Ако детето е с намален слух, ще може ли да говори?

2
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Какво да правим, когато на 3 годишна възраст детето все още не е проговорило и има проблеми със слуха?

 

В България и има специални училища за слабочуващи деца, които правят много за децата с подобни проблеми, но големият им недостатък е, че децата свикват с правилата на този затворен свят и доста често не искат да навлезнат в света на звуците.

По статистика 3% от българските деца имат нарушен слух. Основните причини за това са или увреждания на слуховия нерв или на вътрешното ухо. Симптом на това е непрекъснатото плачене на детето, което не може да обясни с думи, че ухото го боли. Това и моментът, когато родителите трябва да обърнат внимание, че нещо не е наред със слуха на детето. Ако се хване навреме лекарите имат възможност да реагират, ако е твърде късно лекарите прибягват до слухопротезиране. Рисковото тук е, че ако отново се забави реакцията и на родителите и на докторите, то детето може да не успее да проговори, защото не може да чува собственият си глас или тези на хората около него.

Съветът на специалистите е при най-малкият симптом да не губите време и да заведете детето си на специално изследване с апаратура фиксираща биотоковете на мозъка. Ако дори малка част от слуховите нерви е запазена има реална възможност детето все пак да се научи да говори.

За сериозен проблем говорим, когато на възраст от 5-6 години детето все още не чува собствения си глас или гласа на родителите си. Биологичната възраст, на която детето трябва да проговори се води между 1- 3 години, а за слуха грижите започват от още по-рано. Статистиката показва, че на възраст от 5 години за детето е почти невъзможно да се научи да говори, а на 6 вече се е превърнало в инвалид. Не забравяйте все пак, че всичко е обратимо, ако се хване на време. А това е възможно ако се направи следродова диагностика в ранната детска възраст и се избере качествен слухов апарат.

Публикувано в категории: Уши, нос и гърло

Автор simeonova

ТЕСТ: Имате ли проблем със слуха?

Затруднявате ли се да чувате или следите разговор при следните ситуации:

Кои храни се грижат най-добре за слуха?

Витамините и минералите са изключително важни за всички функции на организма. В повечето случаи здравословният, добре балансиран хранителен режим предпазва от недостиг на витамини и минерали, но има моменти, в които добавките са нужни. Производителите на тези продукти твърдят, че те подобряват функциите на организма, включително зрението и слуха, и въпреки че това може да е вярно, не всички подобни изказвания са подкрепени от щателни научни изследвания. Преди да посегнете към добавките, опитайте да увеличите приема на подходящи храни, богати на витамини и минерали.

Колко шумно е прекалено шумно?

Чувствителността на шум варира от човек до човек, затова как да преценим кога сме застрашени?

Как да слушате музика без да увреждате слуха си?

Загубата на слуха е практически епидемия сред младите хора в страни със средни и високи доходи и става все по-лошо.

Проблеми със слуха – кога трябва да отидем на преглед?

Повечето хора с нарушен слух не желаят да си признаят, че имат проблем. Представата за отнесени стари лели с грозни пластмасови слухови апаратчета… цялата тази картинка на старостта ни депресира. Затова вероятно не е изненада, че някои изчакват до 15 години, преди да потърсят помощ за отслабващия слух.

Може ли аспиринът да увреди слуха? Вижте подробности!

Не позволявайте на лекарствата да увредят ушите ви

Ототоксичните реакции са относително рядко срещани при повечето лекарства, но е добре да ограничите риска от влиянието на медикаментите върху слуха ви. Предлагаме ви някои насоки.

Как медикаментите влияят на слуха ни?

Много от достъпните без рецепта лекарства могат да причинят глухота, тинитус или и двете. Те се наричат „ототоксични“, което означава токсични за ухото. Тези медикаменти могат да засегнат власинковите клетки във вътрешното ухо или да възпрепятстват функциите на слуховия нерв, който предава звуковите импулси към мозъка.

7 неща, които трябва да знаете за хората със слухови проблеми

Ако не чувате какво ви се говори, можете да се почувствате изолирани. Семейството и приятелите могат да ви помогнат да избегнете това. Така че ако слухът ви не е толкова добър, колкото преди, препишете този списък и го сложете на видно място. А ако четете това, тъй като някой ваш близък има проблеми със слуха, бъдете внимателни, тъй като тези мерки помагат.

Ето кои са най-честите причини за загубата на слуха!

Световната здравна организация заявява, че прекаленото излагане на шум е основната предотвратима причина за оглушаване. Но не и единствената. Има и други влияния върху слуха, много от които могат да бъдат ограничени.

Как да се храним, за да имаме отличен слух и на старини?

Здравословният начин на живот е полезен не само за очите, но и за ушите. Проучванията сочат, че дори сред хората с установени увреждания в слуха прагът на чуваемост (минималното ниво, при което регистрираме звуците) може да се подобри, а тинитусът (упорит, дразнещ шум в ушите) да отслабне при тези, чието хранене изключва преработените въглехидрати и включва висок процент сурови храни като зеленчуци, ядки и семена.

10 съвета за ограничаване на вредите от шума

Колкото по-продължително се излагате на шум и колкото по-силен е той, толкова по-голяма е опасността от оглушаване.

Шум в ушите – кога трябва да се притесняваме?

Терминът „тинитус“ идва от латински и означава „звънтене“. Това състояние се описва като звънтене в главата, но някои хора усещат звук, който прилича повече на високодецибелно виене, други чуват свистене, бръмчене, бучене или силно свирене като от стар чайник. Може да чувате и тътен като при разбиването на вълните в брега или пък щракащ звук.