Климатични фосили

1
Добави коментар
GeorgiMilev
GeorgiMilev

Електро-палеонтолози вярват, че са открили прото климатикът, прадядото, стоящ зад идеята, която посредством абнормална квазигравитация спомага за формирането на съвременните климатици. След като повече от 10 години доц. Татяна Чипева и колегата и Радослав Янакиев усърдно изучават скалите край Мистейкън Пойнт (Mistaken point) Нюфаундленд, на закрита пресконференция именитите български учени ще представят дългоочаквания си труд: „Климатиците между периодите Земя – снежна топка и Камбрийският взрив ”.

Но преди да излязат на подиума в Каварна, където ще се състои четенето на обемистия труд, доц. Чипева и Р.Янакиев охотно се съгласиха да застанат пред диктофона на Жлъчка Иванова и да разкажат за вас, читателите на Нейшънъл Псевдографикс, какво стои зад техния интерес свързан с първите познати на човечеството климатици мицубиши и евентуалните апликации на откритията им.

Двамата бъдещи колеги се запознават на ветроходна регата „Брегове от пурпур”, която допреди 17 години се провеждаше край бреговете на Царево. Първата вечер, докато на по чашка доматен сок обсъждат Петте царства на организмите и необходимостта от охлаждащо многоклетъчно семейство се очертава посоката на бъдещо работно сътрудничество.

Скромните средства, които печелят, заемайки 3-то място в регатата, учените влагат в построяването на малка лаборатория с изследователска насоченост в близост до град Враца. Там в продължение на 6 години Татяна и Радослав изучават неизследвани до този момент алтернативни части, които при наличието на много добро въображение биха могли да бъдат монтирани на дузина съвременни климатици.
Друг фокус на тяхната изследователска работа е преосмисляне на малко известния, но революционен за времето си труд на Едуин Хъбъл – „Ще имат ли място миниатюрните климатици в съвременната космология? ”.

След като публикуват безчет статии на личния блог на лабораторията, двамата учени биват забелязани от фондация „Преки наследници на Мезозоя”, която финансира експедиция до източните брегове на Канада, където изследователите да открият и опишат теоретизираните от тях фосили на първите климатици.

Относно приложенията на своите спекулации Радо Янакиев не е толкова оптимистично настроен. „Преди да започнем дори да прилагаме на практика това което научихме в мизерния палатков лагер на края на света, трябва да искаме разрешение от поне дузина фирми, произвеждащи климатици.” – с тъга заявява българинът. „Това се налага заради спогодбата за международно климатично равноправие и безпрекословна енергийна независимост, която бе приета навръх Свети Валентин в Перущица. В една от нейните точки е споменато, че организация състояща се от четен брой служители няма право да експериментира, па било то и теоретично с идеи касаещи се климатици, духащи печки и тефлонови тигани”.

Този факт обаче не разстройва нашите учени, които поне ще имат възможност да прочетат части от феноменалния си труд. Бъдещите планове на двамата, богат снимков материал и гипсови имитация на маркови климатици ще можете да намерите в изложбена зала 5 на НДК. Изложбата „Съвременни климатици, космополитни идеи, бъдеще за всички!” ще е там до 17 септември. Входът за студенти, военнослужещи и пенсионери е 2 лв. За редови граждани – 3 лв. Очакваме ви!