Съкровището от Свещари ще бъде официално представено в сряда

31
Добави коментар
stoineff
stoineff

Конка златна глава, част от съкровището в Свещари

София. Новооткритото тракийско златно съкровище в голямата Свещарска могила ще бъде представено на пресконференция в сряда, от 11.00 часа, в Националния археологически институт с музей при БАН.

В Археологическия музей се очаква министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът ще разгледа намереното в Омуртаговата могила край с. Свещари, Разград, тракийско находище, открито от археологически екип с ръководител проф. Диана Гергова. Бойко Борисов ще бъде придружаван от министрите Симеон Дянков, Сергей Игнатов и Вежди Рашидов. В музея вече пристигна директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Първоначално откритите златни артефакти са с тегло около 1,5 кг, но проучванията продължават.

Предполага се, че те са принадлежали на гетски владетел, живял по тези земи в края на IV и началото на III век пр. Хр.

„Очаква се в могилата да има и голямо гробно съоръжение, до което ние още не сме стигнали. Предполага се, че това е могилата, свързана с погребението на гетския владетел Котела, който е известен в историята на траките и на гетската държава с това, че става един от тъстовете на Филип II Македонски, след като му дава за жена своята дъщеря.

Находката ни е уникална и заслужена за този невероятен център на гетите, известни с това, че именно те са племето, което със своите идеи и вяра в обезсмъртяването на душата са повлияли много на западноевропейските племена като келти, германи“, обяснява проф. Гергова.

Тя каза още, че могилата в Свещари, наричана още Омуртагова могила, е най-голямата могила на гетското средище и на това място е била религиозната и политическа столица на гетите.

Подобна находка не е откривана досега на територията на България, отбеляза проф. Гергова.

„Гетите са насипвали могилите си на три етапа, като на всеки етап са извършвали определени обреди и са поставяли някакви дарове. Досега обаче не сме имали доказателство и тук за пръв път имаме такъв пример, в който в един от етапите от насипването на могилите е било положено това ковчеже като дар, вероятно свързан с владетеля, който трябва да е погребан. Надявам се, че следващата година ще можем да открием и неговото погребение“, казва археоложката.

Тя очаква находката да провокира Министерството на културата да отпусне най-после средства за пълното проучване на този знаков тракийски паметник, още повече, че е част от археологическия резерват „Сборяново“, където се намира последният български паметник от ЮНЕСКО – тракийската гробница в Свещари.

Днес министърът на културата Вежди Рашидов одобри отпускането на допълнителни средства на обща стойност 267 хил. лв. за защитни покрития и аварийни консервационно-реставрационни работи по 10 знакови обекта, свързани с историята на страната ни, съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

Предвидените дейности са свързани със защитата на обектите за настъпващия зимен период.

Обектите, които получават финансиране, са: „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, историческият хълм Трапезица, църквата „Св. Димитър“ в Арбанаси,
средновековната църква в с. Таваличево, община Кюстендил, археологическият резерват „Сборяново“ – могила 21, която е съвсем близо до мястото, където екипът на проф. Диана Гергова намери уникално тракийско златно съкровище, средновековният град „Червен“ в
община Иваново, област Русе, археологическият резерват Никополис ад Иструм, Тракийски дом – с. Княжево, община Тополовград, църквата „Св. Вмчк. Димитрий“ – Мъглиж, манастирът „Св. Св. ап. Петър и Павел“ – община Лясковец.