Видове пломби : Стоматология и дентална медицина

1
Добави коментар
Iskreto_27
Iskreto_27

Докато бяхме ученици два пъти годишно ни водеха на стоматолог и по това време се поставяха едни и същи пломби, едни такива сиви, които ти докарваха лек метален вкус. Поразрових се и открих, че съществуват 6 вида пломби:

1.Амалгама 2. Фотополимер 3. Химиокомпозит 4. Глас-йономер 5. Керамични 6. Други

Плюсовете на амалгамата е, че има сравнително малко количество живак в нея. Има устойчивост при влага, не се свива след поставянето и е материал с доказани резултати и е значително здрава . Един от плюсовете на амалгамата е, че запечатва много добре зъба и не позволява развитието на вторичен кариес. Минусите – ще започнем от неестетичният сребрист цвят, което я праща на последно място като избор, особено ако се слага на предни зъби.

Фотополимерът е предпочитан от повечето зъболекари. Плюсовете на този материал са много – естетичен, износоустойчив, също така съставките на тази пломба прилягат много добре на зъба, което и гарантира по-дълъг живот. Един от основните недостатъци на фотополимерния материал е, че се свива при втвърдяването , а също така и изисква повече време при поставянето и тъй като пломбата се наслоява.

Химиокомпозитът е бял материал, който се втвърдява без светлина. Този вид пломби се препоръчва за деца с млечни зъбки, тъй като

Глас-йономер (ГЙЦ) е също бял на цвят материал от акрилови смоли. В състава си съдържат флуор, който заздравява зъбната структура и е материал, устойчив на влага. Този вид пломби е подходящ за възстановяване на

Керамичните пломби се изработват извън стоматологичния кабинет като се използва отпечатък от зъба. Вече готовата пломба отговаря и по цвят и по форма на зъба. Използват се при по-обширни разрушения на зъба, където фотополимерните пломби не могат да издържат на натоварването. Керамичните пломби са устойчиви на натоварване и имат по-малко микропросмукване на слюнка и бактерии.

Ако можем да избираме каква пломба да ни поставят коя бихте избрали?