Скритата сила на китовете | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
kbespalov
kbespalov

Скритата сила на китовете
Гигантските морски бозайници помагат в борбата срещу глобалното затопляне

15 Август 2012 10:45
0

принтирай

|

текст

Най-големите животни, живели някога на Земята са сините китове. Те са огромни във всички отношения, включително и когато става дума техните екскременти. Когато синият кит се изхожда, той го прави с размах.

Това великолепно зрелище е запечатала камерата на морския биолог Еди Кисфалуди. Докато правел аероснимки над бреговете на Южна Калифорния, той се натъква на стадо от 40 сини кита. В тези води е пълно с крили (миниатюрни ракообразни), с които се хранят гигантските бозайници. Те са оранжеви на цвят, както може да се забележи от снимката, в която царят на океана ходи по голяма нужда. Интересното е, че дължината на струята е почти толкова голяма, колкото размерите на възрастен син кит.

Всъщност китовете имат огромна роля за запазването на живота в океана. Накратко, техните мащабни екскременти могат да помогнат на водния свят да просъществува занапред. „Китовете и морските млекопитаещи наторяват повърхностните води и в резултат има повече планктон, повече риби и повече китове“, твърди биологът Джо Роман.

Преди началото на китолова в промишлени количества, китовата помпа изхвърляла в североизточния американски залив Мейн три пъти повече азот, отколкото попада във водите от атмосферните източници. Дори днес, когато популацията на китовете е достигнала своя исторически минимум, те изхвърлят във водата повече азот, отколкото всичките реки, вливащи се в залива, взети заедно.

Но плюсовете от китовите екскременти не свършват дотук – те помагат активно и в борбата срещу глобалното затопляне. Благодарение на дефекацията на китовете в Южния океан ежегодно се поглъщат около 400 000 тона въглероден диоксид. Популацията на кашалотите преди началото на индустриалния китолов можеше да поглъща толкова вредни емисии, колкото изхвърля средна електростанция на въглища.

Андрю Пършинг от университета в щата Мейн твърди, че трябва да се вземат спешни мерки за запазването на китовата популация: „Някога в Северния ледовит океан имаше над 2 милиона сини кита, а днес в целия свят броят им не надвишава 8000. Приносът им към природата днес е крайно ограничен, но всичко може да се върне, когато възстановим популацията на китовете.“

Wired

 

източник: Wired

Кирил Беспалов

Тагове: син кит глобално затопляне