ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ

1
Добави коментар
rusenez
rusenez

ПЪЛНОЗЪРНЕСТОТО БРАШНО , от  което се приготвят пълнозърнестите хлябове е прахообразна субстанция, получена чрез смилане на цялото зърно. Думата ‘’пълнозърнест’’ означава, че всички части на зърното /трици, зародиш, ендосперм/ се използват и нищо не се гъби в процеса  на смилане на брашното. Това е в контраст с белите рафинирани брашна, които съдържат само ендосперм. Тъй като цялото брашно съдържа  останките на всички части на зърното, то е с бежово-кафеникав цвят.

 

КАКВО СЪДЪРЖА ЗЪРНОТО?

МНОГОСЛОЙНА ОБВИВКА – Богата е на хранителни влакна – целулоза, лигнини, пектини и др.;минерали – цинк, мед, желязо, магнезий,селен, витамини от групата В…, по вътрешните слоеве са богати на протеини. Обвивката е около 15% от теглото на цялото зърно. Когато се смели, от нея се образуват трици.

 

ЕНДОСПЕРМ –  Намира се непосредствено под обвивката. Той е най-голямата част от теглото на зърното – около 80%. Богат е на въглехидрати, най-вече нишесте, и протеини. Съдържа малко количество витамини от  група В. Епидермисът е основен източник за добив на брашна, богати на белтъци /глутен/, въглехидрати, витамини и минерали.

 

ЗАРОДИШ – Обхваща само 2-3% от теглото на зърното. Богат е на протеини, минерали и витамини, но най-вече на витамин Е и витамините от група В. Най-често зародишът се използва като обогатител или отделен продукт.

 

Фините брашна се произвеждат от средния слой на зърното, а пълнозърнестите – и от трите слоя.

Пшеничният  шрот е първият продукт, който се получава при процеса на смачкването на цялото зърно. Така се запазват всички съставящи зърното елементи – трици, зародиш, брашно, грис. Получава се т.нар. едър  шрот.

Триците или фибрите са богати на влакнини и баластни вещества. Те не  се усвояват от организма, но създават чувството на ситост и по този начин понижават риска от увеличаване на теглото, прочиства червата, подпомагат отделителната система, стимулират функциите на стомашно-чревният тракт и намаляват риска от запек, хемороиди и някои ракови заболявания.

Пълнозърнестият хляб се приготвя от пшеничен шрот без в него да се влага бяло фино брашно.

Пълнозърнестото пшенично брашно съдържа повече протеини и нишесте от пълнозърнестото ръжено брашно, но по малко хранителни влакна. Същевременно, пълнозърнестите брашна имат по високо съдържание на хранителни и биологично активни вещества от фините брашна.

В най-фините брашна се съдържат под 50% от количеството на витамин Е, витамин В6,манган, магнезий, мед, цинк, хранителни влакна, налични в пълнозърнестото брашно. По слабо са представени и протеините.

 

С КАКВО ПЪЛНОЗЪРНЕСТЯ ХЛЯБ ПРЕВЪЗХОЖДА БЕЛИЯ ХЛЯБ

      – съдържат повече минерали , които са особено необходими за активно спортуващите.

      – пълнозърнестите храни са чудесен мозъчен стимулатор, които съдържа висок процент фолиева киселина.

      -пълнозърнестия хляб осигурява оптимален внос на витамини в балансирано съотношение и микроелементи, участващи в кръвотворенето – желязо, мед, манган. Те се намират най-вече в обвивките и зародиша на зърното.

     – пълнозърнестите хлябове са ценен източник на селин, който има антиоксидантно действие и неутрализира вредните свободни радикали. Имат свойството да забавят усвояването на приетата с храната глюкоза, по този начин предотвратяват рязкото повишаване на кръвната захар след хранене.

     – приемът на пълнозърнест хляб на сутрешна закуска осигурява енергиен заряд за целия ден. Съдържащия се в пълнозърнестия хляб полизахариди са източник на постоянен приток на монозахариди – глюкоза и фруктоза – към ‘’активните’’ органи, мускули, сърце, мозък.

      – консумирането на пълнозърнест хляб побишава настроението, благодарение на витамините В и триптофана, от който се продуцира серотонин – хормон на щастието.

 

КАК ДА ПОЗНАЕМ, ЧЕ ЕДИН ХЛЯБ Е ИСТИНСКИ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ, А НЕ БОЯДИСАН?

–         Ако при производството на пълнозърнест хляб е използвано истинско пълнозърнесто брашно и то е над 50% /колкото трябва да е за да е пълнозърнест/, структурата на хляба трябва да е сбита, да си личат самите трици в средата и по повърхността на хляба.

–         На пипане трябва да е твърд. Обемът не трябва да е голям.

–         Цветът трябва да е по-тъмен в сравнение с белия хляб, трябва да е приятно бежов.

–         Истинският ръжен-пълнозърнест хляб трябва да е придобил тъмния си цвят от ръжената закваска и вложената ръж, с която е приготвен.

–         Пълнозърнестото брашно трябва да е посочено на първо място в състава на продукта

–         Цената на пълнозърнестите хлябове е по висока , не е възможно те да са на цената на белия хляб.

–         Пълнозърнестите хлябове имат богат на вкус с леко кисела жилка, която е по-силно изразена при ръжените.

 

КОНСУМИРАЙТЕ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ КАТО ВАЖЕН ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ!.

ПРЕДПОЧИТАЙТЕ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ! ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ