси. Скалите и пясъчните дюни са дом на различни влечуги: шипобедрената и шипоопашатата костенурка, леопардов, ивичест и вдлъбнаточел смок, смок-мишкар и гущери. По мочурливите места се срещат няколко вида жаби, водни костенурки, сива и жълтогуша водна змия и тритони. Бозайниците са представени от около 50 вида: благороден елен и лопатар, сърни, муфлони, видри, лисици, чакали и др.

В защитената местност се срещат 600 вида растения, което представлява около 18% от цялата флора на България: бряст, ясен, мекиш, клен, върба , черна елша, обикновен габър, обикновен повет, леска, бук, дъб, хагерово лале, блатно кокиче, водна лилия, пясъчна лилия и т.н. Тук се пазят около 11% от растителните видове, включени в Червената книга на България. От особено значение за резервата е находището на морски пелин.

Лиманът на Ропотамо е една от най-интересните забележителности в резервата. В района му реката е дълбока и спокойна, а бреговете са покрити с гъсти лонгозни гори. В по-плитките участъци, разположени близо до бреговете, както и в районите, където са се образували крайречни езера, растат водни лилии и блатна тръстика.

Край реката можете да видите доста причудливи скали, като най-популярната е наречена „Лъвската глава“. Тя е обявена за природен феномен през 1947 г и представлява множество скални късове, оформящи образ на лъвска глава в профил. Има няколко легенди за тази скала, а според една от тях на върха на скалата се намирал дълбок кладенец, в който е заровено съкровище. То било скрито там от хайдутина Вълчан войвода, на чието име е кръстено и калето, където се намира „Лъвската глава“ – Вълчаново кале. До самия скален феномен се стига трудно, но можете да го разгледате чудесно и ако се намирате на брега на реката.

„Аркутино“ е резерват, включен в по-големия – „Ропотамо“. Местността носи името на блатото-лагуна, което се образувало след потъването на част от морския бряг. Блатото и лонгозната гора около него са обявени за ботанически резерват през 1962 г. Повърхността на Аркутино е покрита с водни лилии, а между тръстиките и папура можете да видите чапли, лебеди и блатни ириси. В източния край са изградени мост и площадка за наблюдение. Тук се намира и една от най-чистите плажни ивици в страната.

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3430 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност