Златна рибка – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

01.09.2012

Популярно име

Златна рибка

Латинско име

Carassius auratus

Семейство

Шаранови

Размери

,12 – 40 см

Произход

Китай

Обитаван слой на водата

всички

Минимална вместимост на аквариума

30 л на рибка

Оптимална температура

15- 24 °C (стайна температура, може и без нагревател)

Тип вода

сладка

Ниво на трудност за размножаване

 

Външни белези      Селективното кръстосване е довело до получаване на много различни вариации на типичната златна рибка, които се отличават по своето оцветяване, конфигурация на перките и очите. Освен наличните разновидности, цветът на люспите на всяка златна рибка може да се променя, като става по-ярък или по-матов в зависимост от количеството слънчева светлина.  

 

Храна         Жива, растителна и заместители.

 

Размножаване    Развъждането на златни рибки се  характеризира с някои особености. На една женска рибка се падат около 2 – 3 мъжки. Те трябва да бъдат отделени, хранени обилно и отглеждани на по-ниска температура на водата поне около месец преди заплануваното оплождане. След като бъдат събрано отново в аквариум от поне 100 л, температурата на водата може да бъде повишена до около 20⁰С. Подготовката на рибките за процеса на размножаване се бележи от настъпването на промени във външния им вид и поведението им – мъжкият гони женската рибка из аквариума, като може да проскубе перките й. Когато е готова, женската отделя хайвера, а мъжкият го опложда. Оплодените хайверни зрънца имат бледожълт цвят и се отличават от не оплодените, които трябва да бъдат изхвърлени. След снасянето на хайвера, той трябва да бъде отделен в инкубатор с постоянна температура и огряван от слънцето, което стимулира излюпването. Алтернативно, от аквариума могат да бъдат извадени родителите.

 

Особености при отглеждането     Въпреки че образът на златната рибка в сферичен аквариум е толкова популярен, че се счита за задължителен елемент при отглеждането на този вид, той всъщност е доста неподходящ поради ниската аерация на водата и възможността от азотно отравяне на рибката. Златната рибка има доста „бърз метаболизъм”, поради което водата в аквариума се замърсява за кратко време. Тази особеност навежда на мисълта, че водният филтър за аквариум със златни рибки трябва да работи добре. Желателно е грундът да се състои от едри, добре почистени речни камъчета. Този вид рибка често се рови в грунда и не е изключено да погълне някое камъче, поради което техните размери трябва да се по-големи от устата му. Растенията в аквариума са препоръчителни, но не и задължителни. Причината за това на първо място е, че златна рибка вероятно ще се храни с тях. Твърде гъстото залесяване на аквариума може да намали и достъпа на светлината до вътрешността, което не е препоръчително. Доброто осветление за аквариума е важно за яркото оцветяване на рибките. Специалистите препоръчват да се внимава с прехранването на златните рибки – храната, която се оставя в аквариума, трябва да може да бъде погълната за около 2 минути, а един път в седмицата рибките не трябва да бъдат хранени.

 

Подходящи съжителства        Златна рибка

 

Неподходящи съжителства      Всички други видове аквариумни рибки